Veel ouders willen hun kinderen zoveel mogelijk bij de verhuisplannen betrekken en vertellen het direct zodra ze zijn begonnen met het oriënteren naar mogelijke woningen. Hoewel dit logisch in de oren klinkt, is het verstandig om te wachten met het nieuws naar je kinderen brengen. Een stressloze verhuizing voor het hele gezin gaat anders meteen al de mist in.
Het kan namelijk nog lang duren voordat een geschikt huis is gevonden, gekocht en opgeleverd. Hoe langer je het nieuws van tevoren vertelt, hoe langer de kinderen in spanning en onzekerheid zitten. Vertel het ze liever pas als je een geschikte woning hebt gevonden en de aankoop (bijna) rond is. Lees hier meer handige tips waarmee de verhuizing voor je gezin zo vlekkeloos mogelijk verloopt.
Een stressloze verhuizing voor het hele gezin
Iedereen wil natuurlijk een stressloze verhuizing voor het hele gezin. Een verhuizing heeft vaak veel impact op een gezin. In deze periode is het in de eerste plaats extra belangrijk om aandacht te besteden aan de kinderen en eventuele huisdieren. Zij ervaren vaak de meeste stress van een verhuizing.
1. Geef ruimte voor emoties
Jonge kinderen verwerken de verhuizing vaak makkelijk. Ze krijgen niet alles bewust mee en kunnen zich eenvoudig aanpassen aan de nieuwe omgeving. Gaat jouw zoon of dochter richting de puberleeftijd, dan wordt het een ander verhaal. Jouw kind is dan gesetteld in zijn of haar omgeving en heeft het gevoel alles te moeten opgeven. Een ander huis, andere school en andere vrienden, het zijn een hoop veranderingen. Geef jouw kind de tijd om de teleurstelling te verwerken. Boosheid en verdriet zijn emoties die hij of zij in deze periode moet kunnen uiten. Praat met je kind(eren) over de negatieve gevoelens en laat weten dat deze gevoelens terecht zijn, maar blijf er niet te lang in hangen. Probeer ook de positieve kanten van de verhuizing te benadrukken, zoals een eventuele grote tuin of een nieuwe kamer die het kind zelf mag inrichten.
2. Help je kinderen wennen
Een nieuwe omgeving is eng en dit kan kinderen schuw maken, waardoor het maken van nieuwe vrienden moeilijker wordt. Laat je kinderen wennen aan de nieuwe omgeving door ze voorafgaand aan de verhuizing mee te nemen naar de nieuwe buurt. Neem een kijkje in het nieuwe huis, op de toekomstige school en eventueel een sportvereniging. Door de kinderen direct na de verhuizing bij een nieuwe sportvereniging in te schrijven hebben ze afleiding en maken ze sneller nieuwe vrienden.
3. Timing
De exacte verhuisdatum hangt af van meerdere factoren, maar heb je de mogelijkheid, plan de verhuizing dan aan het einde van de zomervakantie. Jouw zoon of dochter heeft dan het schooljaar kunnen afronden en begint in een nieuw schooljaar op een andere school, het moment waarop er vaak nieuwe klassen worden gevormd. Door aan het einde van de vakantie te verhuizen zorg je er ook voor dat jouw kind de zomervakantie nog kan doorbrengen met zijn of haar vrienden. Zou je verhuizen aan het begin van de vakantie dan heb je kans dat jouw zoon of dochter nog geen nieuwe vrienden kan maken en zich gaat vervelen.
4. Regel oppas
Heb je jonge kinderen? Regel dan een oppas tijdens de verhuisdag, zodat jij je volledig kan storten op de verhuizing. Zorg dat je van tevoren een goede verhuisplanning maakt om het overzicht te bewaren en huur bij voorkeur een verhuisbedrijf in. Hoe relaxter jij in de verhuizing bent, hoe minder stress de kinderen zullen ervaren.
Verhuizen met huisdieren
Ook de huisdieren mogen tijdens een verhuizing niet vergeten worden. Onze trouwe viervoeters hechten veel waarde aan hun omgeving en een verhuizing kan daarom stressvol zijn.
Zorg daarom voor een logeeradres voor je huisdieren tijdens de verhuisdag(en). Zo hebben ze geen last van de chaos en is er geen kans dat ze ongezien weglopen. Houd de hond de eerste dagen na de verhuizing aangelijnd, zodat hij rustig kan wennen en niet plotseling wegrent.
Bij het verhuizen van een kat is het belangrijk dat je deze de eerste weken na de verhuizing niet naar buiten laat. Anders is de kans groot dat de kat verdwaalt of op zoek gaat naar zijn oude huis. Is jouw kat gewend aan het nieuwe huis? Laat hem dan eerst onder begeleiding naar buiten gaan, bijvoorbeeld aan een riempje, zodat de kat rustig de nieuwe buurt kan verkennen. Merk je aan jouw kat dat hij zich op zijn gemak voelt in de nieuwe omgeving, dan is het tijd om hem zelfstandig naar buiten te laten gaan.
Ben jij wel eens verhuist met kinderen en/of huisdieren en had je een stressloze verhuizing voor het hele gezin? Heb je misschien tips ter aanvulling, drop ze dan in de reactie’s ♥
Afbeelding verhuizing via Shutterstock
Timing is alles. De juiste voorbereidingen treffen en een planning maken zijn erg belangrijke zaken. Zo behoud je ook een beter overzicht en kan je effectief te werk gaan. De juiste hulp of een verhuisbedrijf inschakelen dragen daar ook aan bij.
Het is inderdaad verstandig om het rustig aan te doen tijdens het verhuisproces. Wennen aan je nieuwe woning is niet eenvoudig. Ook hadden mijn kinderen het er in het begin moeilijk mee toen wij naar een nieuwe woning verhuisde. Neem de tijd!
Je geeft fijne verhuistips! De tip voor huisdieren is ook een goede, want een huisdier moet ook wennen aan de nieuwe omgeving. Helaas wordt dit volgens mij best weleens vergeten.
Rinette onlangs geplaatst…Een verslag van mijn topmiddag op de Uitmarkt!