Beginnen met Bullet Journaling
Do it yourself Inspiratie Lifestyle

Beginnen met journaling

Je blijft het steeds zien bij jong en oud, vroeger en nu. Dagboeken, schriften, bullet journals, journaling. Het vastleggen van herinneringen, gevoelens, momenten en bijzonderheden. Maar ook het van je afschrijven, dingen op een rijtje zetten en ontprikkelen. Want in de drukte van het leven van nu is het gemakkelijk om de connectie met onszelf te verliezen. Maar hoe moet je beginnen met journaling, wanneer het iets meer mag zijn dan een dagboek met alleen tekst?

Journaling, het proces van schriftelijk reflecteren en verkennen van gedachten, gevoelens en ervaringen, biedt een waardevolle en bewezen manier om de band met jezelf te herstellen. Of je nu zoekt naar innerlijke rust, persoonlijke groei of gewoon een creatieve uitlaatklep, journaling kan dienen als je trouwe metgezel op deze reis. In dit artikel zullen we de waarom, hoe, en wat van journaling verkennen, evenals enkele onmisbare tips voor de benodigde stationery.

The art of journaling

De kunst van journaling is eeuwenoud en heeft door de geschiedenis heen dienst gedaan als een bron van wijsheid, zelfexpressie en reflectie.

Beginnen met journaling

Het is een veilige haven waarin gedachten vrij kunnen stromen, zonder angst voor beoordeling of censuur. Journaling biedt niet alleen een uitlaatklep voor creativiteit, maar heeft ook aantoonbare voordelen voor de geestelijke gezondheid, waaronder stressvermindering, emotionele regulatie en het bevorderen van positieve denkpatronen.

Beginnen met journaling

Voordat je begint, stel jezelf de vraag waarom je wilt beginnen met journaling. Wil je meer inzicht krijgen in jezelf, je doelen bijhouden of gewoon je gedachten ordenen? Dit zal je helpen een richting te geven aan je journaling-ervaring.

The art of journaling

Neem even de tijd om diep in jezelf te graven en te ontdekken waarom je wilt beginnen met journaling. Misschien verlang je naar een uitlaatklep voor je dagelijkse stress, wil je jezelf beter begrijpen of misschien zoek je gewoon een manier om je creatieve sappen te laten stromen.

Door dit ‘waarom’ te begrijpen, zul je een sterke motivatie hebben om je journaling-routine te handhaven, zelfs op dagen dat het druk is.

Kies je stijl

Er is geen one-size-fits-all aanpak voor journaling. Experimenteer met verschillende stijlen, zoals dagelijkse reflectie, creatief schrijven of gestructureerde prompts, en ontdek wat het beste bij jou past.

reflecteren en terublikken

Laat jezelf toe om te experimenteren met verschillende journaling-stijlen. Heb je ooit overwogen om een dagboek bij te houden waarin je je dagelijkse avonturen en gevoelens vastlegt? Of ben je meer geneigd tot creatief schrijven, waarbij je fictieve verhalen of gedichten creëert? Je kunt ook gestructureerde prompts gebruiken om specifieke aspecten van je leven te verkennen. Er zijn misschien momenten dat je de dag liever bij elkaar doodled. Ontdek wat voor jou resoneert en wees niet bang om een combinatie van stijlen te gebruiken.

Maak tijd vrij

Creëer een dagelijkse gewoonte door een specifieke tijd en plaats te kiezen om te journalen. Dit helpt om consistentie op te bouwen en jezelf toegewijd te houden.

Reserveer bewust een specifiek moment in je dag om te journalen. Dit kan ’s ochtends zijn om je dag te beginnen met reflectie, of ’s avonds om de gebeurtenissen van de dag te verwerken. Door een vaste tijd en plaats te kiezen, wordt journaling een gewoonte die je helpt om te ontspannen en je gedachten te ordenen.

Schrijf vrij

Laat je gedachten zonder oordeel stromen. Schrijf snel en zonder censuur. Het doel is niet om literair meesterwerk te creëren, maar om jezelf authentiek uit te drukken.

Laat je pen over het papier glijden zonder je zorgen te maken over grammatica of structuur. Schrijf zoals je denkt en voel, zonder enige vorm van censuur. Dit is jouw persoonlijke ruimte om jezelf uit te drukken zonder beperkingen. Je zult merken dat het loslaten van je innerlijke criticus een bevrijdende ervaring is.

Reflecteer

Neem af en toe de tijd om door eerdere notities te bladeren. Dit biedt waardevolle inzichten in je groei en helpt bij het bijhouden van patronen.

Blader af en toe door eerdere pagina’s van je journal. Dit is als bladeren door een fotoalbum van je gedachten en gevoelens. Je zult patronen opmerken, momenten van groei herkennen en misschien zelfs enkele eye-openers tegenkomen. Het is een geweldige manier om je persoonlijke ontwikkeling te volgen en te erkennen hoe ver je bent gekomen.

Stationery voor journaling

Kies een notitieboekje dat jouw stijl weerspiegelt. Of het nu een leren omslag, een heldere kleur of zelfs een artistieke print is, het juiste notitieboekje kan je inspiratie stimuleren en je enthousiasme vergroten.

Investeer in pennen en potloden die soepel schrijven en comfortabel in de hand liggen. Het gevoel van de pen op papier kan een kalmerend ritueel worden dat je helpt om diep in je gedachten te duiken.

Je kunt kleur toevoegen aan je pagina’s met markeerstiften en stickers. Ze kunnen helpen bij het markeren van belangrijke gedachten of het benadrukken van speciale momenten in je journal. Als je stempels en inktpads gebruikt kun je je spreads nog persoonlijker maken. Ze kunnen een leuke en unieke touch toevoegen aan je journaling-ervaring.

Bewaar je stationery in een opbergmapje of pouch, zodat je alles bij de hand hebt wanneer je wilt journalen, waar je ook bent.

Waarom beginnen met journaling

Pak dus snel een notebook en een pen en begin aan je journaling-avontuur. Laat de woorden vloeien als een stroom van bewustzijn en ontdek de krachtige impact die journaling kan hebben op je welzijn en creativiteit. Journaling is een krachtig instrument voor introspectie en persoonlijke ontwikkeling. Het stelt je in staat om je gedachten te organiseren, emoties te verkennen en jezelf beter te begrijpen.

❥  Door regelmatig te journalen, geef je jezelf de ruimte om te groeien en te evolueren, terwijl je een tastbare herinnering creëert aan je reis door het leven.

 

 

Photo by Cinthia Becher | Estée Janssens | Savannah Wakefield on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.