Als je kraamverzorgster verschrikkelijk is
Ouderschap Persoonlijke verhalen

Als je kraamverzorgster verschrikkelijk is

Door Aniek – Als je kraamverzorgster verschrikkelijk is. Het verhaal van de nare ervaring die ik had met mijn eerste kraamverzorgster. Niet om een trap na te geven, wel om het te verwerken. En ook om andere moeders een hart onder de riem te steken, je bent niet de enige en vertrouw op je gevoel. Spreek het uit als je kraamverzorgster verschrikkelijk is.

Ik zal bij het begin beginnen. Stel je voor dat je aan het bevallen bent er zeven mensen om je bed heen staan. Ondertussen ben jij heel hard aan het werk, maar dan is het toch gelukt! Ondanks dat ik commentaar kreeg van de kraamverzorgster. Ja, je leest het goed, commentaar tijdens het wegpuffen van weeën, van de kraamverzorgster. Dat is toch niet normaal! “Gelukkig” was onze verloskundige er wel helemaal bij en zij zei duidelijk dat ik het al een half uur zo deed en het prima opving zo! En ja, gelukkig staat tussen haakjes want daar is ook nog een heel verhaal over te schrijven. Dat komt denk ik later nog wel een keer!

Als je kraamverzorgster verschrikkelijk is

Bij thuiskomst de volgende dag waren mijn ouders, zus, zwager, neefje en nichtje er ook al snel. Schoonouders kwamen ook nog even langs samen met mijn jongste zwager. Heerlijk familie om je heen na zo’n heftige ervaring van een bevalling, een nacht alleen samen met je pasgeboren mannetje in het ziekenhuis en dan daar ook nog wachten op de kinderarts. Wat is thuis zijn dan fijn. Helaas werd dit snel verstoord.

De kraamverzorgster kwam ook langs, met advies: “Je moet wel gaan slapen hoor, goed rusten is goed voor je. Wanneer heeft je mannetje de laatste voeding gehad want dan moet dat ook zo”.  Kon er geen woord tussen krijgen volgens mij. Een klik krijgen is dan lastig. Het enige wat ik dacht is: “Hallo…… mijn familie is er”. Ik ben toch maar even op bed gegaan met Droppie bij mij. Hij viel vrij snel wat af, gelukkig had hij veel reserves, 3970 gram  bij de geboorte, dus dat scheelde.

Moe en suf

Alleen maakte de kraamverzorgster mij heel snel heel ongerust, hij dronk niet om de drie uur en was moe en suf. Met andere woorden als dit zo doorging dan moesten wij ons voorbereiden op een ziekenhuis opname. Wat een klotengevoel zeg. Alles draaide om de voeding die niet vaak en genoeg gegeven hoefde te worden. Ineens bedacht ze iets. Misschien moest ik toch nog maar borstvoeding gaan proberen want misschien lukte dat beter….. Dus moest ik plotseling kolven en werd ik weer uit het niets bij visite weggerukt, mijn oom en tante en neefje en nichtje waren er, om dat te proberen.

Als moeder doe en probeer je alles voor je kind, maar het bracht zoveel onrust. Tel daarbij op de hormonen nog die door je lijf heen gieren, wat een periode. Ik moest om de 2 uur kolven om de borstvoeding opgang te houden/krijgen (Dinsdag bevallen en pas een paar dagen later geprobeerd borstvoeding te geven). Mijn lief zei meteen toen de kraamverzorgster weg was; “Dit ga jij niet doen want dan ga jij er onderdoor en jij moet er zijn voor ons mannetje. Wij gaan het op onze eigen manier doen!!”

Hij heeft er ook voor gezorgd dat mijn eigen mama er voor mij was die lieverd! Hij heeft haar stiekem gebeld en het hele verhaal gedaan. Dus even later pap en mam op de stoep! Heerlijk even alles er uitgooien. We hebben voor de zekerheid ook nog met mijn schoonzus en zwager gepraat ( beide huisarts) het eerste wat zij zeiden: “Dikke baby’s zijn vaak luie drinkers omdat ze dus wel veel reserves hebben”. En daardoor ben ik steviger in mijn schoen gaan staan. Wij deden het de rest van de tijd op onze manier! Droppie ging zijn flessen leeg drinken en sliep heerlijk! Bij papa, mama of lekker in het wiegje of wandelwagen.

Niet alleen voor ons!

Na 8 dagen was ze weg, wat een rust!! Na twijfelen hebben wij een klacht ingediend bij de kraamzorg. En dat voelde raar en goed tegelijk. Drieënhalf jaar later, hadden we een intake gesprek met de kraamzorg. Een van de vragen: “Wie wil je persé niet?”. Nou haar!! “Oh ja, die mevrouw die werkt hier niet meer en komt er ook niet meer in”. Wat bleek; er waren heel veel mensen, voor en na ons, die haar niet weer voor een tweede keer wilden hebben!

Als je kraamverzorgster verschrikkelijk is

heb ik eigenlijk maar één advies, door schade en schande wijs, als je geen goed gevoel hebt moet je meteen bellen voor iemand anders. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Hoe vervelend je dat ook vind. Het is een vreemde in jouw huis, die zorgt voor jou en jouw kind. Daar moet je met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Het gaat om jouw gevoel. Jij kent je kind het beste, hebt het al negen maanden bij je gedragen, weet daardoor onbewust meer dan ieder ander.

Vertrouw op dat gevoel, overleg, accepteer advies, maar luister met je hart. No one else will ever know the strength of my love for you, after all, you’re the only one who knows what my heart sounds like from the inside.

Reacties

reacties

Misschien ook leuk

3 Reacties

  1. […] moeders. Let er bij het laatste wel op dat de ervaringen met kraamzorg verschillend zijn, zoals je hier en hier terug kunt lezen. Houd dus in je achterhoofd dat niet alle reacties en opmerkingen die je […]

  2. Ow wat erg! Jammer dat ze dat van haar als personeelslid niet eerder door hadden… Een fijne tijd toegewenst voor de volgende keer!

    1. Aniek zegt:

      Dat is ook erg jammer geweest inderdaad. Nu goed duidelijk kunnen maken dat wij dat niet weer wilden. Dank je wel. Hoop ook op een fijne kraamweek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.