Home MAR-JOYA Baby’s vernoemd naar populaire Nederlandse kinderfilms

Baby’s vernoemd naar populaire Nederlandse kinderfilms

by Marjo

 

Dat veel kinderen vernoemd worden naar beroemdheden is zeker geen nieuw gegeven meer. Vernoemen naar opa, oma, oom of tante gebeurt al sinds de jaren 70 steeds minder. Wanneer een naam bijvoorbeeld negatief in het nieuws komt, is deze natuurlijk sowieso al snel minder populair. 

Gelukkig liepen wij voor beide kindjes spontaan tegen hun naam aan. Beide namen vielen zomaar ineens op in een lijstje van namen en waren het. Klaar. Soms vind je vanaf dat je jonger bent een naam al prachtig, dit was bij de tweede naam van ons meisje het geval.

Er worden ook veel baby’s vernoemd naar populaire Nederlandse kinderfilms. Of Amerikaanse natuurlijk. Ik vermoed dat Disney films wel vaker als inspiratie dienen, dat er in het jaar na het uitkomen van het immens populaire Frozen 55 Elsa’s geboren zijn kan geen toeval zijn toch? Zoals ik net al aangaf geven ook Nederlandse kinderfilms al lang inspiratie. 

Neem bijvoorbeeld Het zakmes (1992), de jongensnaam Mees bestond al sinds 1880, maar de naam werd niet vaak aan Nederlandse jongetjes gegeven. Tot 1992 kwam het aantal geboren Meesjes niet boven de 10. Eind 1992 kwam de Nederlandse kinderfilm ‘Het Zakmes’ uit, in dat jaar erop kregen 31 baby’s de naam van de hoofdpersoon. In 2014 waren er 493 jongens geboren die Mees als naam kregen. Misschien wel als gevolg van de kinderfilmserie Mees Kees. Opvallend is dat vanaf 1993 ook Mees als meisjesnaam gebruikt werd. In 2005 zijn er bijvoorbeeld 37 meisjes Mees genoemd.

Madelief: Krassen in het tafelblad (1998)
Hoewel Madelief nu een normale naam lijkt, kwam deze tot de jaren 90 zeer sporadisch voor. Vanaf de jaren 90 werden de boeken uit de Madelief-serie van Guus Kuijer bewerkt tot een televisieserie. In 1998 kwam de Madelief-film uit. Sindsdien werden er steeds meer meisjes naar de hoofdpersoon genoemd. In 1998 waren dit 41 meisjes, een jaar na het uitkomen van de film al 73. Anno nu zijn er ruim 2000 meisjes Madelief genoemd.

Minoes (2001)
In december 2001 kwam de populaire kattenfilm Minoes uit. Voor velen van ons de eerste kennismaking met actrice Carice van Houten. In de film helpt Minoes de journalist Tibbe. De naam zou eind 19e eeuw al bestaan in Nederland. Tot eind 2000 werden er echter nog geen 40 Tibbe’s geboren. In het jaar van het uitkomen van de film werden er 10 jongetjes Tibbe genoemd, in 2002 waren dit er al 19. Sindsdien wordt de naam steeds meer geliefd. In 2014 kregen 48 jongetjes deze naam.

Welke kinderfilms zorgden nog meer voor vernoemingen? Bekijk de infographic: Van Britney Spears tot Frozen – vernoemingen onder de loep 

Wat is het verhaal achter de naam van jouw kinderen? Laat het weten in de reacties! Leuk! 

  

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.