Home INSPIRATIE Buitenspelen, aan deze doelen werkt je kind

Buitenspelen, aan deze doelen werkt je kind

by Gastauteur
Buitenspelen, aan deze doelen werkt je kind

Door Maike – Je hoort het overal, buitenspelen is belangrijk voor je kind! Maar waarom dan? Wat leert je kind van buitenspelen en waarom is dat handig op school? Dat vertel ik je graag in dit artikel vanuit mijn rol als leerkracht.

Natuurlijk is beweging goed voor iedereen, dus ook voor kinderen. Door buiten te spelen rennen kinderen vanzelf, klimmen ze op speeltoestellen en ze oefenen allerlei bewegingen voor hun grove en soms ook fijne motoriek.

Vitamine D opdoen is ook belangrijk voor botopbouw. Daarnaast spelen kinderen vaak samen en oefenen ze zo in het onderhouden van sociale relaties.

Buitenspelen, aan deze doelen werkt je kind 

Beweging. Volgens de gezondheidsraad moeten kinderen dagelijks een uur bewegen. Meestal halen kleuters dit wel door de buitenspeeltijd op school en de gymles. Maar het blijkt dat dit in weekenden en vakanties een stuk moeilijker is. Van alle kinderen haalt maar 20% deze norm blijkt uit een onderzoek van Jantje Beton.

De SLO heeft richtlijnen opgesteld voor beweging bij kleuters. Zo moeten ze kunnen balanceren, rijden, glijden, klauteren en schommelen.

Veel van deze doelen oefenen ze dus al snel in een “gewone” speeltuin. Maar ook balspelen zijn heel goed, om te leren vangen, de bal tegenhouden en ergens op te mikken. Verder kunnen ze oefenen met springen op verschillende manieren. Deze doelen komen allemaal terug in de gymles van de kleuterklas, dus fijn om extra te oefenen.

Sociale contacten

Bij het buitenspelen oefenen kinderen met het leggen van sociale contacten. Ze moeten op hun beurt leren wachten, spelen met anderen, complimenten geven, rekening houden met elkaar, je houden aan afspraken en communiceren. Ook dat komt allemaal terug in een klas. Maar kinderen ontwikkelen ook hun zelfvertrouwen door bijvoorbeeld nieuwe activiteiten uit te proberen.

De wereld om je heen

Naast dat de kinderen fijn spelen en daarmee ook hun grove en fijne motoriek trainen, oriënteren ze zich ook op de wereld om hen heen. Kinderen met andere gewoontes, maar ook de natuur die telkens verandert met de seizoenen, het weer, dieren die er wonen en later ook besef van tijd als kinderen (in groep 3) een start maken met leren klokkijken.

Concentratie

Kinderen leren zich ook beter te concentreren bij het buitenspelen. Ze oefenen dit bij buitenspelletjes, maar ook met bijvoorbeeld stoepkrijt, zeker als je ook materiaal meeneemt om het buitenspelen te verrijken. Ook ontwikkelen kinderen hun fantasie en dus creativiteit tijdens het buitenspelen. 

Buitenspelen is dus juist heel goed, ook als de kinderen alleen op pad gaan. Wist jij dat je kind aan al deze doelen werkt, alleen door buiten te spelen? Heb jij nog tips voor het buitenspeelplezier van je kinderen?

 

Buitenspeelgoed kopen, klik dan hier!

 

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.