Besparen op je zorgverzekering
Budget en besparen Inspiratie

Besparen op je zorgverzekering

Behalve op energie, kun je natuurlijk ook kijken of je kunt besparen op je zorgverzekering. Uiteraard heeft dit wel te maken met welk risico je loopt en welk risico je wilt lopen. Gokken met je gezondheid is op zich niet handig, maar als je bepaalde risico’s uitsluit, kun je dus prima besparen op je zorgverzekering.  Heb je bijvoorbeeld een supergoed gebit, waar nooit iets mee is, kun je beslissen om geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. 

Wanneer je er een avondje voor gaat zitten en goed inventariseert wat je wel of niet nodig hebt en beslist wat je aandurft qua eigen risico, is besparen op je zorgverzekering voor iedereen mogelijk. Wil jij de goedkoopste zorgverzekering, bereid je dan nu vast goed voor. Jij weet daardoor wat je straks moet doen, wanneer je na 1 januari weer mag switchen. Denk er om dat je opzegging voor 1 januari binnen moet zijn en dat je voor 31 januari een nieuwe zorgverzekering moet hebben afgesloten. Je nieuwe verzekering gaat trouwens met terugwerkende kracht wel per 1 januari in hoor.

Besparen op je zorgverzekering

Besparen op je zorgverzekering begint bij je premie. De premies van zorgverzekeraars lopen altijd enorm uit een. Wat als er een zorgverzekeraar is met een lagere premie? Daarvoor moet je jouw huidige zorgverzekering vergelijken. Dit kan zonder al te veel moeite op een vergelijkingssite. Dat is dus je eerste stap. Het basispakket is voor elke zorgverzekeraar gelijk. Het gaat hem dus zoals gezegd om al het andere dat je nodig hebt.

Wil je zelf kiezen in welk ziekenhuis of bij welke tandarts je terecht kunt? Vind je het belangrijk dat de klantenservice goed te bereiken is? Wil je gespreid je eigen risico kunnen betalen? Hoe is de declaratie geregeld? Allemaal dingen die je jezelf kunt afvragen. Wanneer je dit voor jezelf op een rij zet, kun je gericht op zoek gaan naar een passende verzekering.

Wat verwacht je?

Niet alleen; wat verwacht je van je verzekeringsmaatschappij, maar ook, wat verwacht je nodig te hebben. De inhoud van de basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Dit wordt bepaald door de overheid. Maar wat houdt dat in? Waar je op moet letten is dat niet alles in het basispakket volledig vergoed wordt, vaak geldt nog het eigen risico. En daar kun je iets mee, want hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie. Zoals ik in het begin al aangaf over je gebit: heb je een sterk gebit, kun je beslissen daar niets extra’s mee te doen.

Nog een voorbeeld: voor mijn hooikoorts heb ik fysiotherapie nodig. Ik heb voldoende aan maximaal drie behandeling. Mijn huidige verzekeraar vergoedt negen behandelingen. Ik verwacht niet meer behandelingen ergens anders voor nodig te hebben en ga daarom niets regelen qua verzekering. Check jouw benodigdheden elk jaar goed. Verwacht je bijvoorbeeld een zwangerschap? Schat in of je het kraampakket vergoed wilt hebben of zelf aanschaft. Voor het idee, ik heb het goedkoopste kraampakket gekocht, had niets over en nachtverband werkt net zo goed als kraamverband na de eerste dagen. En wat zou je willen/verwacht je qua kraamzorg?

Besparen op je zorgverzekeringSecond opinion en gezinspolis

Je kunt er zelfs voor kiezen om je, wanneer je gezond bent en weinig kosten verwacht, helemaal niet aanvullend te verzekeren. Zie het bijvoorbeeld eens een jaar aan. Soms is het goedkoper om zelf de kosten op je te nemen, dan aanvullend te verzekeren! Terugkomend op de tandarts: zelf je 2 consulten betalen in een jaar, kan voordeliger zijn. Volledige informatie over zorgvergoedingen vind je op de website van Zorginstituut Nederland. Vergeet ook niet om in sommige gevallen een second opinion aan te vragen. Misschien is de voorgestelde behandeling niet (meteen) noodzakelijk.

Wist je dat je qua medicijnen ook niet altijd een aanvullende verzekering nodig hebt? Het loont de moeite om te checken of jouw medicijn uit de basisverzekering van een andere verzekeraar vergoed wordt. Dit heeft te maken met de voorkeur van de zorgverzekeraar voor een medicijn met dezelfde werking en stoffen, van een bepaalde leverancier. En durf in geval van een partnerschap, aparte verzekering af te sluiten. Verschillende mensen, verschillende wensen! Een gezinspolis is niet altijd voordeliger.

Eigen risico

Er is sprake van verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Het verplichte geldt voor alles uit de basisverzekering (met uitzondering van onder anderen: huisartsenzorg, nacontrole bij orgaandonatie, verloskundige- en kraamzorg, hulpmiddelen thuiszorg). Zorg die aanvullend verzekerd is, valt ook niet onder het verplichte eigen risico, want dat heb je immers anders afgedekt. Vrijwillig eigen risico is eigenlijk het verhogen van je eigen risico. Hoe hoger je dit stelt, hoe lager je premie. Wanneer je geen kosten maakt, blijft je vrijwillige eigen risico in tact én betaalde je een lagere premie. Maak je wel kosten, kan dit nog steeds opwegen tegen je premieverlaging. Het vergt rekenen en inschatten van jouw kant, maar hier ligt echt een mooie kans om op je zorgverzekering te besparen.

Het betalen van je premie per jaar, in plaats van per maand, kan je ook nog een korting opleveren 💡

Besparen op je zorgverzekering is dus eigenlijk een beetje als gokken in het casino, risico’s incalculeren en achteraf hopen dat je dit een beetje goed gedaan hebt ♥

 


Afbeelding budget bepalen en tandarts via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Anne zegt:

    Interessant artikel! Het is inderdaad mogelijk om geld te besparen door geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Indien je natuurlijk van jezelf weet dat je een goed gebit hebt. Het is echter wel aan te raden om minimaal één en het liefst twee keer per jaar langs te gaan voor controle.

    Met vriendelijke groet,

    Anne
    Anne onlangs geplaatst…Is elektrisch poetsen beter dan met de hand?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.