Niets is vanzelfsprekend, mamaliefde, meisjesmoeder, wensen vervullen
Budget en besparen

Niets is vanzelfsprekend

Vier en een half jaar geleden werd ons eerste kindje geboren én ging het bedrijf waar mijn man werkte failliet. Niets is vanzelfsprekend, ook al leek dat hiervoor soms wel zo. Gelukkig had ik nog wel een baan én kon ik 32 uur blijven werken. Het was de bedoeling dat ik 24 uur zou gaan werken na de geboorte, gelukkig kon dat terug worden gedraaid. Op het moment dat mijn man weer aan de slag kon en het er op leek dat we weer een beetje financiële ruimte konden opbouwen voor extraatjes, raakte ik mijn baan kwijt.

Voordeel was dat er steeds iemand thuis was en kinderopvang niet nodig was, maar verder gingen de vaste lasten wel gewoon door.  Dolblij waren we dat we in 2011 allebei weer een baan hadden. Ruimte, ademhalen, rust. Over alle uitgaven zo nadenken, steeds afwegingen en keuzes moeten maken, brengt af en toe stress met zich mee. Met name omdat je zo’n kleintje alles van de hele wereld geven wilt ♥ en heel soms gewoon zonder nadenken iets af wilt kunnen rekenen…In 2012 werd een grote droom werkelijkheid, we werden voor de tweede keer papa en mama. Gelukkiger konden we niet zijn. In september was ik uitgerekend, in augustus ging ik met zwangerschapsverlof. Naar mijn baan kon ik na mijn verlof niet terug en ik kreeg een uitkering. Weer een stapje terug.

Niets is vanzelfsprekend

Na mijn uitkering had ik nog geen nieuwe baan gevonden, dus gingen we financieel weer een (dit keer grote) stap terug. Bovendien kwamen er ook veel verwachte en onverwachte kosten bij en als het ene niet meer nodig was (luiers) kwamen er wel andere kosten om de hoek kijken (peuterspeelzaal-bijdrage).  Een financiële buffer opbouwen zat er niet in.

Besparen om een buffer te bouwen

Moraal van dit verhaal? Op het moment dat je verwacht dat je alles voor elkaar hebt qua baan en financiën wil dat niet zeggen dat het altijd zo blijft. Het is fijn als je alvast kijkt waar je nu kunt besparen, alles wat je nu op kunt bouwen als buffer is mooi meegenomen als het wat minder gaat. Gaat het nu al niet helemaal lekker financieel, dan is besparen natuurlijk altijd mooi meegenomen!
Waar je als eerste naar kunt kijken als je wilt besparen zijn je vaste lasten.  Daar zit je aan vast, zoals de naam al zegt.  Het is een goed begin om te kijken of je datgene waar je niet van af kunt, wel minder kunt maken. Op internet kan je veel websites vinden om de kosten van  energie te vergelijken.

Er zijn ook sites die zijn opgericht met het doel vaste lasten goedkoper te maken. Het besparen van energie begint immers bij het vinden van de juiste energieleverancier. Producten en diensten hebben vaste prijzen, totdat je er heel veel tegelijk inkoopt. Dan willen leveranciers graag korting geven. Voor vaste lasten geldt hetzelfde, maar  wie heeft er meer dan één zorgverzekering of meer dan één energieaansluiting nodig? Men koopt groot in en geeft het voordeel aan zijn deelnemers. Een win-win situatie lijkt me. Niets is vanzelfsprekend, dus koester altijd wat je wel hebt! Voor nu ben ik blij dat we weer vooruitgang boeken, ondanks het verplicht op zoek gaan naar een andere auto.

En het beginnen van mijn eigen bedrijf, want sinds een paar weken ben ik weer aan de slag #hiephiep én daarvoor heb ik nog vijf weken een vakantiebaantje als postbezorger gehad ♥ 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

3 Reacties

  1. heel veel succes toegewenst met het beginnen van een nieuw bedrijf en mooi geschreven!

  2. Ik vind het mooi geschreven. Het leven verandert inderdaad voortdurend. Niets is voor eeuwig.

    1. Dank je wel, dat vind ik een heel mooi compliment! Ik heb besloten om er ook maar gewoon in mee te gaan. Het komt zoals het komt en daar moeten we dan weer mee dealen. Toch is het wel fijn als je je op sommige dingen alvast wat voorbereid..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.