Home MAMA BNers beïnvloedden populairste namen 2016

BNers beïnvloedden populairste namen 2016

by Marjo
BNers beïnvloedden populairste namen 2016

Zoals ik al schreef mogen we weer een naam verzinnen. Bekende Nederlanders blijken een grote inspiratiebron voor aanstaande ouders, zo blijkt uit een analyse van hipDesign. Ze vergeleken de babynamenlijst van 2016 met die van 2015 en ontdekten een opmerkelijke stijging van verschillende ‘bekende namen’. BNers beïnvloedden populairste namen 2016: de naam Maan (winnares The Voice 2016) kwam vanuit het niets de Top 1000 binnen.

Ook Bobbi Eden, politieagente Ellie Lust (WIDM), Zayn (One Direction) en de overleden Johan Cruijff waren voor kersverse ouders in 2016 een inspiratiebron. De naam Maan steeg vorig jaar onder invloed van de winnares van The Voice 2016 Maan de Steenwinkel vanuit het niets maar liefst 4012 plekken op de babynamenlijst 2016. ‘Maan’ kwam de Top 1000 binnen, terwijl deze naam tot 2016 praktisch niet voorkwam. Vorig jaar kregen 22 meisjes deze bijzondere naam.

Pip, Vajèn en Lauren: populair vanuit het niets

Wat blijkt: als je een BN’er wordt, kan het gebeuren dat je naam ineens keihard gaat stijgen. Dit overkwam bijvoorbeeld actrice Pip Pellens. Maar liefst 171 meisjes kregen in 2016 de naam Pip, hoewel deze naam voor 2010 amper voorkwam. Eerder gebeurde dit ook met de (in eerste instantie zelfverzonnen) naam Vajèn. In het jaar 2012, toen Vajèn The Voice Kids won, kregen vanuit het niets meer dan 400 meisjes deze naam. De grootste stijger in 2016 was de naam Lauren, ongetwijfeld onder invloed van presentatrice Lauren Verster. Sinds Verster in de media komt, maakt de naam een grote stijging door. In 2016 kregen maar liefst 433 meisjes de naam Lauren, terwijl deze naam in Versters geboortejaar amper voorkwam.
☆ De Top 5 hoogste nieuwe binnenkomers in de Top 1000 (waaronder Maan) vind je hier ☆

BNers beïnvloedden populairste namen 2016

Een andere opvallende stijger bij de meisjes is de naam Ellie. In 2016 kregen ineens 22 meisjes deze naam, terwijl in de jaren daarvoor zo’n 2 tot 6 meisjes per jaar zo genoemd werden. Dit is ongetwijfeld onder invloed van politieagente Ellie Lust, die met haar deelname aan Wie is de Mol 2016 vele harten stal. Ook de naam Bobbi (en varianten Bobbie en Bobby) steeg opvallend. Bij elkaar werden die namen in 2016 124 keer gegeven – tegenover maar 34 Bobbi-baby’s (en varianten) in 2010. Arie Boomsma noemde zijn in 2016 geboren dochtertje Bobby, maar de meeste invloed komt waarschijnlijk van Bobbi Eden. Een verrassende daler bij de meisjes is de trendnaam Elsa/Elza (uit Frozen). En de naam Isis is op 1 meisje na verdwenen uit de babynamenlijst.

Geen invloed Wesley en Yolanthe

Bij de jongens ontdekte hipDesign een opvallende grote stijger: Johan werd ineens aan zo’n 30 baby’s meer gegeven dan in de jaren daarvoor. In totaal kregen 72 jochies deze naam. Dit is ongetwijfeld de invloed van de in 2016 overleden Johan Cruijff. Opvallend is trouwens dat de babynaamkeuze van voetballer Wesley Sneijder en Yolanthe geen navolging vindt: in 2016 werd geen enkel jongetje Xess genoemd. Een andere verrassende stijger bij de jongens is Zayn. Deze naam kwam in Nederland een aantal jaar geleden bijna niet voor, maar de voormalig zanger van One Direction inspireerde vorig jaar maar liefst 83 ouders om hun zoontje zo te noemen.

Benieuwd of wij geinspireerd zijn door een BNer qua naam? Of we überhaupt al een naam hebben? Binnenkort laat ik hier meer over weten! Dus houd het blog in de gaten, misschien kun jij nog een rol spelen zelfs!

♥MJ


Bron: hipDesign.nl

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.