berenkriebel
Inspiratie Lezen

Berenkriebel! // Prentenboek voor peuters met tips om ervan te leren

Berenkriebel: een verschrikkelijke kriebel waar je niet bij kunt. Heb jij vast ook wel eens gehad. Maar eigenlijk is dat niet eens zozeer waar dit boek om draait. Berenkriebel! is een grappig verhaal over vriendschap, delen en de vreugde die de natuur je brengt.

Het verhaal leert je hoe een ander helpen kan leiden tot onverwachte, mooie verrassingen. De prenten geven niet alleen het verhaal duidelijk weer, maar laten je ook vanuit verschillende perspectieven naar problemen kijken. Iets wat we in de echte wereld ook wel iets meer mogen doen. De zachtheid van de prenten past precies bij de lieve uitstraling van het verhaal. De boodschap is er eentje waar ik ontzettend van hou. In a world where you can be anything, be kind. Een heerlijk debuut van een veelbelovende nieuwe ster aan het firmament: Victoria Cassanell.

Berenkriebel!

Een beer met berenkriebel en een bever met schuldgevoel. Perfecte ingrediënten voor een berengoed prentenboek! Een beer heeft kriebel, vréselijke kriebel. Een kriebel zoals alleen beren die kunnen hebben: berenkriebel! Gelukkig weet Beer precies de juiste boom om zich aan te schuren.

berenkriebel!

Maar als hij eindelijk aan de beurt is, valt de boom om. Bever heeft hem omgeknaagd. Bever vindt het zo vervelend voor Beer dat hij met hem op zoek gaat naar die ene, juiste boom om de berenkriebel te verhelpen. Maar dat is zo makkelijk nog niet. Uiteindelijk vinden Beer en Bever een oplossing, maar vooral vinden ze elkaar.

Leren met een prentenboek

Zoals jullie inmiddels wel weten houd ik van het uitdagen tot leren met een prentenboek, meer nog dan het boek op het eerste oog laat zien. Ook dit boek kan weer een leuk leerzaam moment opleveren.

Winterslaap en seizoenen

Het verhaal begint namelijk met een beer die wakker wordt uit een winterslaap. Maar wat is een winterslaap en waarom houden dieren een winterslaap? Als de beer nu wakker wordt, welk seizoen is het dan? Je kunt met je kindje doornemen wat er allemaal bij dit seizoen hoort. Is het een ander seizoen op het moment dat je het boek leest? Maak daar gebruik van, benoem de verschillen van dat seizoen en de lente.

Vriendschap en elkaar helpen

Ook kun je een mooi gesprek aangaan over vriendschap en de vriendschappen van je kind. Heb jij een beste vriend? Waarom zijn jullie beste vrienden? Heb jij wel eens iets stuk gemaakt van een ander. Hoe heb je dat toen opgelost? Misschien heeft iemand wel iets stuk gemaakt van je kindje. Heb het daarover, vraag wat hij of zij toen voelde, wat wilde ze graag dat de ander deed?

Zelf een krabboom zoeken

En het allerleukste; ga tijdens de eerstvolgende wandeling zelf op zoek naar een krabboom. Neem eventueel het boek mee en check nog eens welke bomen niet geschikt waren en waarom. Zijn er in het bos ook van dat soort ongeschikte bomen? Welke boom zou jij willen gebruiken om je rug te krabben? Zoek er samen eentje uit en probeer ook echt of deze geschikt is (denk hierbij wel om de kleding, doe eventueel van te voren alvast oude kleding aan).

❥ Victoria Cassanell | Berenkriebel! | oorspronkelijke titel: The Grizzly Itch | vertaling: Jesse Goossens | formaat: 23,1 x 28,7 cm | [gebonden], 32 pagina’s | prijs: € 14,99 | ISBN: 9789047712268 | leeftijd: 4+ | NUR: 273 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.