Inspiratie Ouderschap Reviews

Voordelen van een verzwaringsdeken voor kinderen

Zowel Elynn als ik zijn hoogsensitief en dat is niet altijd makkelijk. Het is een persoonskenmerk waarbij je hersenen letterlijk anders functioneren waardoor je alles dieper voelt en prikkels op een ander niveau verwerkt. En dat is bij ons allebei te merken. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die het leven van een hoogsensitief persoon [HSP] makkelijker maken. We gebruiken onder anderen essentiele olien, creeeren momenten om te ontprikkelen en hebben inmiddels allebei een verzwaringsdeken.

Die van mij was te zwaar voor Elynn, maar gelukkig mochten we de Calmzy verzwaringsdeken voor kinderen proberen. Verderop lees je haar persoonlijke ervaring, maar eerst wil ik graag wat meer over zwaartedekens vertellen. Verzwaringsdekens  zijn een populair hulpmiddel voor mensen die niet in slaap vallen, niet doorslapen of last hebben van een combinatie van beide. Deze dekens zijn speciaal ontworpen om de gebruiker door een lichte druk een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven, waardoor ze zich rustiger en ontspannen voelen.

Wat is een verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens zijn gemaakt van zware materialen zoals katoen of flanel en zijn gevuld met materialen zoals glaskralen, zand of zelfs kleine metalen balletjes. Deze materialen zorgen ervoor dat de weighted blanket extra gewicht heeft, wat een gelijkmatig drukkend gevoel geeft. Dit gevoel lijkt op dat van een knuffel of een ouder die een kind vasthoudt, wat kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daarbij heeft een verwaringsdeken nog meer voordelen.

Wetenschappelijk bewijs verzwaringsdeken

Er is wetenschappelijk bewijs dat verzwaringsdekens kunnen helpen bij het verminderen van angst en stress. De druk die de deken uitoefent op het lichaam kan een kalmerend effect hebben op de hersenen, waardoor de gebruiker zich rustiger en ontspannen voelt.

Verbeteren van je slaap met een verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens kunnen ook helpen bij het verbeteren van de slaap. De Deep Pressure Stimulation die de weighted blanket uitoefent op het lichaam kan een kalmerend effect hebben op de hersenen, waardoor de gebruiker makkelijker in slaap kan vallen en langer slaapt. Dit kan helpen bij het verminderen van slaapstoornissen zoals slapeloosheid en nachtmerries.

Voordelen van een verzwaringsdeken bij hooggevoeligheid

Laten we vooropstellen dat voor elk kind een goede nachtrust onmisbaar is voor de ontwikkeling. Omdat hoogsensitieve kinderen alle prikkels dieper ervaren en het meer moeite kost om de prikkels te verwerken is een goed nachtrust extra belangrijk. Gedurende de nacht worden de prikkels van de dag immers verwerkt. Je kunt je voorstellen hoe dit voor hoogsensitieve kinderen is.  Een kinderverwaringsdeken is een fijne ondersteuning.

De prikkels komen bij hooggevoelige kinderen zoals gezegd dieper het zenuwstelsel in. Maar de lichte druk die de deken uitoefent wordt opgepikt door het zenuwstelsel en heeft daar een kalmerend geruststellend effect. De prikkelverwerking door de hersenen wordt daardoor op een goede positieve manier gestimuleerd. Denk er bijvoorbeeld aan dat de druk van de kinderverzwaringsdeken het de geluks- en slaaphormonen serotonine en melatonine verhoogt, terwijl het stresshormoon cortisol verlaagd wordt. Dat willen we toch allemaal, want juist die goede verwerking van prikkels is bij hoogsensitieve kinderen belangrijk!

Review Calmzy verzwaringsdeken voor kinderen

Onderstaand de bevindingen van Elynn van de Calmzy kinderverzwaringsdeken. Ze heeft de verzwaringsdeken voor kinderen inmiddels al een geruime tijd op haar bed.

Ik vind de verzwaringsdeken fijn, want ik slaap er elke avond veel dieper mee. Hij geeft ook veel warmte en hij is speciaal voor kinderen, daardoor is hij ook wat lichter dat vind ik fijn. Die van mama was best zwaar waardoor ik niet goed kon bewegen, toch miste ik hem wel toen hij weer afging. Deze is veel lichter dus ik kan ook gewoon goed bewegen. De stof is ook fijn; hij is niet hard maar ook niet heel zacht. Hij is niet even lang als mijn bed dus ik kan zelf makkelijk kiezen of er een stukje ruimte tussen mij en de deken zit bij het begin.

Wat ik zelf vooral heel fijn vind is dat de stof “luchtig” is. Hierdoor drijft ze niet van de warmte haar bed uit. De verzwaringsdeken ligt in ons geval over haar dekbed met dekbedovertrek. In de zomer ligt ze vaak alleen onder de hoes en ook dan kan door het gerbuikte materiaal deze weighted blanket er makkelijk over. Ook over de veiligheid van de verzwaringsdeken voor kinderen is goed nagedacht.

Tijdens het voorlezen kruip ik altijd bij haar onder de dekens en ik merk dat ik meer ontspannen aan mijn avond begin, wanneer ik Elynn op bed heb gebracht (we doen de jongsten om en om). Erg fijn!

Voordelen Calmzy verzwaringsdeken

Er wordt gebruik gemaakt van premium materialen. De verzwaringsdeken van Calmzy is gemaakt van 100% ademend katoen. Het zachte ademende materiaal zorgt voor een ideale lichaamstemperatuur. Een extra beschermlaag voorkomt het lekken van de kralen, dit blijft bij kinderen een extra veiligheidspuntje. Ook het extra sterke stiksel brengt extra veiligheid. De glazen kralen zijn hypoallergeen, niet giftig, geurloos (!) en stil (!!).

Aandachtspunten bij gebruik van een verwaringsdeken

Het belangrijkste aspect van een weighted blanket is het gewicht. Welk gewicht kinderverzwaringsdeken nodig is, is eenvoudig te achterhalen. Zowel bij kinderen als voor volwassnene kun je het gewicht voor verzwaringsdekens berekenen. Je gaat uit van ongeveer 10% van het lichaamsgewicht, sommige ergotherapeuten raden overigens aan om er nog  een 0,5 kg tot 1 kg bij op te tellen.

Het gebruik van een verzwaringsdeken is veilig voor de meeste mensen. Er zijn echter enkele groepen mensen die het gebruik ervan moeten vermijden, zoals mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals ademhalingsproblemen of hartproblemen. Het is daarom raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je een verzwaringsdeken gaat gebruiken.

❥ Gebuik jij al een verwaringsdeken voor je kindje of heb je er zelf één? Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben over hoogsensitiviteit bij kinderen of het gebruik van een verzwaringsdeken, neem dan gerust contact met me op!

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.