Home BUDGET | BESPAREN Sparen voor later

Sparen voor later

by Gastauteur
sparen voor later

“Want sparend voor later, ga je straks ook sparend dood. Dan ben je in de boot genomen door de Zilvervloot”. Vaak moet ik aan dit nummer van Harrie Jekkers denken, wanneer ik aan sparen denk. Het voelt zo nostalgisch, die Zilvervloot en “Giro Blauw past bij jou”. Trouwens niet alleen nostalgisch, ook zinvol. Soms voelt het, alsof vroeger alles eenvoudiger was. Sparen voor later deed je bij de bank. Dan kreeg je rente en werd je geld veel meer waard. Tegenwoordig is de vraag; moet je Ripple kopen of niet? 

Sparen voor later is niet voor iedereen mogelijk. Sparen op de ouderwetse manier via een bank is niet meer heel interessant. Toch is geld opzij zetten een goed idee. Helemaal als ouders. Kinderen leren door jouw voorbeeld. Je kinderen laten zien hoe jij spaart is een manier om jouw kinderen met geld om te leren gaan. Een les die tegenwoordig niet overbodig is. Bijna iedereen wil meer, mooier, luxer. Een mobiele telefoon is niet meer weg te denken. Andere gadgets staan hoog op de wensenlijst. Dat moet allemaal wel worden betaald en komt je niet aanwaaien.

Hoe wil je sparen voor later

Toen we nog op kantoor werkten was er een groepje collega’s heel serieus bezig met de hele crypto-handelsbeurs.”Heb jij de Bitvavo review al gelezen?”, en ik hoorde alleen maar abracadabra. Hoe abstract niet tastbaar geld op een spaarrekening is, zo mogelijk is digitaal geld voor mij nog meer ongrijpbaar.

bitcoins online beleggen cryptocurrencyBeleggen in vastgoed zit er voor mij en veel anderen niet in, hoe simpel dat volgens sommige beleggingsboeken ook schijnt te zijn. Voor mij is sparen op een spaarrekening nog steeds het eenvoudigst en geld op een spaarrekening voelt veilig.

Toch besef ik ook dat termen als Bitcoins, crypto valuta, betalingsprotocollen en XRP tokens de moeite van het onderzoeken waard zijn. Rentes bij de bank zijn laag en beleggen in aandelen klinkt in mijn hoofd nog steeds als iets voor grote mensen. Gelukkig zijn er veel online gidsen over Bitcoins te vinden en is het een item op mijn to-do list.

3x Eenvoudige tips om geld te sparen

Sparen voor later begint denk ik heel eenvoudig met besparen. Helemaal wanneer geld opzij zetten onmogelijk lijkt. Vergeet vooral niet dat alle kleine beetjes helpen.

saving money

Vaste lasten, maandelijkse kosten

Check op welke vaste lasten jij kunt bezuinigen. Is er bijvoorbeeld te besparen op je energierekening, een verzekering of een abonnement? Is er een investering die je kunt doen om te besparen? Denk aan zonnepanelen of isolatie van je woning. Het extra geld wat hieruit voortkomt kun je opzij zetten.

Kunnen je boodschappen op een andere manier goedkoper? Door bijvoorbeeld naar een andere supermarkt te gaan of echt met een boodschappenlijstje naar de winkel te gaan. Hier thuis kan ik het beste de boodschappen doen. Mijn man is erg nieuwsgierig naar alle nieuwe producten in de supermarkt en geeft daardoor veel meer uit.

Verkoop wat niet meer nodig is

Tegenwoordig is het zo makkelijk om dingen die je niet meer gebruikt te verkopen. Denk aan een plaatselijke veilinghoek op Facebook of gebruik Marktplaats. Ook apps als Vinted maken het simpel om te verkopen wat je niet meer nodig hebt. Kinderen groeien ontzettend snel uit hun kleding, speelgoed belandt ongebruikt in een kast. Doe daar je voordeel mee.

Visualiseer een concreet doel

Maak je doel concreet. Bedenk de reden om te sparen. Als je een waarom hebt, is het altijd makkelijker. Juist wanneer het even zinloos voelt, of als je ineens het gespaarde geld eerder uit wilt geven aan iets anders leuks. Er zijn zoveel mogelijkheden. Wanneer je altijd al met je gezin naar EuroDisney wilde is dit het moment om te sparen. Wanneer het park weer open is, ben je de eerste die weer heen kan.

Misschien wil je gewoon wat geld achter de hand hebben? Voor wanneer je auto niet door de APK komt, je wasmachine stuk gaat of als ongeluk echt in drieën komt. Je kunt sparen om je kinderen makkelijker hun doel te laten bereiken later. Of je spaart gewoon, voor de leuke extraatjes. Straks weer uitgebreid uiteten, een leuke bungalowvakantie met alles erop en eraan, noem maar op. Maak eventueel een moodboard met wensen. Zo kun je zelfs letterlijk naar je doel kijken en motiveert het nog meer om te (be)sparen waar je maar kunt.

❥  Spaar jij of lukt dat echt gewoon niet? En ben jij al om naar crypto currency of is het nog een ver-van-je-bed-show? Viel het je mee of tegen? Laat het weten in de reacties! 

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.