Ouderschap

Zwangerschapsdiabetes

zwangerschapsdiabetes

Door Aniek – Opeens een te hoge bloedsuiker. Verloskundige of gynaecoloog? Dieet, insuline, bloedprikken, glucose tolerantie test? En daarbij een eerste baby met een erg hoog geboorte gewicht in vergelijking met mijn gewicht en lengte. Het is even schrikken, het is even verwerken.

De eerste afspraak bij de verloskundige was met 8 week. Samen met mijn vriend ging ik naar de verloskundigenpraktijk. Een erg hartelijk ontvangst wat al heel fijn begin is. Wij zijn dit keer naar een andere gegaan dan met de eerste zwangerschap om bepaalde redenen. We beginnen het gesprek met alles wat zij moeten weten. Zo hebben wij uitgebreid ons verhaal gedaan over de vorige zwangerschap en dat Droppie dus zo’n hoog geboorte gewicht had met 37.5 week. Ik was 1.57 en 54 kilo (voor de zwangerschap), heb nooit overgewicht gehad en juist altijd stabiel in gewicht. Toch heb ik het zwaarste kind van de familie gebaard! De verloskundige begreep er niets van. Eerst maar eens een echo maken. Oh, wat weer fijn om het hartje te horen en te zien en dat zoiets kleins dan al ligt te spartelen! Droppie was ook mee en vond het machtig interessant.

Hoge waarden, wat nu?

Er werd ook meteen bloedgeprikt en een ik kreeg een vingerprik om mijn bloedsuiker te meten en die was met 7.9 te hoog. “Wat heb jij gegeten?” vroeg ze. Pannenkoeken met stroop en suiker was het die avond geweest. De verloskundige wilde toch graag dat ik de volgende ochtend nog even langs kwam om nuchter te prikken.

Waarde; 6.1…… te hoog voor een nuchtere prik. Balen, want nu moest ik een vieze gore test doen! Echt, hij is niet fijn, ik ga er niet om liegen. Om 8 uur moest ik in het ziekenhuis zijn, mijn moeder ging gelukkig mee samen met mijn Droppie. Meteen was ik aan de beurt. Eerst een prik, nuchter, daarna 100 ml glucose water….. Deze zwangerschap ben ik nog niet misselijk geweest, maar toen heb ik er een uur over gedaan om het binnen te houden wat verschrikkelijk zeg. Na 2 uur moest ik weer terug en om weer te laten prikken. Ik zou gebeld worden door de verloskundige met de uitslag. Mijn moeder naar huis en om 12.30 uur kreeg ik telefoon. Nuchtere prik prima, 5.1 en na 2 uur 8.8 dus niet goed. Meteen werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog.

Afspraak gynaecoloog

Daar zit je dan. Bij de gynaecoloog terwijl je zo graag bij je verloskundige wilde blijven. Ach ja, ik denk dan maar weer; zo wordt je wel goed in de gaten gehouden. Na een gesprek over alle waarden en de geschiedenis van de vorige zwangerschap ook meteen doorgestuurd naar de diabetes afdeling. Daar werd duidelijk dat ik al meteen vanaf dat moment mijn bloedsuikerwaardes in de gaten moesten houden. Twee weken lang, zeven keer per dag prikken in je vingers! En afwachten wat de waarden zijn. En dan?

Perfect kan niet beter! “Nu mag ik vast terug naar de verloskundige, toch?”, denk ik heel blij.  Nee dus! Aangezien Droppie toch echt over de 97.7 % zat (50% in het gemiddelde gewicht van de geboren baby’s in Nederland) met zijn gewicht ben ik nog steeds onder controle bij de gynaecoloog. Inmiddels ben ik 27 weken zwanger! Gelukkig hoef ik al een tijd nog maar twee dagen in de week te prikken, vier keer per dag en na twee weken weer bellen. Af en toe een hoge waarde, dan heb ik verkeerd gegeten, dat weet ik dan. Zij zijn tevreden dus ik ook! Met 31 week heb ik weer een echo om toch de groei even te controle van onze kleine. Dat is over 2 week!

Zwangerschapsdiabetes, wat informatie op een rijtje

Wat is zwangerschapsdiabetes: Zwangerschapsdiabetes is een stoornis in de koolhydraatstofwisseling die tijdens een zwangerschap ontstaat of wordt ontdekt. Doordat bepaalde zwangerschapshormonen insulineresistentie (weerstand tegen de werking van insuline) veroorzaken, treedt er tijdens de zwangerschap een verminderde glucosetolerantie op. Er gaat enerzijds meer glucose naar de foetus, terwijl de moeder voor zichzelf meer vetten gebruikt als voornaamste energiebron. De moeder spaart haar glucose als het ware op voor haar kind. Bron: Kindje op komst

Goede waarden: nuchter onder de 5.1, na het eten 7.8 (een uur na het eten prikken).

Wat mag je niet eten of weinig:  Patat, pannenkoeken, pizza, pasta. Voor de rest er gewoon om denken dat je gevarieerd eet. En het bovengenoemde eet ik echt wel hoor alleen wel met mate dit keer.

Gemiddelde gewicht kind:  Er is een curve voor eerst geboren kinderen; primipara curve geboortegwicht jongen (ook is er één speciaal voor meisjes). De 50% lijn van 37.5 week is 3075 gram. Wat er onder staat is te licht en er boven is te zwaar. Droppie zijn gewicht was 3970 gram bij 37.5 week. Het gewicht bij 97.7 % is 3944 gram…… Dus daar zat hij nog boven. En hij was maar 48 cm dus een lekker proppie. En wat at ik juist veel bij die zwangerschap? Juist al het bovengenoemde. Waarschijnlijk heb ik later in die zwangerschap ook al zwangerschapsdiabetes gehad, maar nooit voor geprikt met 24 week, voor zover ik weet. Het enige nadeel is dat ik nu wel meer kans heb om gewone diabetes te ontwikkelen en zal dus vaker mijn bloedsuiker moeten laten controleren.

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Ik ben benieuwd! Laat het weten in de reacties!


Mijn naam is Aniek, 35 jaar, mama van een drukke peuterpuber en een trappelende baby in de buik. Ik woon samen met mijn lieve vriend. Op dit moment ben ik helaas thuis en druk op zoek naar een nieuwe uitdaging als pedagogisch medewerkster.

Reacties

reacties

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. ik moest ook getest worden omdat m’n dochter enorm groeide. Ik had gelukkig geen zwangerschapsdiabetes.
    Kleine Prinses onlangs geplaatst…Quote van de week (W28)My Profile

    1. Aniek zegt:

      Gelukkig maar! Wel alles goed met jouw dochter? En met jou natuurlijk? Gaat hier gelukkig tot nu toe goed. Daarom ook nog de extra echo voor de groei. Lig qua eigen gewicht wel 2 kilo achter op mijn vorige zwangerschap dus ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.