een mobiele telefoon voor kinderen
Lifestyle Ouderschap

Mobiele telefoon voor kinderen

Grappig hoe je als moeder je principes bijstelt terwijl je bezig bent. Ik vond dat een mobiele telefoon voor kinderen pas nodig was vanaf de middelbare school. Ik bedoel dan echt voor het bellen, gebeld worden en whatsapp. Gewoon iets met een simpele mobiel en iets met prepaid of sim only maandelijks opzegbaar. Hoe en wat het handigst zou zijn aan een mobiele telefoon en het telefoongebruik, dat zou ik later wel uitzoeken. Het zou nog heel lang duren immers.

Nou, wat had ik het mis. Die telefoons hadden ze sowieso al veel eerder. Want een mobiele telefoon is voor kinderen in eerste instantie “een scherm”, iets om spelletjes op te doen. Ideaal want hier is schermtijd heus wel eens bezigheidstherapie. Educatieve spellen zijn er genoeg. Daarbij hebben onze kinderen geluk dat wij bij het aflopen van ons telefoonabonnement elke keer een nieuwe mobiele telefoon uitzoeken. Elynn heeft nu mijn iPhone 7 en Thomas gebruikt René zijn oude X. Thomas kan er inmiddels ook mee bellen en Whatsappen, nog vóór hij naar de middelbare school gaat. In dit artikel vertel ik waarom én hoe.

Een mobiele telefoon voor kinderen

De redenen dat mijn oudste kind mobiel kan bellen en whatsappen zijn eigenlijk eenvoudig. Corona en veilige zelfstandigheid. Onder andere.

Er was een periode dat Thomas voor de deur afgezet moest worden en René doorreed. Stel dat de leraar ineens ziek bleek. Dan kun je zoals vroeger verwachten dat je kind met de vaste telefoon naar huis belt. En allerlei nummers weet. Je kunt het ook makkelijker maken. Mobiele telefoons zijn er nu eenmaal. Nu kan hij zelf René bellen als er iets is.

Daarbij ging hij steeds vaker zelf op de fiets naar de bibliotheek. Misschien was dat nog wel de belangrijkste reden voor het regelen van sim only of prepaid. Hij kwam een keer thuis en toen bleek dat hij onderweg gevallen was. Deze keer viel het gelukkig wel mee, maar ik vond het een fijn idee dat hij volgende keer een mobieltje mee had.

Ook doet hij steeds vaker alleen een boodschapje. Ik heb altijd een potje met contant geld. Op een gegeven moment zat daar niets meer in en ik mocht de deur niet uit. Ideaal dat hij zijn mobiele telefoon mee kon. Ik gaf hem mijn pasje en uiteraard werd er net nú om de pincode gevraagd bij het contactloos betalen.

Dat zijn allemaal van de kleine momentjes dat het hebben van een mobiele telefoon voor kinderen en volwassenen handig is. En daarom heeft mijn kind vroeger dan ik wilde een mobiel met bellen en whatsapp. Wat voor ons overigens géén redenen waren: dat hij bijna de enige in de klas zonder mobiele telefoon was en niet in de groepsapp zat. Voor hem waren dat uiteraard wel de belangrijkste redenen.

Prepaid of sim only abonnement voor kinderen

Maar waar kies je voor, wanneer je kind moet kunnen bellen en whatsappen op zijn mobiel. Het moest niet te duur zijn en hij moest wel wat MB hebben. René heeft er gelukkig meer verstand van en hij heeft één en ander uitgezocht.

In eerste instantie kozen we voor prepaid. Dat viel ons een beetje tegen. Het leek bijvoorbeeld alsof er veel MB’s op de achtergrond verdwenen en we konden niet achterhalen waar dit aan lag. Ook bleken we bij sim only (in combinatie met onze mobiele telefoon abonnementen) meer te krijgen dan bij prepaid. Aangezien sim only maandelijks opzegbaar is, zit je dus ook niet heel vast aan een mobiel abonnement.

Verschil prepaid en sim only

Het lijkt alsof de termen sim only en prepaid veel door elkaar gebruikt worden voor hetzelfde. Maar wat is nou het verschil tussen prepaid en sim only?

Prepaid – Met prepaid sluit je geen contract af, je waardeert zelf je tegoed op. Het is goedkoper wanneer je er weinig gebruik van maakt. Je tegoed is onbeperkt geldig, als je er in ieder geval maar 1x per jaar gebruik van maakt en je hebt geen kosten wanneer je er geen gebruik van maakt. De tarieven liggen echter wel hoger. Je betaalt vooraf.

Sim only – je sluit een telefoonabonnement af met tegoed en krijgt elke maand automatisch nieuw tegoed. Geen omkijken naar dus. Je kunt zelf kiezen voor de looptijd van je contract. De tarieven zijn lager dan bij prepaid en is dus sowieso interessant bij regelmatig gebruik. Je betaalt achteraf. Vaak kun je elke maand je bundel aanpassen, zo kun je rekening houden met vakantie’s waarin de één juist meer en de ander juist minder appt en belt. 

Je kunt voorzichtig van het volgende uitgaan: waardeer jij maandelijks je tegoed opwaardeert met minimaal €10,-, dan kun je zeker kijken naar een sim only abonnement.

Afspraken over mobiele telefoon met kinderen

Voor nu hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Hij heeft nog geen privacy op zijn telefoon, maar we beschamen het ook niet. Steekproefsgewijs kijken we in zijn telefoon. Niet aangekondigd, maar wel waar hij zelf bij is. Hij heeft dan de ruimte om van te voren nog iets te vertellen, mocht dat nodig zijn. 

Zijn telefoon mag niet standaard overal mee naar toe, dit doen we in overleg. Het grappige is dat we soms juist tegen hem moeten zeggen dat het wel handig is als hij hem meeneemt. Berichten controleren of sturen gaat hier thuis ook in normaal overleg. Hierin gaat het om balans. Hij hoeft niet elke keer om toestemming te vragen, maar als hij al een paar keer zijn telefoon gepakt heeft, dan stemt hij wel even af of het nog een keer “mag”. Dit alles maakt mij alleen wel bewust van het feit dat ik voorleef en daar valt nog wel wat in te veranderen. 

❥ En jij? Wanneer en waarom ging jij toch overstag wat betreft een mobiele telefoon voor je kinderen? Heb je gekozen voor prepaid of sim only?

 

 

Photo child with mobile phone by bruce mars || boy holding phone by Luca on Unsplash 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.