Home BUDGET | BESPAREN Overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier

by Marjo
Overstappen van energieleverancier

Wil je overstappen van energieleverancier, naar een goedkopere energieleverancier, dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de algemene regelgeving hieromtrent. Ook is de handelswijze van je nieuwe energieaanbieder in het bijzonder belangrijk om rekening mee te houden. Het overstappen van energieleverancier op zich is een fluitje van een cent en zal je praktisch geen rompslomp opleveren.

Zorg er echter wel voor dat je bijvoorbeeld goed begrijpt wat een bepaalde actie van een nieuw energiebedrijf precies inhoudt en welke voorwaarden er aan verbonden zijn. In dit artikel lees je waar op moet je letten bij het overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Een van de meest gebruikelijke redenen om naar een andere energieleverancier over te stappen, is de lagere prijs die voor de afname van elektriciteit en/of gas wordt aangeboden.

De opbouw van het energietarief

Een speciale aanbieding, die op het eerste gezicht erg aanlokkelijk lijkt, kan uiteindelijk toch in je nadeel uitpakken. Er zijn aanbieders die hoge vaste kosten combineren met lage energieprijzen. Maar ook het omgekeerde komt voor. Dus lage vaste kosten in combinatie met een hoger energietarief. De geboden kortingen zijn sowieso nooit van toepassing op de netbeheerkosten en de overheidsheffingen.

Vaste en variabele tarieven

De meeste energieleveranciers maken daarnaast ook onderscheid tussen vaste en variabele energieprijzen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het tarief voor een bepaalde contractperiode vast te laten zetten. Het voordeel daarvan is natuurlijk, dat je gedurende die periode duidelijk weet waar je aan toe bent. Maar als je een vaste prijs voor meerdere jaren met je nieuwe energieaanbieder vastlegt, is er dus ook kans dat je uiteindelijk teveel betaalt als de marktprijzen gedurende die periode dalen.

Kosten bij het overstappen

Wanneer je nog nooit eerder naar een nieuwe energieleverancier bent overgestapt heb je bij je huidige aanbieder op dit moment een contract voor onbepaalde tijd, wat binnen een maximale termijn van 30 dagen kan worden opgezegd. Die opzegging wordt overigens door je nieuwe energieleverancier voor je geregeld. Ben je al eens eerder naar een andere aanbieder overgestapt, dan kan het zijn dat je huidige energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengt als blijkt dat je contractperiode nog niet is beëindigd. Om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen, is het dan ook erg belangrijk, dat je goed op de hoogte bent van de algemene voorwaarden en eventueel aanvullende actievoorwaarden van je huidige energieleverancier.

Overstappen van energieleverancier

Vergelijkingssites

De meest eenvoudige manier om de meest geschikte nieuwe energieaanbieder te vinden, is door gebruik te maken van prijsvergelijkingssites. Beperk je daarbij vooral niet tot slechts 1 website, want meer dan eens hebben deze sites speciale deals met bepaalde energieleveranciers afgesloten, waardoor ze exclusieve promoties aan kunnen bieden. Om een goede inschatting van de kosten en het eventuele voordeel na een overstap vast te kunnen stellen, is het verstandig om hiervoor de gegevens van je laatste jaarafrekening te gebruiken.

Overstappen van energieleverancier niet altijd lonend

Er heerst een flinke concurrentie op de energiemarkt. Als je op het punt staat over te stappen naar een andere energieleverancier, zal je huidige aanbieder waarschijnlijk niet blij zijn om een klant te verliezen. De kans is dan ook redelijk groot dat je huidige energieaanbieder je, binnen 14 dagen, telefonisch gaat benaderen met een gelijkwaardige of betere speciale aanbieding dan die van je nieuwe leverancier. Ga je daarop in, dan wordt de overeenkomst met de nieuwe aanbieder probleemloos ontbonden.

Dit laatste is ook het geval als je zelf binnen 14 dagen na het aangaan van de nieuwe overeenkomst kenbaar maakt dat je spijt hebt van je beslissing en wilt dat alles bij het oude blijft.

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.