Zomerse paella met kip chorizo en doperwten
In de keuken

Zomerse paella met kip chorizo en doperwten

Waar ik niet op kon wachten in Barcelona was het uitproberen van een echte Spaanse paella. Dat we het uiteindelijk pas op de laatste dag aten, in een tent gerund door Pakistanen (niet erg, maar niet perse Spaans ;)) en de mijne zonder soccarat was, mocht de pret niet drukken. In het verlengde hiervan kreeg ik voor Moederdag van man een paellapan en van oudste zoon een receptenboek. En de eerste paella die we eruit aten was een zomerse paella met kip, chorizo en doperwten.

We plaatsten de paellapan op de barbecue, dit is dus ook een geweldig recept voor op de camping, het kan natuurlijk ook gewoon in de skottelbraai worden klaargemaakt. Het uiteindelijk buiten koken was extra leuk.

Alle ingrediënten sneden en/of bereiden we voor in de keuken, omdat we daar verder alles bij de hand hebben. Wat nodig was, brachten/haalden we vervolgens één voor één in de bakjes naar buiten. René deed het meest qua koken, af en toe bracht ik, soms haalde hij de paella ingrediënten.

Paella; Spanje op je bord

Paella is zonder twijfel een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. Dit iconische rijstgerecht komt oorspronkelijk uit de regio Valencia, waar het voor het eerst werd bereid in de 19e eeuw. Oorspronkelijk een boerenmaaltijd, is paella tegenwoordig geëvolueerd tot een symbool van Spaanse culinaire cultuur. Het is een gerecht dat zowel eenvoud als complexiteit belichaamt, met zijn kleurrijke ingrediënten en rijke smaken.

De geschiedenis van paella: een bord vol traditie

De oorsprong van paella ligt in de velden rondom Valencia, waar boeren het maakten met ingrediënten die ze binnen handbereik hadden. Traditionele Valenciaanse paella bevatte doorgaans kip, konijn, en soms slakken, samen met groenten zoals tomaten, bonen en saffraan, wat het gerecht zijn kenmerkende gouden kleur gaf.

Hoewel de oorspronkelijke paella Valenciana nog steeds hoog in aanzien staat, zijn er inmiddels talloze varianten van het gerecht. Wat je voorkeur ook is, paella blijft een gerecht dat je naar de zonnige straten van Spanje brengt met elke hap.

Ingrediënten Zomerse paella met kip chorizo en doperwten (voor 4/5 personen // 1 paellapan vol)

  • 850 gram kipfilet
  • 1 chorizo worst
  • 150 gram diepvries doperwten
  • 1,5 liter paddenstoelenbouillon van 2 bouillomblokjes
  • 1 blik gepelde tomaten 
  • 3 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • oranje paprika
  • gele paprika
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 limoenen
  • olijfolie
  • peper & zout

Voorbereiding Zomerse Paella op de barbecue

Begin voor de zomerse paella met kip, chorizo en doperwten met het maken de de bouillon van de bouillonblokjes. Snipper vervolgens de uien, en hak de knoflook. Snijd de kipfilet in blokjes en breng op smaak met peper en zout, snij daarna de chorizo (ontveld) in halve maantjes en de paprika zoals je het zelf het lekkerst vind.

Weeg de doperwten af, zet een eetlepel kurkuma klaar en doe de gepelde tomaten uit het blik in een schaal. Zo kun je ze makkelijk uit de tomatensaus halen en in stukjes snijden. Het vocht wat met de tomaten meekwam deed ik in een bakje met de stukjes tomaat. De rest van het vocht kun je invriezen en een keer gebruiken in je zelfgemaakte tomatensoep.

Bereiden van de paella met kip chorizo en doperwten op de barbecue

Zet de paellapan op de barbecue, doe er een scheut olijfolie in en fruit de ui aan.

kip en chorizo

Voeg daarna de kip en chorizo toe en bak dit lekker een minuut of 4 op hoog vuur mee. Voeg de knoflook en paprika toe en bak dit al roerend nog circa 5 minuten door.

paprika en knoflook

Nu kan de paellarijst erbij, laat dit even bakken en strooi de kurkuma erover. Schenk de bouillon erdoor en roer alles goed door elkaar en laat het geheel koken. Hierna kan de kip en chorizo langzaam op halfhoog vuur sudderend garen.


Zomerse paella met kip, chorizo en doperwten op de barbecue

De rijst zal ongeveer een half uur nodig hebben om gaar te worden en dan zal ook de bouillon ingekookt zijn. Zet het vuur hoger. Je zult eerst nog een beetje het borrelen van het vocht horen, wat over gaat in knisperend knetteren zodat de soccarat ontstaat. Hieronder deel ik nog even wat extra tips voor een goede soccarat onder je paella.

Snijd de limoen in partjes en verdeel deze over de pan, dan kun je de zomerse paella met kip, chorizo en doperwten serveren.

Hoe maak je een goede soccarat

Het creëren van een goede soccarat is een essentieel onderdeel van het maken van authentieke paella. Deze knapperige, goudbruine laag rijst die zich aan de bodem van de pan hecht, geeft het gerecht zijn karakteristieke textuur en extra smaak. Hier zijn enkele tips om de perfecte socarrat te maken:

Gebruik de juiste pan

Een paellera is ideaal omdat deze brede en ondiepe pan de rijst gelijkmatig laat garen. De metalen pan zorgt ook voor een goede warmtegeleiding, wat cruciaal is voor het vormen van de socarrat.


zomerse paealla met limoen kip en chorizo

Voeg niet te veel bouillon toe

Een van de sleutels tot een goede socarrat is het juiste vochtgehalte in de pan. Zorg ervoor dat je niet te veel bouillon toevoegt aan de paella. De rijst moet voldoende vocht hebben om te garen, maar aan het einde van de kooktijd moet er net genoeg over zijn om de socarrat te vormen.

Laat de paella ongestoord garen

Zodra je de bouillon hebt toegevoegd, roer je de paella niet meer. Dit geeft de rijst de kans om gelijkmatig te koken en de smaken goed op te nemen. Naar het einde toe, wanneer de meeste bouillon is opgenomen, begin je met het vormen van de socarrat.

Verhoog de hitte aan het einde

In de laatste paar minuten van de kooktijd, verhoog je het vuur onder de paellera om de onderkant van de rijst te laten karamelliseren. Dit duurt meestal 2-3 minuten, maar het is belangrijk om dit proces zorgvuldig in de gaten te houden om te voorkomen dat de rijst verbrandt.

Luister naar de pan

Een goede manier om te weten wanneer je soccarat aan het vormen is, is door te luisteren naar de pan. Je zou een licht knisperend geluid moeten horen. Dit betekent dat de onderkant van de rijst begint te bakken en een krokante laag vormt.

Test met een lepel

Na een paar minuten op hoog vuur kun je voorzichtig met een lepel in de rijst drukken om te voelen of er een knapperige laag is gevormd. Als de rijst aan de onderkant knapperig en goudbruin is, heb je een perfecte socarrat.

Laat de paella rusten

Zodra de socarrat is gevormd, haal je de pan van het vuur en laat je de paella een paar minuten rusten. Dit helpt de smaken te settelen en zorgt ervoor dat de socarrat stevig blijft wanneer je de paella gaat serveren.

Geniet van de authentieke smaken van Spanje door zelf paella te maken met een perfecte socarrat. Probeer het vandaag nog en breng de Spaanse keuken in huis!

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk