Home LIFESTYLE Waarom buiten zijn juist nu essentieel is

Waarom buiten zijn juist nu essentieel is

by Marjo
Waarom buiten zijn juist nu essentieel is

De eerste zonnige, warme dagen hebben we in de pocket. En dat al in februari! Geen wolkje aan de lucht, temperaturen met dubbele cijfers. Het lijkt bijna wel of we ernstig rekening moeten gaan houden met een lange lente. Heb jij al een terrasje aangedaan of ben je gaan uitwaaien op het strand? Vooral doen!

Zit je in een stressvolle periode? Met name de scholieren, studenten en werknemers/ondernemers met aankomende deadlines kunnen veel baat hebben bij goed weer. Waarom kan buiten zijn juist nu een rol voor jou spelen en waarom zou je je lichaam aan meer Uv-licht blootstellen? Het is niet raar dat mensen in de wintermaanden met weinig zonlicht vaker ziek zijn. Zonlicht kan namelijk lichtelijk desinfecterend werken. Dat betekent dat virussen en bacteriën minder goed kunnen overleven buiten een gastheer (lees: je lichaam). Buiten in de zon zijn kan je daarom weerbaarder maken tegen ziekmakers.

Verantwoord zonnen

De laatste jaren is er veel om te doen: verantwoord in de zon zitten. Het devies is niet te lang in direct zonlicht zitten, niet in de uren dat de zon op zijn felst is en het liefst met zonbescherming.

Verantwoord zonnen, Waarom buiten zijn juist nu essentieel is

Gelukkig is de zon in het eerste kwartaal van een nieuw jaar qua zonnekracht niet sterk. Daarom is de kans op huidverbranding zeer laag. Dat is goed nieuws want dat betekent dat je langer aan Uv-licht blootgesteld kan worden zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. De zon staat nog laag en de lucht is relatief schoon, geniet ervan!

Vitamine D

Je hebt vast weleens gehoord dat je onder invloed van zonnestralen vitamine D aanmaakt. Het is een vitamine die je lichaam niet uit zichzelf kan aanmaken en die maar uit weinig voeding te krijgen is. Tenzij je graag elke dag een vette vis eet, maar dat is weer niet zo bevorderlijk voor een goed figuur! Daarom is de zon een waardevolle natuurlijke bron. Die zorgt er namelijk voor dat vitamine D onder de huid aangemaakt wordt.

Het belang van vitamine D

Waarom is vitamine D belangrijk? Het is een vitamine die de aanmaak van calcium bevordert. Is je dochter of zoon nog in de groei of ben of ken je iemand die last heeft van botontkalking? Dan kan vitamine D de sleutel zijn voor sterkere botten en een goed gebit. Daarnaast is vitamine D ook belangrijk voor de spieren. Krijg je door het lekkere weer meer zin om buiten te sporten? Dan snijdt het mes aan twee kanten. Je wordt fitter en energieker van het sporten en de vitamine D in de zon draagt bij aan spierherstel. Zo word je niet alleen lichamelijk fitter, ook mentaal voel je je beter.

Frisse buitenlucht

Misschien ben je een scholier of student die zit te blokken voor aankomende examens of toetsen. Of wie weet zit je lang op kantoor om die deadline te halen. Wat het geval ook is, je herkent vast de after-lunchdip wel. Het moment nadat je ’s middags gegeten hebt en dat je je extra moe voelt en weinig concentratie kan opbrengen.

vitamine D, Waarom buiten zijn juist nu essentieel is, buiten lunchen, buitenlucht

Even naar buiten lopen kan daar heel effectief tegen werken, zelfs als de zon zich die dag niet laat zien. Omdat het nog lekker fris is maakt de koele lucht je wakker. Je hersenen krijgen pauze en tijd om informatie te verwerken. Daarnaast zorgt een loopje ervoor dat je bloedsomloop weer op gang komt. Dat helpt niet alleen goed tegen koude ledematen (herkenbaar!), ook je hersenen krijgen weer zuurstofrijk bloed.

❥ Leren voor dat vwo biologie examen of nog even een paar uur geconcentreerd aan dat stressvolle project op werk zitten? Een rondje lopen tijdens een pauze zal wonderen verrichten! Lukt dat niet in verband met tijd? Haal dan op zijn minst je lunch en eet je broodje in de buitenlucht. Wist jij dat buiten zijn, zoveel voor je kan doen?


Stock Photo  taking a walk , eating outside door GaudiLab | laptop at beach door Kite_rin | father and son door altanaka

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.