Home LIFESTYLE Tips voor het vliegen met kleine kinderen

Tips voor het vliegen met kleine kinderen

by Gastauteur
Tips voor het vliegen met kleine kinderen

Ga je binnenkort op reis met kleine kinderen? Gastblogger Lieke vliegt regelmatig met haar kleine kinderen (nu 1 en 3 jaar) en deelt in dit artikel haar tips voor het vliegen met kleine kinderen met je. Van het voorbereiden van de vlucht, tot tips voor tijdens het opstijgen van het vliegtuig. 

Ook vertelt ze meer over formulieren die belangrijk zijn als je als ouder alleen met je kind(eren) vliegt en deelt ze nog vooral praktische tips voor als je met kinderen in een vliegtuig stapt. Een onmisbaar blog voor als je voor het eerst een vliegreis met kinderen onderneemt.

Voorbereiding vliegen met kinderen

Zorg dat je formulieren op orde zijn

Zelf vlieg ik regelmatig alleen met de kinderen. Vlieg jij als ouder alleen met je kinderen? Op Schiphol wordt streng gecontroleerd of je wel toestemming hebt om alleen met ze te vliegen. Ik krijg altijd de vraag of ik alleen het gezag heb. Dat is niet zo en daarom moet ik altijd een getekend formulier laten zien waarop mijn partner, de vader van onze kinderen, toestemming geeft om mij alleen met de kinderen te laten reizen. Dit doen ze om kinderontvoering tegen te gaan.

Is er geen andere ouder in beeld? Dan moet je daar ook bewijzen van overleggen, zoals een uittreksel uit de basisregistratie waarin staat dat je alleen het gezag hebt. Meer informatie over de verschillende situaties en de toestemmingsformulieren kun je vinden op de website van de rijksoverheid.

Zorg voor een beschermhoes voor je kinderwagen/buggy

Neem je een kinderwagen of buggy mee? Deze mag je vaak tot de gate meenemen. Vanaf daar wordt de kinderwagen naar het vliegtuig gebracht. Ik doe altijd een beschermhoes/reiszak om de kinderenwagen/buggy. En dat is echt nodig, want ze gaan niet zuinig om met je spullen. De XL Bramble reiszak is hiervoor ideaal!  Hier past zelfs een duowagen ingeklapt in en je kunt deze reiszak ook handig op je rug dragen.

Neem een draagzak of ringsling mee

Bij aankomst op de bestemming kun je meestal de kinderwagen pas ophalen bij de bagageband. Dit betekent dat je soms nog een heel stuk met je kind moet lopen.

Soms moet je ook nog eens lang wachten bij de paspoortcontrole voordat je bij de bagageband bent. Zorg dat je een draagzak of een ringsling mee hebt in je handbagage, zodat je kindje daarin kan, totdat je de kinderwagen weer in het bezit hebt.

Check of er opklapbedjes in het vliegtuig zijn

Maak je een lange vlucht met een baby? Vraag bij de luchtvaartmaatschappij na of ze opklapbare babybedjes in het vliegtuig hebben en boek je stoelen bij zo’n bedje. Wel zo handig, dan hoeft je baby niet de hele tijd op schoot te slapen en heb je zelf ook nog even je handen vrij.

Eten en drinken als je gaat vliegen met kleine kinderen

Babyvoeding in je handbagage

In je handbagage mag je maar 100ml vloeistof per stuk meenemen, die allemaal in een doorzichtige hersluitbare zak van maximaal 1 liter moeten passen. Dit geldt echter niet voor babyvoeding. Daar mag je gewoon meer milliliters per stuk van meenemen. Denk aan knijpfruit en potjes eten. Ook water is geen probleem, bijvoorbeeld een waterfles of warm water in een thermoskan.

Snacks, snacks, snacks!

Zorg voor voldoende snacks, en dan vooral kleine dingen waar kleine kinderen lang zoet mee zijn. Denk aan rozijntjes. Niets is meedogenlozer dan een hangry baby of kind. 

Tijdens je vlucht met kinderen

Tijdens het opstijgen

Zorg dat je kinderen bij het stijgen en landen iets drinken (kan ook een fles of borstvoeding zijn), iets snacken of een speen in hebben en daarop zuigen. Dit om pijn aan de oortjes te voorkomen.

Laat schermtijd los

Houd jij een maximumschermtijd aan voor bijvoorbeeld de tablet? Tip: laat het los in het vliegtuig! Zeker tijdens lange vluchten. Je kunt vooraf vanaf Netflix of Videoland filmpjes downloaden, zodat je onderweg offline filmpjes kunt kijken.

Je kunt ook één maand gratis YouTube Premium nemen, zodat je offline filmpjes kunt kijken (wel downloaden). En spelletjes op de tablet zijn natuurlijk ook altijd leuk, dit kun je ook samendoen. Zet trouwens wel het geluid uit of gebruik een koptelefoon voor kinderen. Niets is voor andere medepassagiers zo irritant als ‘meegenieten’ met een luide Peppa Pig of Brandweerman Sam.

De belangrijkste tip als je vliegt met kleine kinderen: maak je niet druk!

Maak je niet druk om de andere passagiers, ze zien heus wel dat je je best doet om te zorgen dat je kinderen geen overlast te bezorgen. Soms gaat dat gewoon even niet en de meeste mensen hebben daar echt wel begrip voor. En als ze dat niet hebben, zegt dat meer over hen dan over jou!

❥ Lieke deelt haar al haar vakantietips graag met je op Reisjager.nl. Check bijvoorbeeld haar tips voor de leukste hotels met kinderen op Menorca.

 

Winterzon

Photo by Hanson Lu on UnsplashA

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.