Home MAMA Slaap kindje slaap

Slaap kindje slaap

by Marjo
Slaap kindje slaap

Zoals bij mijn kinderen heel goed te zien is, is een fijn slaapritueel onmisbaar voor een goede nachtrust. Bij beide kinderen zijn we eigenlijk meteen met een ritme begonnen, maar een echt ritueel kwam toen ze op hun eigen bedje gingen slapen. Ik geloof absoluut dat het een positieve bijdrage levert aan het opbouwen van onze band. Slaap kindje slaap.

We maken er heel bewust een “wij- samen” moment van en ik merk dat het werkt. Muppet en ik waren eerder nog wel met zijn tweetjes als Pollewop sliep, maar sinds hij naar school gaat is dat ook al weer een mogelijkheid minder.We pakken het “voor ~het ~slapen~ gaan~moment” dan ook heel erg bewust, mijn man & ik ♥ De ene avond doe ik de één, de andere avond de ander. Mijn man en ik doen elk onze eigen dingen, dus het is echt een papa-avond óf een mama-avond.

Vast ritueel

Het begint als we naar boven gaan. Standaard om zeven uur, vakantie of geen vakantie, met af en toe een kleine uitzondering. Dat maakt opblijven of mee mogen naar een verjaardag ook extra speciaal. We maken eerst de fles voor Elynn, verzamelen alle knuffels en gaan in optocht met zijn allen naar boven. Thomas wil de laatste tijd graag winnen, dus die is als eerste boven. De kindjes gaan dan samen spelen onder de douche en ondertussen gooien wij nog even wat gevouwen was in de kasten, ruimen her en der nog een beetje op #multitaskenagogo en dan halen we elk “ons kind” onder de douche vandaan. Heerlijk die frisse snoetjes en om op te vreten die gerimpelde handjes en voetjes. Dan afdrogen, insmeren, pyjamaatje aan, tandjes poetsen, even met elkaar knuffelen en nachtzoenen geven op het aankleedkussen bij Elynn. Thomas gaat naar zijn eigen kamer, deuren gaan dicht en dan…..

Liefde voor lezen

Op Muppet’s kamer staat vanaf het moment dat zijn kamertje klaar was en nog voor hij geboren was een stoel naast zijn bed en voor Pollewop geldt hetzelfde. We kruipen er heerlijk in met een voorleesboek en in Elynn’s geval de fles. Knoedel’n en voorlezen. Het mooie hieraan is dat het voorlezen dubbel voordeel oplevert. Je kind leert ontzettend veel. Het vergoot de woordenschat, heeft invloed op de houding die het kind later aanneemt ten opzichte van leren lezen en natuurlijk helpt het ze als ze wat ouder zijn ook om woorden en letters te herkennen en dat al vanaf 15 minuten voorlezen per dag. Met gepaste trots durf ik te zeggen dat Thomas een enorme woordenschat heeft en ook precies weet hoe hij het toe moet passen. Natuurlijk biedt het ze ook een ontspan- en rustmoment.

Lekker slapen!

Elynn is de laatste tijd na fles en verhaaltje wel ineens klaarwakker, dus ach, dan spelen we nog maar even “in de maneschijn” of “papegaaitje leef je nog” voor ik haar wegleg. Nog één kusje, duidelijk vertellen dat ze mag gaan slapen en dat Pova (zoals ze Thomas noemt) ook slapen gaat en ze dus stil moet zijn, nog even zwaaien en dan echt weg, meestal valt ze dan langzaamaan in slaap.

Thomas doet heel stoer zelf het licht uit, komt dan weer zo fijn op schoot kruipen en dan zing ik nog drie slaapliedjes, altijd dezelfde: The Cuppycake song, Wonderfull World en een zelf verzonnen liedje. Nog even lekker instoppen,  een kus en een aai over zijn bolletje……en dan het onovertroffen gelukzalig gevoel als hij dan nog even zegt: “kilometer 100″ en ik ” en nog een beetje meer” ♥

Slaap kindje slaap

Mijn belangrijkste tips voor een goede nachtrust en een bedritueel nog even op een rijtje:

  • Vaste bedtijd in verband met regelmaat
  • Houd dezelfde volgorde aan in de dingen die gebeuren voor het in bed leggen
  • Gebruik een vaste afsluiting voordat je weg gaat om het ritueel af te sluiten
  • Houd het rustig en klein

Lekker slapen! Hebben jullie ook een voor-het-slapen-gaan-ritueel? Zou je deze willen delen in de reacties  ♥

 


Afbeelding slapend kind via Shutterstock

Reacties

reacties

Gerelateerd

1 comment

Review | Mama | Voorlezen #1 27 augustus 2014 - 05:56

[…] ik hier al schreef, lezen we elke avond voor het slapen gaan voor. Favoriet zijn hier de boeken van Selma […]

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.