Salade met feta en linzen, zelfgemaakt maisbrood en bosvruchten ijs
In de keuken Inspiratie

Salade met feta en linzen, zelfgemaakt maisbrood en bosvruchten ijs

De afgelopen dagen heb ik zowaar, ondanks de vakantie van de kinderen, af en toe tijd gehad om zelf tv te kijken. Hoe mijn moeder dat vroeger deed, geen idee. Ik weet nog dat ik altijd Avro Service Salon met haar mee moest kijken. Lekker truttig. Het leukst vond ik altijd de metamorfose en de kookrubriek. Nog steeds houd ik van koken. Mijn waterkoker, blender, staafmixer en Tefal pannen zijn onmisbaar.  Het liefst ben ik hele dagen in de keuken bezig met experimenteren.

Als het aan mij lag zou ik opnieuw mijn keuken ontwerpen. Ik heb zoveel keuken ideeën, over de inrichting en keukenspullen die ik graag zou willen en waar ik kastruimte in de keuken voor nodig zou hebben. Keuken artikelen uitzoeken en kopen zou ik veel meer willen doen. Op mijn wensenlijstje staat een Le Crueset braadpan en een elektrische slowcooker van van Crock-Pot. Ik vind het heerlijk om op internet of in de winkel te struinen naar bijzonder of handig keukengerei. Online kom ik vaak uit bij de Bijenkorf, daar vind je alle fijne merken voor in de keuken op één adres. Van Le Crueset tot Kitchenaid.

Kookboeken en kookprogramma’s

Van het lezen van recepten en kookboeken en kijken naar 24Kitchen en word ik blij en ik spot graag hacks voor in de keuken. Van die kleine handigheidjes. Heb ik kokend water nodig voor het koken van rijst of eieren, zet ik eerst de waterkoker aan bijvoorbeeld. Daarna gaat het water in de pan en hoef je het alleen maar even hoog op te zetten, om het echt weer aan de kook te krijgen.

Het is bij mij niet zo dat ik letterlijk recepten na maak. Ik lees kookboeken als gewone boeken en kijk kookprogramma’s ter inspiratie. Meestal denk ik dan dagen of weken later ineens aan een ingrediënt of bereidingswijze en combineer dit dan op mijn manier, geïnspireerd door de verschillende kookboeken en programma’s.

Op deze manier kwam ook het volgende recept tot stand. Salade met feta en linzen, zelfgemaakt maisbrood en bosvruchten ijs. Dit keer dus een hoofdgerecht, met bijgerecht én een toetje. Een heerlijke salade met linzen, kikkererwten én noten. Zelfgemaakt maisbrood er naast geserveerd én huisgemaakt ijs na. Zelf ijs maken klinkt ingewikkeld, maar valt echt reuze mee.

Salade met feta en linzen, zelfgemaakt maisbrood en bosvruchten ijs

Bakboter
Olijfolie
1 blikje linzen
Rode ui
1 blik witte bonen
Snoeptomaat
1 blik kikkererwten
Paprikapoeder
Zout
Knoflook (rasp)
Balsamicoazijn
Honing
Jonge spinazie
Feta
Verse basilicum

Hoe maak je de salade met feta

Salade met feta en linzen

Voor het gerecht heb je knapperige kikkererwten nodig. Hier begin je dus mee. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de kikkererwten grondig en maak ze daarna goed droog. Haal de losse velletjes er tussen uit. Doe de erwten in een kom en strooi er de paprikapoeder over, met wat zout. Schenk er wat olijfolie over, maar niet te veel. Verdeel de kikkererwten in een ovenschaal of een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet de plaat in de oven voor een minuut of twintig, hussel de erwten om de (plusminus) 5 minuten door.

Snipper de rode ui. Verwarm boter en olijfolie in een pan en doe hier de tomtaten en uien in. Bak dit lekker aan en voeg daarna de knoflook toe. Onder af en toe roeren goed verwarmen op hoog vuur. Zet het vuur laag en doe er balsamicoazijn en honing over. Voeg daarna de linzen uit blik en de witte bonen toe. Schep dit goed, maar voorzichtig om en laat dit goed doorwarmen.

Draai het vuur uit. De jonge spinazie kun je met de restwarmte verwarmen en schep je er voorzichtig door heen. Voor het serveren verkruimel je de feta er over. Strooi er daarna wat zout en verse basilicum over. Op het allerlaatst strooi je de kikkererwten er over.

Zelfgemaakt maisbrood

Dit brood is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Je mengt de ingrediënten goed door elkaar en doet ze in een ingevet cakeblik. Oven voorverwarmen op 180 graden. Het moet er ongeveer een uurtje in. Ook heb je er niet zo heel veel voor nodig:

1 blik mais
3 geklutste eieren
Snuf zout
3 theelepels bakpoeder
200 gram maismeel (of 125 gram bloem)
50 gram suiker
30 gram gesmolten boter

Huisgemaakt bosvruchten ijs

Nog een simpel toetje om het af te maken en je hebt een heerlijke avond! Hiervoor heb je behalve de ingrediënten, ook een blender én een schaal nodig die in de diepvries past. Van te voren ruimte in je diepvriezer maken is geen overbodige luxe.

Voor het huisgemaakte bosvruchtenijs heb je nodig:

Een halve liter dikke romige yoghurt
1 Pak diepvries bosvruchten
Verse munt en basilicum
Honing
Limoen

Doe eerst de yoghurt in de blender (heb je die niet, gebruik dan je staafmixer), voeg daarna de andere ingrediënten toe. Munt, basilicum en honing naar smaak. Ongeveer een handvol van de verse kruiden. Ik heb zelf een spuitfles honing, daar gebruik ik een flinke scheut van. Voeg daarna het sap van een halve limoen en wat limoenrasp toe. Laat je blender een paar keer draaien en schep het mengsel in de schaal. Nu kan het de vriezer in tot het goed bevroren is.

Voor een koolhydraatarme maaltijd, kun je het maisbrood achterwege laten, wil je het extra lekker, bak je er een goed stuk vlees bij. Ik ben zelf van plan dit nog eens met eendenborst te maken. Die smaak past volgens mij fantastisch bij de lauwwarme bonensalade met feta.

 


 

Afbeelding homemade cornbread via Shutterstock door Albina Glisic | moeder en kind in keuken door Evgeny Atamanenko

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.