Home FEEST De sinterklaastijd met hoogsensitieve kinderen

De sinterklaastijd met hoogsensitieve kinderen

by Gastauteur
De sinterklaastijd met hoogsensitieve kinderen

Door Inge – De sinterklaastijd is voor alle kinderen een spannende tijd, maar voor hoogsensitieve kinderen levert dit heel veel extra prikkels op. En ook al zijn er verschillende vormen hoogsensitiviteit, deze prikkels moeten in een diepere laag worden verwerkt. Wat doet de sinterklaastijd met hoogsensitieve kinderen, wat hebben we de afgelopen jaren geleerd? En wat als het grote geheim bekend wordt?

Het begint misschien allemaal wel met het grote speelgoedboek. Bij de meeste mensen is het grote sinterklaas speelgoedboek al op de mat gevallen, wordt er al druk geknipt, geplakt, omcirkelt of wat dan ook om de lijstjes te maken. Heel eerlijk, ik heb de boeken verstopt en kan je zeggen, de beste keuze tot nu toe. De rust blijft bewaard. Niet al weken de spanning of ze wel of niet iets krijgen.

Aftelkalender Sinterklaas

Wij gebruiken al jaren een aftelkalender voor de Sinterklaastijd. Die begint af te tellen op de zondag voordat het Sinterklaas journaal start. En eindigt op 5 december. Ook gebruiken we de aftelkalender om aan te geven wanneer de schoen gezet mag worden. Daarmee kunnen we een deel van de prikkels wegnemen. Ze hoeven namelijk over dat deel niet meer na te denken. En je kunt in deze periode gewoonweg niet alle prikkels wegnemen.

Stuiterende kinderen

Hoogsensitieve kinderen zijn net als niet hoogsensitieve kinderen net stuiterballen in de Sinterklaastijd. Eerlijk is eerlijk, het is gewoon een spannende tijd.

Als hoogsensitieve moeder is dat ook wel een dingetje. Ongemerkt neem ik dan ook weleens die spanning over van de kinderen. Die moet ik dan ook echt loslaten om de rust voor de kinderen te bewaren. Toon in deze tijd wat begrip voor je hoogsensitieve kind. Het is oprecht een heel spannende tijd. Ze nemen heel makkelijk ook de emoties over van andere kinderen. En weten niet hoe ze die los moeten krijgen, omdat het niet hun emotie is.

Wat doen we wel en wat doen we niet in deze periode

We zijn weleens naar een intocht geweest met een echte stoomboot in een stad, maar dat was alles behalve een succes. Het geluid dat die stoomboot produceerde zorgde ervoor dat er een error kwam bij de kinderen. Tel daar de gigantische drukte bij op en de overprikkeling was binnen een paar tellen helemaal compleet. Sinterklaas uitjes naar een Sinterklaashuis bijvoorbeeld laten we ook aan ons voorbijgaan. Het vraagt gewoon te veel van ze. Kruidnootjes thuis bakken, taaitaai pop versieren zijn ook leuke dingen om thuis te doen. Maak er zelf een klein feestje van.

pepernoten bakken

Een intocht in ons eigen dorp, waar de Sint aan komt op een tuindersschuit er een rondje door het dorp wordt gedaan en we niet verdwijnen in de massa is voor ons een uitkomst. Zo kunnen ze toch wat van de sfeer meekrijgen en toch kunnen we snel weg als we merken dat het te veel wordt.

Hoog bezoek aan huis doen we niet, maar met een brief of een video van de Sint rond 5 december zijn onze kinderen heel tevreden. En wij vieren geen pakjesavond, maar pakjesochtend. Zo kunnen ze heerlijk de hele dag spelen met het speelgoed. Ook zitten ze niet de hele dag in spanning, waardoor ze overprikkeld zijn aan het eind van de dag.

Ieder kind is anders

Er is geen hoogsensitief kind hetzelfde. Waar het ene kind juist de prikkels opzoekt (strong willed/sensation seeker), wil de andere ze juist vermijden (introverte HSP). Daarom is het goed om te kijken waar jouw hoogsensitieve kind op reageert. Kijk je de intocht op tv, wel of geen sinterklaasjournaal, wel of niet aftellen. Als ouders zie je wat dingen met je kind doet. Het is soms echt even zoeken en hier en daar aanpassen.

Het grote geheim van Sinterklaas vertellen

Vorig jaar (2021) kwam onze oudste per ongeluk achter het grote geheim. Het was eigenlijk de bedoeling om dit jaar het te vertellen. Hoe dat ging vorig jaar? De kinderen waren boven verstoppertje aan het spelen. De oudste wilde zich verstoppen in onze kledingkast. Het hoekelement is een perfecte verstopplaats dacht ze. Dat dachten wij ook, want daar kon tussen de kleding mooi alle cadeaus worden verstopt. Zonder dat ze zichtbaar zijn als je de deur open doet. Terwijl zij daar wilde verstoppen ontdekte ze alle cadeaus. Ze riep: Mama kom eens kijken wat er is gebeurd.

Daar stond een deel van de cadeaus. De middelste door het dolle heen, want die zag wat van zijn lijstje. Snel heb ik ze weg gestuurd naar beneden en ben als een speer wat spullen op andere plekken gaan verstoppen. In overleg met mijn man, die op dat moment op zijn werk zat, besloten de oudste het geheim te vertellen en de middelste te vertellen dat de vergis Piet was langsgeweest.

Even apart genomen

De middelste hadden we inmiddels verteld, dat we dachten dat de vergis Piet was geweest. Hoe bizar dat diezelfde avond op het Sinterklaas journaal werd verteld dat er een Piet was die foutjes had gemaakt. Daar kwamen we mooi mee weg.

De oudste daar en tegen zat al een beetje op het randje van wel en niet meer geloven. Dus haar nam ik apart. Samen met haar ben ik gaan zitten om te vertellen dat Sinterklaas een sprookje is. Een sprookje waar veel ouders graag in meedoen om kinderen een speciale kindertijd te geven. Dat wij dus de cadeautjes kopen, in de schoen doen en in de zak op 5 december. En daar reageerde ze heel oké op. Er was wel verbazing en verwondering. Toch wilde ze dat niet toegeven en zei: “Ja, maar ik wist het al, maar was het even vergeten.”

Anders willen vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Dat dit niet de manier is zoals we het hadden willen vertellen is denk wel duidelijk. Toch overkwam ons dit. Hopelijk kunnen we het bij de andere twee wel vertellen zoals we gehoopt hadden. Hoe? Aan de hand van het boek Sinterklaas voor grote kinderen.

sinterklaas voor grote kinderen

Dit boek legt op een fijne manier uit aan kinderen hoe het Sinterklaasfeest is ontstaan en hoe de grote mensen hiermee omgaan. Er zit een contract bij en je kan de grote kinderen vragen om jou als ouder een handje te helpen.

Vooral dat laatste is voor hoogsensitieve kinderen een belangrijk iets. Zo geef je ze een belangrijke rol. Ze hebben vaak ook die behoefte om te helpen. En dat hoeft helemaal niet een grote rol te zijn. Denk aan het vullen van de schoenen met kruidnootjes of een chocoladeletter.

Toch wel spannend ook al weet je het geheim van Sint

In de aanloop naar Sinterklaas komt onze oudste nu weleens even kletsen over Sinterklaas. Ik vind het wel spannend wat ik krijg mama. Iets waar wij ook niet geheimzinnig over gaan doen. En we gaan niet alles vertellen, maar als ze in grote lijnen weet wat ze krijgt halen we die spanning gewoon al weg. Het is soms een beetje meebuigen in de behoefte die ze hebben. Zo erg is het niet als ze het weten.

Wat ik je wil meegeven

De feestdagen vind ik altijd iets magisch hebben. In de afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat ik niet moet kijken naar andere gezinnen wat zij in deze periode doen. Kijk vooral naar de behoefte binnen jouw gezin. Er is geen goed en fout in het vieren van de feestdagen.

❥ Je wil uiteindelijk dat je met een goed gevoel kan terug kijken op deze periode. Kijk wat wel en wat niet werkt voor jou of jouw kind. En maak er samen een mooie tijd van.

 

Ingebeleeft.nl // een blog vol hoogsensitieve ervaringsverhalen van een hooggevoelige (HSP) moeder met een drie prachtige en gevoelige kinderen. Ze vertelt over haar uitdagingen, struikelblokken maar bovenal mooie momenten.

 

 

Sinterklaas afbeelding van Marjon Besteman via Pixabay // Photo mother and child by Kyle Nieber on Unsplash

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.