Weekmenu #1 maïskolven, pitabroodjes en Oosterse noodles
In de keuken

[ Het weekmenu van ] Simone met baby en peuter

[ Het weekmenu van ] Simone met baby en peuter – Wat eten we een week met een baby en een peuter in huis. Marjo vroeg onlangs hoe anderen omgaan met het eet gedrag van de dreumes of peuter in huis. Inmiddels hebben wij al een paar fases gehad. Joris wordt immers 3 jaar al volgende maand. Maar met Thijn zijn we nog net gestart in het eetfestijn. Of vreetpartijtje, vreetschuur, rommelmakerij, smeerboel en noem het maar op.

Vrijdag  is eigenlijk bij ons altijd patat dag. We eten dan bij mijn schoonouders, omdat we beiden deze dag werken en de jongens bij hen zijn. Zij hebben de vrijdag patat dag geïntroduceerd, omdat Joris bij 18 maand niets anders meer wilde dan patat of brood. Mijn schoonouders vinden de strijd om eten niet leuk en kiezen dan voor de leuke en gezellige weg. Zo eten we dus daar meestal patat. Nu moet ik er bij zeggen, dat als we wat anders eten, het vaak dus ook strijd is (behalve met pasta). Als we een keer op vrijdag thuis zijn, halen we dus ook lekker een patatje. Joris eet patat met appelmoes of mayonaise en een frikandel. Thijn krijgt gewoon een potje prak, maar lust ook graag een paar patatjes (zonder zout).

[ Het weekmenu van ] Simone met baby en peuter

Zaterdag – Chicken tonight Dat stond op het menu. Yoeri was echter erg laat, dus die at uiteindelijk niet mee. Als ik het eerder had geweten had ik wat anders gemaakt. Want eigenlijk lust Joris geen chicken tonight en Thijn geef ik het ook niet vanwege de suikers die er in zitten. En daardoor ben ik dus de enige die het eet. Joris heeft een bord met 4 vakjes. Ideaal voor deze maaltijd want ik doe het volgende:

 

Ik snijd de kip in blokjes, zonder kruiden en deze bak ik gaar. Ik haal er een stuk of 10 stukjes uit (2 voor Thijn en 8 voor Joris). De rijst kookt intussen. De pot chicken tonight (ik kies voor de perzik of de ananas) voeg ik toe aan de kip. De rijst giet ik af. Ik haal twee opscheplepels apart en deponeer ik in een vakje bij Joris. De overige rijst en de chicken tonight voeg ik samen. De kip van Joris doe ik weer in de pan (ik heb deze keer de pan niet schoongemaakt) en met een beetje rijst heeft hij toch een beetje het chicken tonight smaakje. Dat ook in een vakje.

Ik heb ook twee paprika’s in repen gesneden. Joris eet er al wat van als ik aan het koken ben. Lekker want dan kan ik rustig koken. Ik geef Joris in het laatste vakje ook nog een paar reepjes. En Thijn krijgt er ook eentje (die hij vooral sabbelt en niet eet). Thijn krijgt verder gewoon nog een potje. En tot mijn verbazing, waar Joris normaal alleen de droge rijst op eet en de koude kip, eet hij heel zijn bordje met chicken tonight en rijst leeg! Joepie!

Zondag – Stuk varkens vlees, boontjes en rösti rondjes

We wilden vandaag asperges eten, maar die zijn er niet meer. Dus een stuk varkensvlees uit de oven met een honing/mosterd saus is het geworden met boontjes en rösti rondjes. Joris is blij met het vlees en eet het lekker op. De rösti vind hij wel leuk, aardappel koekjes. Maar hij eet er een halve van op. De boontjes gaan er lekker in, als hij ze kan dippen in het appelmoes cupje.

Thijn eet wederom een prakje pot, maar eet ook de rest van Joris zijn rösti rondjes op, dus 1,5 stuks. Lekker! (maar eigenlijk misschien toch wel een beetje te zout achteraf). Ook krijgt Thijn een reepje vlees, dat gaat er ook met smaak in. En wij smullen natuurlijk ook.

Maandag – BBQ

Lekker weer = bbq weer. Joris is al heel de dag in jubel stemming. Want we gaan bbq-en. En dat is buiten. Dat betekent dat deze peuter dus niet echt stil zit tijdens de maaltijd. Wat manlief dan weer jammer vindt, maar er is natuurlijk veel meer te zien om de tafel heen dan hoe het binnen gaat. Er komen namelijk vliegtuigen over, en er zijn zelfs eendjes in de sloot. Joris eet met moeite dus een worstje, maar lust wel graag het rundvleesslaatje en natuurlijk stokbrood met kruidenboter. Hij eet ook nog wel een halve paprika ongemerkt naar binnen. (Paprika is hier echt de favo groente!)

Thijn eet maar de helft van zijn potje leeg. Hij eet ook wat wit brood en wat pasta, want mama doet altijd nog een maaltijd salade bij de bbq voor de groene vitamines. Overigens aten wij zelf, een worstje, twee kippenvleugeltjes en een stukje pangasus filet naast het stokbrood en de maaltijdsalade.

Dinsdag- Brooddag

De jongens gaan naar het KDV, we moeten allebei werken en dat is vaak een gehaast als we de jongens op moeten halen en wordt het helemaal laat als er nog iemand moet koken. We hebben dus brooddag bedacht. Vaak eten we dan brood met iets lekkers, zoals knakworstjes, soep, een lekker bolletje. Vandaag hadden we kaas/ui bollen. Lekker nog met de kruidenboter van gisteren van de BBQ. Joris hoefde ze echter niet. Maar was ook blij verrast dat er nog krackers waren en matzers (die hebben we anders niet). Echter bleef het bij twee broodjes met kaas en zebrahagelslag.

Woensdag – Aardappels, Vlees en Groenten

Je zou bijna denken dat we dit niet zouden eten gezien de voorgaande dagen. Maar eigenlijk staat dit zeker twee keer per week op het menu. Gewone gekookte aardappels, met een stuk vlees en groenten. Soms doen we gebakken aardappels uit de oven. Vind Joris (en wij ook) erg lekker vooral met een beetje boel mayonaise.

We eten vandaag gewoon gekookte aardappelen met Jus, saté schnitzel en een pot rode kool met appeltjes. Yoeri vind hierbij appelmoes erg lekker (ik snap het niet, zonder is al zoet genoeg), maar goed Joris heeft ook appelmoes. Rode kool is ook een favoriete groenten van hem, en hij eet dus ook met smaak twee opscheplepels op. Ook bij deze maaltijd is het vakjes bord ideaal. Joris mag kiezen wat in welk vakje komt.

Thijn eet wederom een prakje pot, eet wat van het vlees, zonder korst en sate en een paar hapjes aardappel.

Donderdag – ships wat eten we dag

Door drukte even het menu vergeten. Ik bedenk in de middag wat we eten en heb geen tijd voor de super. Ik kijk in de vriezer en tref vooral gehakt aan, ik had kip gehoopt. Het wordt uit eindelijk gekruide tofu reepjes. Wat gecombineerd gaat worden met een pot Hak Groenten mexicaans (wrapgroenten) en wraps.

[ Het weekmenu van ] Simone met baby en peuter

Joris eet dit niet mee. We bieden het wel aan, maar hij eet het niet. Hij eet wel de wraps als ze anders worden belegd, bijvoorbeeld met kruidenkaas en kaas, of met worstje (snijworst of ham) erbij. En natuurlijk ontbreekt aan deze maaltijd de groenten ook niet in de vorm van paprika. Ik vind in de koelkast ook nog een beetje komkommer, wat er bij Joris ook wel in gaat. Joris eet dus niet echt warm vandaag. Maar we zijn in de middag naar de Avonturenboerderij geweest waar hij al patat met een frikandel op heeft, dus dat komt wel goed.

Thijn eet een prakje pot en een stukje wrap en sabbelt op een stukje paprika.

Mijn “hoe krijg ik mijn dreumes en peuter aan het eten” tips

– Vakjes bord, ideaal! Met leuke plaatjes en je laat ze zo zelf kiezen wat ze waar willen hebben.

– Eten niet dwingen als ze het echt niet lusten.

– Hier helpt dwingen wel als Joris het er om doet. De twee jaar fase is de fase van het zoeken naar grenzen, eten is natuurlijk iets waar ze zelf controle over kunnen hebben. Maar soms moet je wel eten. We zien hier dat de beloning van het toetje in het vooruitzicht veel kan doen, maar ook het tot 3 tellen werkt.

[ Het weekmenu van ] Simone met baby en peuter

– Mee helpen met eten koken, tafel dekken en opscheppen, is ook iets wat Joris leuk vind om te doen.

– Paprika in huis hebben, dat is echt hier een hit en weet ik zeker dat ik iets heb liggen wat hij lekker vind als hij echt niet lust wat op tafel staat.

– Ik heb Joris overigens ook aangeleerd, dat als hij iets niet lekker vind hij dit mag zeggen, maar een slokje drinken moet nemen om het door te slikken. Ik vind het uitspugen zo vies.

Appelmoes is de super tip. Dippen, prakken, met de groenten samen scheppen. Appelmoes zonder toevoegingen van suikers en andere stoffen is tegenwoordig goed verkrijgbaar . Ik vind het daardoor gezond genoeg om het aan de maaltijd toe te voegen, alhoewel ik het zelf vaak niet eet.



Afbeelding helpen met koken via Shutterstock

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.