haren verven crêpe papier
Do it yourself

Haar verven met crêpe-papier

Al tijden stond het op het wensenlijstje van mijn meisje! Haar haar verven met crêpe-papier. Wie wil nou geen zeemeerminnen haar of unicorn hair. Tijdelijk gekleurd haar is vaak de droom van een meisje. Aan de ene kant vond ik het niks, omdat het verven van haar met crepe papier niet gezond is voor het haar. Aan de andere kant, het is natuurlijk wel een leuke moeder/dochter activiteit. 

Tijdens onze moeder-dochterdag was het er helaas niet van gekomen. Ik had het haar ooit wel beloofd en belofte maakt schuld. Zaterdag beloofde ik het voor ’s middags en maakte ik de belofte waar. Eerst las ik me nog even in over haar verven met crêpe-papier, omdat er verschillende manieren zijn om je haar te kleuren met het gekleurde papier. Hieronder deel ik wat je nodig hebt om je haar te kleuren, waar je op moeten letten wanneer je haar verven met crêpe-papier wilt uitproberen en natuurlijk het gekleurde haar. 

Haar verven met crêpe-papier – Wat heb je nodig?

Omdat het tijdens het verven onwijs vlekt, heb ik wel de nodige voorbereidingen getroffen. Op advies van een vriendin via Facebook. Of van de vriendin van een vriendin eigenlijk. Het advies luidde: bescherm vooral je meubels en eventueel je vloer met bijvoorbeeld vuilniszakken tegen de kleurstoffen van het crepepapier.

Om meteen aan de slag te kunnen had ik Rene een tijdje geleden bij de boodschappen papieren bakjes mee laten nemen. De verf van het papier geeft enorm blijvend af en ik wilde geen servies weggooien. Plastic handschoentjes heb ik wel in huis, voor het verven van mijn eigen haar, maar heb ik niet aangedaan. De schade van de kleurstof aan mijn handen viel mee.

Zet of leg klaar:

 • Bakjes (het aantal staartjes dat je gaat maken en/of kleuren die je gaat gebruiken bepalen het aantal.
 • Elastiekjes voor de staartjes en een borstel
 • een schaar
 • crêpepapier in jouw favoriete kleur(en)
 • zout en lauwwarm water
 • aluminium folie en/of plastic zakjes
 • een vork
 • crèmespoeling

Wel of geen zout tijdelijk haarkleuren met papier?

Of je wel of geen zout moet gebruiken bij het verven van je haar met crepepapier is aan jezelf. Zout droogt het haar namelijk wel uit.

De hoeveelheid zout hangt af van hoe licht je haar is. Hoe donkerder het haar, hoe meer zout je toe moet voegen zodat de kleur beter zichtbaar wordt. Wanneer je wel zout gebruikt bij het verven, zorg dan voor een extra goede verzorging de komende tijd.

Ik koos ervoor bij Elynn haar haar wel zout te gebruiken. Het haar is niet heel donker, maar ze heeft niet heel licht haar. Omdat ze het haar echt blauw wilde om op Marinette te lijken, vond ik het wel leuk voor haar als het echt zichtbaar zou zijn. Ze is namelijk helemaal fan van Miraculous met Cat Noir en Ladybug. Zelfs haar knuffel heet Tikkie en net als Marinette heeft ze hem bijna elke dag mee in een tasje over haar schouder.

Heet of koud water als je haren verft met gekleurd papier?

Hier heb  ik gekozen voor warm. Dat koelt sneller af, maar haalt naar mijn idee de kleur beter uit het papier. Of dat goed verzonnen is, geen idee, ik kan het niet scheikundig onderbouwen. Doordat het sneller afkoelt, hoefde Elynn in ieder geval minder lang te wachten tot het afkoelt en haar haren in het bakje met crêpepapier water kan.

Hoeveel papier bij haar verven crepepapier?

Ik vond het lastig inschatten hoeveel papier er nodig zou zijn. Daarom zorgde ik met een stuk crepepapier van ongeveer tien centimeter voor genoeg reepjes om het bakje te vullen. Daarbij hield ik nog over. Dit is dus ook een prima activiteit om je restjes papier op te maken. 

Haar verven met crêpe-papier – zo doe je dat!

Knip het crepepapier in kleine reepjes en laat ze weken in een kommetje met warm water met een theelepel zout. Bij het ene bakje deed ik eerst het papier, in het andere bakje eerst het water. Het bakje met de reepjes eerst werd donkerder naar mijn idee.

reepjes crepepapier tijdelijk haarkleuren

Omdat ik geen theelepel bij de hand had, deed ik gewoon een hele grote scheut uit het potje zout in de bakjes. Laat de reepjes crêpepapier goed weken en prak eventueel voorzichtig met de vork. Haal de reepjes papier met een vork uit de bakjes. 

haarverven tijdelijke haarkleuring crepepapier

We deden de punten van haar staart gedurende 10 minuten/ een kwartiertje in het kommetje met het door crepe papier gekleurde water. Met de vork zorgde ik dat al het haar in het bakje kwam en kamde hiermee gelijk de haren goed door het water.

Na de inwerktijd haalden we voorzichtig de staartjes eruit. Daarna deden we er aluminiumfolie omheen, om het zo nog tien minuten te laten trekken! Ik schermde het aluminium folie nog weer af met de boterhamzakjes, omdat er gekleurd water door het folie heen kwam.

Daarna kun je twee dingen doen: het haar uitspoelen, alleen uitspoelen, geen shampoo gebruiken. Doe na het uitspoelen een herstellende conditioner in het haar om het haar zacht te maken. Wij kozen ervoor om het na de laatste tien minuten te föhnen op de koudere stand. Alleen al omdat hierdoor de kleur misschien nog meer door zou komen. Alles om het zoveel mogelijk blauw te laten worden. Ter verzorging deed ik meteen crèmespoeling in haar droge haar en de eerst volgende keer dat we haar haren wel uitspoelen, doen we dit ook met crèmespoeling en eventueel leave-in verzorging. 

Aandachtspunt haar kleuren met crepepapier

Na 2 of 3 wasbeurten zou het er allemaal uit zijn, maar dat is nog even afwachten uiteraard. Vervaagd de tijdelijke haarkleuring te snel en wil ze het weer wat feller, dan gaan we gewoon weer haar haar kleuren met crepepapier. We gaan het dan alleen minder lang in laten werken. 

Uiteindelijk, hoe mooi ook, vond ik dat we íets meer dan de puntjes hadden geverfd. Mijn ervaring is dus dat je snel het haar te ver in de bakjes met haarkleuring doet. Wil je echt alleen de puntjes, wees dan liever te voorzichtig. 

Hoe gezond of ongezond het precies is, durf ik niet te zeggen. Er zitten uiteraard chemische stoffen in. Daarom heb ik alleen de puntjes geverfd. Mochten deze van het haren verven met crepepapier echt iets over houden; we mogen  weer naar de kapper 😉

❥ Haar verven met crepepapier, zeemeerminnenhaar of unicornhair, de droom van elk meisje en een leuke moeder/dochter activiteit op een moeder-dochter dag!

 


Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

7 Reacties

 1. Wat duidelijk uitlegt! Nu kan ik met men vriendin met alle zekerheid ons haar gaan kleuren!

 2. Quinty zegt:

  Heb je het ook in stappen zoals stap 1:….. dan begrijp ik iets beter wat ik moet doen en in welke volgorde.

 3. Quinty zegt:

  Zo, wat ziet dat er mooi uit, bij mij mislukt het altijd

 4. Farah zegt:

  Ik wil het graag maar het mag niet van mijn mama kan het ook met zwart haar?

  1. Hallo Farah, alle mama’s zijn anders 😉 en doen wat hen het beste lijkt voor hun kindje. Dat doet je mama goed toch? Ik weet niet hoe oud je bent, maar misschien mag het wanneer je wat groter bent. Ik denk niet dat het op zwart haar heel goed te zien is. Dat is wel jammer..

 5. Nanouchka zegt:

  Wat geweldig blauw!!!
  Heb het bij mijn dochters ook gedaan, maar dat wordt lang niet zo blauw…..

 6. Bart zegt:

  leuk, ik denk dat ik dit met mijn dochters ga doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.