Lifestyle

Voordelen van suikervrij leven

Voordelen van suikervrij leven

Bianca en Judith leven, net als Liesbeth, allebei zo’n 80% suikervrij. Vandaag vertellen zij waarom suikervrij leven hen bevalt, wat hen opviel toen ze hun levenstijl wat dat betreft veranderden en hoe het voor hen qua budget invloed heeft. De voordelen van suikervrij leven. Dit naar aanleiding van mijn eerdere artikel over de vooroordelen over suikervrij leven. Vandaag dus een beetje een tegengeluid.

Zelf ben ik nog steeds niet begonnen, soort van uitstelgedrag en struisvogelpolitiek. Het helemaal stoppen met eten uit pakjes en zakjes vind ik een ding. Het valt me nu pas op hoe gemakkelijk ik er naar grijp. Cup a soup op het werk (teveel zout is natuurlijk net zo slecht als teveel suiker) de Shanghai Noodles van Markant vind ik zalig, spaghetti maak ik met ketchup en tomatenpuree. Ongemerkt gaan er dagelijks wel één of meer zakjes of pakjes doorheen. Het favoriete beleg van Muppet is pindakaas met hagelslag. Dus overgaan naar  suikervrij leven is nog best een stap.

Vandaar dat ik op zoek ging naar de voordelen van suikervrij leven, misschien is dat het laatste zetje wat ik nodig heb. Daarnaast ga ik natuurlijk nog aan de slag met 100% suikervrij voor kinderen, waardoor ik hoop dat ik een steuntje in de rug krijg en steeds meer achter mijn beslissing kan gaan staan en hem makkelijker kan uitvoeren. Zoals ik al aangaf vroeg ik twee blogvriendinnetjes wat voor hen de voordelen van suikervrij leven zijn: Judith van Mommylovespink.nl en Bianca van Bblogt.

Voordelen van suikervrij leven

Judith vertelt dat ze niet 100% suikervrij is, maar wel zo veel mogelijk: “Ik merk dat ik er heel moe van word, dat ik sneller geïrriteerd ben en vind dat vervelend. Ik lachte vroeger alle moeders uit die hun kinderen geen suiker gaven en hun zielige kinderen want je moet toch leven”.

Na een experiment van het ziekenhuis met Keira van een maand suikervrij, is ze daar op terug gekomen. Niet iedereen reageert even goed op suiker, en Keira wordt er dus agressief en boos van, heeft nog minder concentratie en veel hoofdpijn.

“Zelf snapt ze nu ook de voordelen, en als er vriendinnen zijn denkt ze om haar suiker om geen ruzie te krijgen bijvoorbeeld. We hebben wel gewoon brood, pasta of zoiets. Ze drinkt suikervrije limonade, en ze denkt eraan als ze wel suiker krijgt wat de gevolgen worden en we proberen zoveel mogelijk de suikervrije versie te gebruiken. Daar worden we bij ons thuis gelukkiger van.”

Bianca reageert: “Precies dat! Als onze oudste niet de hele dag suiker binnen krijgt is ie veel relaxter, zeurt dan ook niet om een snoepje etc. Ik zelf ben veel energieker sinds de meeste suikers eruit zijn. Wij eten voornamelijk speltbrood, suikervrije koekjes (gezoet met kokos), Coolbear limo zonder suiker, ‘Kleine Keuken’ koekjes en het zoete broodbeleg daarvan.”

Mij lijkt het veel duurder om suikervrij dan ‘gewoon’ te eten, volgens Judith valt dat wel mee:

“Suikervrij is meestal wel duurder inderdaad, maar de Jumbo en de AH hebben een vrij goede collectie, die niet veel duurder is. Wat betreft het avondeten zei ik al; ze eten wel gewoon pasta, pizza of brood. Ik maak bijna alles wel vers qua sauzen enzo, dus weet vaak wel dat er verder geen toegevoegde suiker in zit.”

Het gaat natuurlijk ook om de keuzes die je maakt en de reden waarom je dat doet. Afwegingen, zoals Judith aangeeft:

“Ik snap de keuzes wel als je op een budget zit. Tuurlijk kun je ook fruit en groente einde dag halen, of op aanbiedingen letten, maar het blijft veel duurder. Zoet en troep is veel goedkoper hoe je het ook wend of keert. Een zak snoep bij de Aldi is 50 cent, 2 bananen ook. Waar doe langer mee? Een doos frikadellen en zak patat is €2,-. Kun je 2x van eten met een gezin. Een stuk kipfilet met verse groente is al gauw € 10,-. Eet je 1x van.”

Bianca doet met het avondeten niet heel veel geks. Dat hoeft dus niet in de papieren te lopen: volkoren of speltpasta’s. Verse groenten, biologisch vlees (wat wel heel veel duurder is maar dat doe ik voor het welzijn van de dieren). Ze gebruikt wel zo min mogelijk zakjes en pakjes.

Bianca reviewde trouwens het boek ‘100% suikervrij voor kinderen‘ ook. Dus als je wilt weten wat zij vond, klik dan vooral even door.

Wanneer ik alles zo tegen elkaar afweeg, met name het merkbare effect van minder suiker op gedrag, gevoel en lijf, vermoed ik dat het de investering waard is. Natuurlijk binnen een redelijk budget. Ik vermoed ook dat het een bepaalde creativiteit vergt. Qua inkoop en bereiding. Vers is altijd lekkerder, dat scheelt. Alleen dat vlees hè. We zijn nogal carnivoren en ik ben gek op vleeswaren op brood. Daar moet ik dus een balans in gaan vinden.

Na het verdiepen in het voordelen van suikervrij leven heb ik in ieder geval zin om in het boek te beginnen en aan de slag te gaan. Creatief koken is wel mijn ding. Ik ben benieuwd naar onze reis en onze eindbestemming. Of we willen gillend naar huis, dát kan natuurlijk ook. Eerst maar eens 100% suikervrij voor kinderen lezen en in de praktijk proberen toe te passen.

♥MJ

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. […] ik daar zelf een stuk bewuster mee om mag gaan, is wel een ding. Al een hele tijd roep ik dat ik suiker wil minderen, maar het blijft er ook steeds bij. De vooroordelen over suikervrij die er zijn, heb ik ook.Laatst […]

  2. Vlees en vleeswaren zijn een uur voor sluiting ook veel goedkoper kun je weer duurdere suikervrije pindakaas eten bijvoorbeeld
    Judith onlangs geplaatst…Met sorbet heb je ijsjes op je bed!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.