Mogen we een hondje
Lifestyle

Mogen we een hondje

Heel vaak komt het niet voor, want ze weten dat het niet kan. Laatst was het wel weer zover. ‘Mama, mogen we een hondje?’.  Soms zou ik zo graag antwoorden dat het goed is. Want ondanks dat ik niks met dieren heb, snap ik de wens van mijn kinderen. Ik geloof echt dat je huisdier je beste vriend kan zijn. Dat je altijd met alles bij hem terecht kunt.

Dieren luisteren en lijken je te begrijpen zonder dat ze iets terug kunnen zeggen. Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn. Iemand die luistert, zonder mening en weerwoord. Gewoon even je gevoelens spuien. Alles even uit je systeem. Loopt het even niet zo lekker, kan je kind altijd bij iemand terecht, ook als dat even niet bij jou kan. Het uitlaten van het beestje geeft ze verantwoordelijkheid én beweging. Ze leren voor iemand zorgen en ze leren wat een verplichting met zich meebrengt.

Waar moet je om denken

Als het antwoord op de vraag; “Mogen we een hondje?”, in jullie geval wel ‘ja’ is, kan er veel op je afkomen. Waar moet je onder anderen om denken wanneer je een hondje neemt? Eerst moet je goed bij jezelf te rade gaan waarom je een hond wilt nemen. Wat voor verwachtingen heb je en zijn die reëel? Het hebben van een huisdier brengt natuurlijk veel consequenties met zich mee. Zowel verplichtingen als kosten bijvoorbeeld.

Tijd, ruimte en kosten van en voor een hondje

Heb je voldoende ruimte in en om je huis, voor het soort hond dat je zou willen? Een open deur uiteraard. Een Berner Sennen op een klein flatje lijkt mij geen goed idee. Nou is dat een extreem voorbeeld, maar wel iets om rekening mee te houden.

Tijd is ook een belangrijk aspect. Veel mensen verkijken zich er op hoeveel tijd een huisdier kost. Behalve het uitlaten, willen sommige soorten graag geborsteld worden, hebben ze veel knuffels en aandacht nodig en spelen ze graag. Besef je dus goed hoeveel tijd je hebt en hoeveel tijd je toekomstige huisdier nodig heeft.

Kosten van een hondje

Ook zijn er natuurlijk nog al wat kosten verbonden aan het hebben van een huisdier. Allereerst heb je de kosten van de aanschaf. Verder zal je trouwe viervoeter een mand, eventueel een bench, speeltjes, een borstel en een riem nodig hebben. Ook de medische kosten moet je incalculeren. Ontwormen, inenten, castratie. Sommige gemeenten kennen hondenbelasting. Het beestje zal uiteraard ook moeten eten.

Je gaat uiteraard voor het allerbeste wat je beestje betreft en dus ook voor een natuurlijke gezonde voeding. Droge voeding bijvoorbeeld. De beste droge voeding is bij voorkeur bereid met de beste ingrediënten, uit zoveel mogelijk vers vlees en bevat geen lok-, geur- en kleurstoffen.

Mogen we een hondje

Verlanglijstje

Zoals ik al zei, het is handig om duidelijk te hebben wat je verwachtingen zijn. Wat wil je en wat wil je niet. Maakt het nog iets uit hoe hij er uit ziet misschien? Wil je eentje om mee te spelen of eentje om mee te wandelen? Zoek je een waakhond of wil je er eentje voor de gezelligheid. Waar ga je hem vandaan halen? Je kunt bij een fokker terecht, maar je kunt ook heel goed een hond uit het asiel halen. Ben je veel weg, dan is het handig wanneer je hond goed alleen kan zijn.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden. Ik heb eerst de belangrijkste op een rijtje gezet. Heb je dit alles voor jezelf helder en een bijpassend ras gevonden? Ga dan ook echt voor het exemplaar wat het meest bij je wensen en verwachtingen past. Ga hier ook gericht naar op zoek. Her en der rondkijken in asiel of bij een nestje kan ‘gevaarlijk zijn’. Je kunt uiteindelijk met een ras thuis komen, wat juist helemaal niet aan je wensen en verwachtingen voldoet, omdat zijn bekkie zo schattig is.

Mogen we een hondje?

Het antwoord is hier helaas voor de kinderen altijd ‘nee’. En ze weten waarom. Dat ik niet zoveel met dieren heb, dat heeft er nog het minst mee te maken. Ik ben gewoon onwijs allergisch. Honden, katten, cavia’s, konijnen, het maakt niet uit. Na een tijdje in de kinderboerderij, kan ik de zakdoeken niet aanslepen. Dat is een keertje en dan is het weer klaar. Een huisdier heb je voor altijd! Ook het rekening houden met, zou ik er niet bij willen, dat ‘moet’ ik met drie kinderen al genoeg. Ook de ergernissen die ik van de dieren van een ander heb, zouden een rol spelen wanneer ik niet allergisch was.

En toch vind ik het soms jammer. Het verplichte uitlaten zou voor mij juist een heerlijke schop onder de kont zijn om te wandelen, zolang het hardlopen niet lukt. Oh, en de onvoorwaardelijke liefde en het luisteren zonder oordeel, zou ik ook wel eens kunnen gebruiken ♥

 


Afbeelding meisje en hond via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Goed verhaal. Balen dat je zo allergisch bent.
    Patricia onlangs geplaatst…Dilemma’s voor (aanstaande) moeders; TwijfelMoeder laat je kiezenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.