Naar een kindermuseum
Travel

Naar een kindermuseum

Het Doe Museum was op zondag 14 april 2019 voor het laatst open in Veendam. Dat betekent helaas dat er op dit moment geen vaste locatie is waar je naar een kindermuseum kunt in Veendam.

Ze zijn nu het Pop-Up Doe Museum, waarmee op locatie voor één of meerdere dagen een mini Doe Museum op gebouwd kan worden. Heb jij een creatieve en prikkelende toevoeging nodig voor jouw evenement? Neem dan contact met ze op! Meer weten? Klik hier. Intussen wordt druk gezocht naar een nieuwe locatie, heb je een tip? Mail dan naar: info@doemuseum.nl

 


 

Gisteren was het een heerlijke dag! We gingen naar een kindermuseum, of eigenlijk een museum voor volwassenen én kinderen. Voor Mar-JoYa waren we uitgenodigd een bezoek te brengen aan het Doe Museum in Veendam. Het doel van het museum is om je te inspireren te spelen en te creëren en daar ben je nooit te oud voor! 

In het museum zijn verschillende wisselende tentoonstellingen. Verder is er een speciale ruimte voor de kleinsten met skippyballen en mini-paardjes. Er is een tractor parcours, een ballenbak, je kunt een trein van Lego bewonderen en bouwen met bouwstenen. Verder is er onder anderen een plek om je te verkleden en kun je voor € 2,50 een foto van jezelf in je outfit maken met een fuji instax die je bij de balie kunt lenen! Helemaal leuk natuurlijk.

Kinderen los laten spelen

We werden verwelkomd met een koffie en een heerlijk gebakje! Mocht je binnenkort gaan, dan raad ik de Pecan -Cranberry taart en de latte van harte aan! Onder het genot hiervan kregen we een uitleg over de insteek van het museum. Voorop staat het museum en het ontdekken van kunst. Het los laten spelen van je kinderen is de bijkomende kracht.

Naar een kindermuseum

DOEN

Er zijn tal van leuke creatieve kunstzinnige DOE – activiteiten (die je overigens als ouder ook prima met je kind kunt doen):

• Schilderen met krijtverf, duurzaam en extra leuk omdat je zelf je verf mengt van poeder en water

• Kleien in het schilderatelier

• Graffiti spuiten, met of zonder sjablonen, alle benodigdheden krijg je mee in de graffiti kist

• Paardrijden op een Pony Cycle langs het ponyparcours

Aan de activiteiten waarbij materialen worden gebruikt en waarvan het eindresultaat mee naar huis mag, zijn kosten verbonden. Je betaalt niet de hoofdprijs, aan de meeste activiteiten kun je al vanaf zo’n 3 euro deelnemen. Je kunt uiteraard ook zonder extra kosten, ontzettend veel beleven in het museum!

GRAFFITI

Behalve spelen, mochten de kinderen graffiti spuiten. Voor Elynn was het extra bijzonder, aangezien het graffiti spuiten officieel vanaf 7 jaar is. Eerst legde Marriël uit hoe het werkt en wat er allemaal in de kist zit. Er zijn lettersjablonen en in een map zitten allemaal papieren waar je zelf een sjabloon uit kan knippen. Pollewop ging voor een vlinder en later kwam daar haar voorletter nog bij. Muppet tekende zelf een Ninja. Dit werd uiteindelijk een gouden Ninja op rode lava.

Naar een kindermuseum

Waarom naar een kindermuseum

Het Doe Museum is zoals gezegd een museum waar je als volwassene van kunst kunt genieten en je kinderen over kunst kunt leren. Het is ook een museum waar je ze ook los kan laten spelen om zelf de kunst te bewonderen. Ook als je niets met kunst hebt, is het Doe Museum een leuk dagje weg. Laat de tentoonstellingen voor wat ze zijn en ga DOEN met je kinderen óf geniet van een kopje koffie met een gebakje en ga met de Doe dozen punniken, puzzelen of breien. Je kunt ook een boek lezen (of werken) terwijl je kinderen lekker hun gang gaan.

Naar een kindermuseum Collage

BOUWEN

Er is in het museum ook een Kindermuseum, hier staan de bouwstenen – kunstwerken van de kinderen die het museum bezochten. Bricksart is namelijk ook gevestigd in het Doe Museum in Veendam. Hier vind je een rij werktafels met in het midden een gat met heel veel bouwstenen. Daarachter staan nog meer bakken met bouwstenen. Je kunt zelf kiezen of je (tegen betaling) je kunstwerken meeneemt óf dat je ze  achterlaat, dan worden ze tijdelijk in het Kindermuseum tentoongesteld.

Naar een kindermuseum

Speciaal vandaag konden de kinderen bouwen met een heuse bouwmeester. Ze konden zelf kiezen wat ze wilden leren en de bouwmeester hielp ze hoe ze dit moesten doen. Ter inspiratie liggen er heel veel verschillende bouwtekeningen op de tafels, maar je mag natuurlijk ook je eigen fantasie gebruiken.

KUNST

Wil je zelf juist niet spelen en creëren dan kun je uiteraard ook alleen de tentoonstellingen bekijken. Op de website kun je zien welke tentoonstellingener zijn én tot welke datum de tentoonstellingen er zullen zijn. Ik zelf vind de 200 Greatest Paintings onwijs interessant.

Uit de vorige eeuw is er werk te zien van Schiele, Frida Kahlo, Matisse en Modigliani. Het soepblik van Warhol, de cartoons van Keith Haring en de muurschilderingen van Banksy maken het totale beeld van de Westerse kunstgeschiedenis compleet. Werken die oorspronkelijk op hout zijn geschilderd zijn geprint op paneel, terwijl de werken op doek ook op canvas zijn afgedrukt.

De 200 beroemdste schilderijen uit de westerse kunst zijn hier (in print) op ware grootte te bewonderen. Dit geeft een goed beeld van de complete kunstgeschiedenis.

er op uit met kinderen speurtocht museum

Met je kinderen kun je de exposities spelend ontdekken door middel van de speurtochten of een creatieve tekenopdracht. De speurtochten zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën: van vier tot zes jaar en van zeven tot twaalf jaar.

Blote mensen in de kunst

Op Instagram had ik dit boek al even laten zien. Ik vind het een aanrader, het is een ontzettend leuk en leerzaam boek over kunst voor kinderen. Er staan wetenswaardigheden in voorzien van illustraties en beeld die de tekst goed ondersteunen net het boek interessant maken voor kinderen.

blote mensen in de kunstHet boek is te verkrijgen in de museumwinkel. Maar waarom de vraag? Omdat er een aparte ruimte in een hoek van het museum is waar de kunst hangt die meer geschikt is voor jongvolwassenen. En omdat dit toevallig ook de vraag was van een jonge bezoeker van het museum, want er helemaal aan ontkomen lukt niet, er is nou eenmaal veel naakt in de kunst. Het is wel fijn dat je het antwoord kunt vinden in het museum.

Wil jij weten waarom er zoveel naakt is in de kunst, wil je naar een kindermuseum of juist een museum waar je heel goed je kinderen mee naar toe kunt nemen? Plan dan eens een bezoek aan het Doe Museum in Veendam of vier een kinderfeestje in het museum

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.