Home | NEW IN | Heel Holland Bakt Droomfinale en Serious Request 2022

Heel Holland Bakt Droomfinale en Serious Request 2022

by Gastauteur
Heel Holland Bakt Droomfinale en Serious Request 2022

Door Carin – Er was een hoop te volgen op tv in dit vierde adventsweekend. Ik keek naar de eerste aflevering van het jubileumseizoen van Heel Holland Bakt, naar de droomfinale van FIFA-voorzitter Gianni Infantino, ik haakte heel snel af bij het zien van Chedwa in Lang Leve de Liefde en ik zag uiteraard de start van Serious Request 2022 in Amersfoort.

In het jubileumseizoen van Heel Holland Bakt, het immens populaire programma bestaat 10 jaar, strijden 10 nieuwe deelnemers om de titel meesterbakker. Amel, Fons, Erna, Jan, Ingrid, Geraldine, Ben, Mercedes, Zineb en Sander gooien hun beste baksels en technieken in de strijd voor die ene, prachtige eretitel. En na 1 aflevering weet ik al zeker dat er een aantal deelnemers glibberend richting de uitgang van de tent gaat. Want je kunt thuis misschien wel goed bakken, maar hé, hier geldt de Wet van de Tent. Wat die inhoud? Paniek, Pieuw en Stress. Oftewel: in je eigen keuken en met alle tijd is het andere koek.

Heel Holland Bakt; de eerste opdracht

De eerste opdracht was een taart met chocolade en frambozen. Er werden taarten gebakken met schitterende namen als russetieke framboos (bedoelde je niet ‘rustieke framboos’ Jan?) en frambloosje.

Een kort rondje langs de ovens.. Ingrid, de bakkende zus van Martien Meiland uit Hellevoetsluis is chaotisch en druk en na een uur staat er nog niets in haar oven. Bij haar uiteindelijke baksel stamelt juryvoorzitter Robèrt van Bekhoven alleen nog maar ‘ja.. dit is wat de tent met je kan doen’. Niet best dus.

 De tien deelnemers van het jubileumseizoen Heel Holland Bakt

Het doel van Fons is netjes werken en dat mislukt helaas jammerlijk. Er ligt meer chocola op de grond dan op de taart. Erna vergeet de eierdooiers in haar biscuit te doen en Geraldine bekent dat ze het bakpapier per ongeluk tussen de lagen taart heeft laten zitten. Geeft niks Geraldine, Janny houdt wel van een krokantje. Sander maakt voor zijn ‘ode aan Mary’ gouden frambozenbonbons. Het geheime ingrediënt? Roze peper.. Als Robèrt stiekem alvast een bonbonnetje proeft, gaat de arme patissier bijna gestrekt, ondertussen met de woorden ‘pittig bonbonnetje’ toch wel een redelijke hint gevend. De goedlachse Brabander redt de taart van Geraldine overigens meesterlijk: met 1 haal vist hij het stukje bakpapier uit de taart. Pfiewww Geraldine.. gered!

Heel Holland Bakt; Technische ronde

Voor de technische ronde moeten er 6 appelkoeken worden gemaakt. De lievelingskoeken van Martine Bijl en daarmee dus een mooi eerbetoon. Maar nondeju.. hoe maak je die koeken?

Appelkoeken, appelrondo’s en appelmeisjes.. wat is nou eigenlijk het verschil? Ingrid heeft ze nooit gemaakt, maar kan ze prima opeten en Erna heeft van het bladerdeeg uiteindelijk een nieuw waddeneiland gevormd en ze vraagt zich af hoe lang die krengen in de oven moeten. Zo praat je als meesterbakker niet Erna, dat wordt een tik over de vingers van André.

Fons stoeit zich een ongeluk met het banketbakkersroom. Het lijkt wel een plasje gesmolten sneeuw en Amel hoopt dat iemand haar kan vertellen wat dakpansgewijs is. Kenmerkend voor de appelkoek is het laagje abrikozenjam op de koek en die maakt Ingrid op gevoel. Maar Ingrid? 1 kilo suiker is écht wat teveel hoor.. Het oordeel van de jury is niet best: het deeg is niet gaar, er zit te weinig jam op en de vorm is onregelmatig. Ik hoorde Martine Bijl in het hiernamaals al mopperen met haar kenmerkende stem: ‘jongens, jongens’.

Heel Holland Bakt; Het spektakelstuk

Op dag 2 is het tijd voor het spektakelstuk: een feesttaart met 1 verplicht onderdeel. Er moet een ‘10’ op de taart staan. Ingrid is er klaar voor. Ze heeft die ochtend goed in de spiegel gekeken en tegen zichzelf: ‘Toto, we’re not in Kansas anymore gezegd. We weten nu zeker dat Ingrid de film the Wizard of Oz heeft gezien. Onze Toto stamelde echter al na klein kwartier ‘waar ben ik aan begonnen? Toch de bus vanuit Kansas gemist Ingrid?

Erna gaat voor een stapeltaart met aardbeitjes. Maar pas nou op Erna, praten en breien tegelijk gaat niet. Dus niet teveel babbelen met André. Erna’s biscuit komt als een kale cake uit de oven en dat levert spontane tranen op. Heb je er per ongeluk geleisuiker in gedaan? Gauw overnieuw dan maar. Ook de taart van Fons, waarin hij de bosrijke omgeving van het programma probeert weer te geven gaat niet helemaal lekker. Jankuh, want de taart is te warm, zo vertelt hij. Na het garneren met kruidentakjes ziet zijn taart eruit alsof hij een schep uit het gazon op de etagère heeft geschept.

Ben heeft geprobeerd de tent na te maken, maar die vind Robèrt dan weer kinderachtig. Lekker dan.. sta je 3 uur aan die tent te kleien, krijg je dit.. Uiteindelijk is tegelzetter Jan met zijn tegeltjestaart de winnaar. Janny vind het een perfecte taart met een mals biscuit. Jan is daarmee de meesterbakker van de week en Fons.. die valt helaas af. Ingrid is blij, want zij is gelukkig met de hakken in de sloot en dát had ze nou niet verwacht.

Een korte samenvatting van deze aflevering? Goed dan.

‘Nie gaar, langer doorbakken’, ’ik proef een krokantje en dat mag écht iets minder en ‘een half uurtje nog, een half uurtje’.

Gelukkig is de jury er niet bij tijdens het maken van het kerstdiner, want dan eindigen we met een burn out.

Trommeltruus

Bij het zien van het programma ‘Lang Leve de Liefde’ haakte ik bij het zien van spiritueel danseres Chedwa al heel gauw af.

Toen ik de afstandsbediening naar haar wilde gooien vond mijn man het genoeg. Onze trommeltruus zoekt helemaal geen partner, maar een bediende die gedachten kan lezen. Gelukkig werd haar veronderstelde match Hans heel snel wakker en maakte hij resoluut benen. Wegwezen en vooral niet verlengen. Slim bekeken Hans!

“Droomfinale” Les Bleus versus firma Messi

Gistermiddag vond de finale van het WK in Qatar plaats. Les Bleus tegen de firma Messi. Ook wel Frankrijk-Argentinië. Een knotsgekke wedstrijd, die na strafschoppen werd gewonnen door Argentinië.

En daar werd één iemand heel blij van: FIFA-voorzitter Infantino. Zijn gedroomde finale mét zijn gedroomde winnaar. En Messi werd op zijn laatste WK dan toch wereldkampioen. Het kost je wat geld, maar dan heb je ook iets. De naam Messi en de zandbak van Qatar zijn vanaf nu onlosmakelijk met elkaar verbonden.

20e editie van Serious Request

Gisterochtend begon de 20e editie van Serious Request. Het hoofddoel van dit jaar is het Vergeten Kind. En daarvan zijn er helaas veel te veel in Nederland. 100.000 om precies te zijn.

52485548217_dd1e021364_k.jpg (1200×714)

Ik hoop oprecht dat veel van hen dankzij deze actie heel even uit waan van de dag mogen stappen en, al is het maar één dag, even kind mogen zijn en onbezorgd mogen genieten.

Nog wel even een tip voor Rob Janssen, één van de dj’s die dit jaar in het Glazen Huis zit.. Vlak voor de deur van het huis dicht ging, begroette hij enthousiast de bevolking van Apeldoorn. Maar Rob? Niet zeggen hoor, maar je woont een weekje in Amersfoort. Het is zo sneu als iedereen straks met een donatie in Apeldoorn staat en er is geen Glazen Huis te vinden.

❥ Volgende week vier ik Kerst en dan ben ik er niet, dus wat mij betreft tot volgend jaar. Hele fijne Feestdagen! Lees trouwens hier het verslag van 5 december nog even terug!

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.