Mexicaanse gerechten zijn geliefd vanwege hun rijke smaken, verrassende kruiden en heerlijke aroma’s. Toch merken veel mensen dat die typische Mexicaanse toets soms net mist als ze zelf aan de slag gaan in de keuken. De kant-en-klare kruidenmixen uit de supermarkt kunnen weliswaar uitkomst bieden, maar bevatten vaak onnodige toevoegingen en leveren niet altijd de authentieke smaak die je zoekt. Daarom is het veel leuker én lekkerder om je eigen DIY Mexicaanse Kruidenmix te maken, precies op jouw smaak afgestemd.
Het mooie van zo’n zelfgemaakte mix is dat je volledige controle hebt over de ingrediënten, de hoeveelheid pit en de diepgang van de smaken. Met een paar eenvoudige specerijen die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan, tover je in no-time een veelzijdige blend tevoorschijn die je kunt gebruiken voor wraps, taco’s, chili, geroosterde groenten en nog veel meer. In dit artikel vertel ik je precies hoe je deze basis Mexicaanse kruidenmix maakt, hoe je ‘m gebruikt en geef ik een paar tips om ‘m helemaal naar jouw smaak te personaliseren.
🌶️ DIY Mexicaanse Kruidenmix – Zó maak je ‘m zelf!
Dit is de basis Mexicaanse kruidenmix die ik gebruik voor kip, wraps, taco’s, bonenstoof en zelfs geroosterde groenten. Pittig, rokerig, kruidig – zonder te overheersen.
Ingrediënten (voor ca. 4 porties)
2 tl gerookt paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gedroogde oregano
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
½ tl chilipoeder
½ tl cayennepeper (optioneel, voor pit)
½ tl zwarte peper
½ tl zout
Meng alles in een luchtdicht potje en bewaar het donker en droog. De mix blijft makkelijk 6 maanden goed – maar wedden dat het eerder op is?
Heel simpel in gebruik: gebruik 2 à 3 theelepels per 300–400 gram kip, tofu, groenten of gehakt. Roer het door wat olijfolie voor een snelle marinade of voeg het direct toe aan je pan tijdens het bakken. Voor extra frisheid kun je de gerechten afmaken met limoen en verse koriander.
DIY Mexicaanse Kruidenmix met warme Tex-Mex vibe
Wil je het eens anders proberen? Voeg een snufje kaneel toe voor die warme Tex-Mex vibe. Liever zonder pit? Laat dan de cayenne en chilipoeder weg en gebruik zoet paprikapoeder. En ben je fan van koriander? Dan is ½ tl gemalen korianderzaad een heerlijke toevoeging.
Deze kruidenmix is heerlijk bij kipwraps met avocado en limoen, chili sin carne met zwarte bonen, gebakken halloumi taco’s, geroosterde zoete aardappel uit de oven, of zelfs over popcorn met een beetje limoensap – probeer het maar eens!
Maak jij weleens je eigen kruidenmixen? Heb je een geheim ingrediënt in jouw versie van deze Mexicaanse blend? Laat het weten in de reacties of tag me op Instagram met jouw creaties. Altijd leuk om te zien wat jullie maken🌱✨