Een hartig en een zoet hapje met croissant deeg
In de keuken

Een hartig en een zoet hapje met croissant deeg

Dat Heel Holland Bakt inspireert me steeds weer om zelf meer te gaan bakken. Het zijn nog lang niet van die culinaire hoogstandjes hoor. Geen drie lagen Winter Wonderland taarten, geen Spiegeltaartjes of croque en bouche. Alhoewel die laatste wel op de to do list staat en volgens mij ook prima te bakken met kinderen is. Een hartig en een zoet hapje met croissant deeg maakte ik afgelopen zondag met Elynn samen. 

Want, zoals ik al zei, dat is wat ik het liefste doe. Bakken met de kinderen. Met allebei of één van beiden, maar ze in ieder geval zo veel mogelijk laten helpen. Al een tijdje terug had ik mijn man gevraagd croissant deeg mee te nemen bij de boodschappen. Ik ben nog  al verwend, de boodschappen worden door mijn man gedaan. Heel af en toe wip ik eens bij de buurtsuper naar binnen, maar meestal wordt het voor ons verzorgd. Ik dacht altijd dat de houdbaarheidsdatum van croissantdeeg best ver in de toekomst lag, maar dat valt dus een tikje tegen. Het moest dit weekend echt klaar gemaakt worden, anders kon het weg. En ik ben iemand die houdbaarheidsdata erg serieus neemt. Gelukkig werd het sweater weather, hadden we al een filmmiddag gepland en is er elke dag wel een reden voor iets lekkers. Het hartige exemplaar was zo snel op, dat ik daarvan geen na foto’s heb, zo lekker was die, denk ik dan.

Een hartig en een zoet hapje met croissant deeg

Voor beide hapjes gebruikte ik één blikje croissant deeg die ik door de helft sneed. De ene helft legde ik op één bakplaat, de andere helft op de andere. De bakplaten had ik van te voren met bakpapier belegt. Ik rolde beide lappen deeg zo ver mogelijk uit.

De beschrijving is hoe ik ze deze keer maakte en gaat uit van één blikje deeg. Volgende keer zou ik één blik per hapje doen en in de lengte uitleggen. Dan de bovenste helft beleggen en de onderste helft er over heen slaan. Zoals Maroeska van Heel Holland Bakt al zei: “je leert het meest van de dingen die fout gaan”.

Qua ingrediënten was het een beetje roeien met de riemen die we hadden. Ik had geen extra ingrediënten besteld om er echt iets fantastisch van te maken.

Hartig hapje met croissant deeg

Je verwarmt de oven voor op 200 graden. Voor het hartige hapje met croissantdeeg heb je verder nog nodig (alles naar smaak):

• Kaas in plakjes
• Schouderham
• Zeezout
• Oregano
• Sesamzaad

Snijd de kaas in kleine stukjes (eigenlijk weet ik ook niet waarom ik dat deed, het smelt toch, maar voor het idee denk ik) en de ham in reepjes. Bestrooi de lap deeg met het zeezout en de oregano en verdeel de kaas en ham er over. De afwerking is voor beide versies hetzelfde:  vouw beide onderkanten een beetje naar binnen en vouw dan de ene kant er over en dan de andere.

Een hartig en een zoet hapje

Zoet hapje met croissant deeg

Voor het zoet hapje met croissant deeg gebruikte ik ook wat er in de koelkast en kasten lag. Uiteindelijk was dat iets te enthousiast. Het deeg was amper dicht te vouwen zonder te scheuren. Nu weet ik dat één appel genoeg is voor dit beetje croissant deeg.

• 1 appel
• kaneel
• suiker
• citroensap
• walnoten
• rozijnen

Je snijdt de appel in stukjes en mengt het met de rest van de ingrediënten. En dan is de afwerking weer als volgt: vouw beide onderkanten een beetje naar binnen en vouw dan de ene kant er over en dan de andere.

 

Een hartig en een zoet hapje met croissant deeg

Zet ze volgens de gebruiksaanwijzing in de oven: zo’n 12 tot 15 minuten.  Omdat ik twee bakplaten onder elkaar had, zette ik de oven eerst op 6 minuten en wisselde daarna de bakplaten om. Daarna hebben we er heerlijk van genoten!

❥  Heel Holland Bakt mag van mij nog wel een tijdje doorgaan hoor. Ik vind het heerlijk om naar te kijken, heerlijke burgerlijke truttigheid met dito humor. Heerlijke zondagse kost. Net als dit op een regenachtige zondag. De hartige hapjes overdag bij een film, de appelversie als toetje, met slagroom en vanille ijs. 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. I loved the recipe! It looks so yummy, I will try it at my home for my babies! thank you for this delicious recipe.
    Jessica Rogers onlangs geplaatst…5 Best Sock Yarn ReviewsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.