Fietsen met draagdoek
Dragen

Fietsen met draagdoek

Ik doe het zelf niet, omdat het (nog) niet hoeft, maar anders zou ik persoonlijk denk ik voor fietsen met draagdoek of drager gaan. Zo dicht tegen je aan, een goed nekrolletje bij de doek of goede ondersteuning van de draagzak. Het lijkt mij steviger dan zo’n maxi cosi achterop. Wanneer ik iemand met een fietskar zie vind ik dat echt doodeng. Geen zicht op je kindje of continu achterom kijken, zo laag bij de weg en in heel veel dooie hoeken lijkt mij?

Zelf heb ik nog enige twijfel, mijn man zou er wel mee kunnen leven. Hij is vrij nuchter en waar wij wonen (ik kan compleet via een rustig fietspad naar het centrum) zegt hij steeds dat de kans dat ik struikel op weg naar school (en wat kun je dan lullig terecht komen) net zo groot is, als vallen met mijn fiets of aangereden worden. En daar heeft hij een punt. Aan de andere kant, wanneer je gek moet uitwijken, heeft je kindje wel het stuur in zijn rug. Op de rug op de fiets zou ik pas doen wanneer hij zelf kan zitten, want steviger en dan kan hij ook in het stoeltje. Ik ben er nog niet over uit. Natuurlijk zijn er wel aandachtspunten waar je om kunt denken, als het niet anders kan.

Fietsen met draagdoek

Mijn advies aan mezelf en anderen zou in ieder geval zijn: stap je met je kindje in de doek op de fiets, fiets dan niet te snel en wees extra zorgvuldig met het aanspannen van de doek, vooral met het nekrolletje. Die moet echt precies goed zijn. Blijf bijvoorbeeld bij een drempel niet op je zadel zitten, maar sta een beetje op de pedalen, zodat er geen harde klap zal zijn voor je kindje. Is de ondergrond extra hobbelig, kijk dan of je het kindje met één hand wat kan ondersteunen.

Rugwervel

De rugwervel van je kindje is natuurlijk heel kwetsbaar. Een aantal ontzettend belangrijke zenuwbanen kunnen nog extra kwetsbaar zijn waardoor hobbels een gevaar voor vormen. Het is een beetje kiezen tussen 2 kwaden, in een maxi-cosi op de fiets zal je kindje de schokken en hobbels ook ervaren. Je kunt hiervoor bij de draagdoek het nekrolletje of slaapkapje gebruiken om het hoofdje ook een beetje op zijn plek te houden als extra steun. In de maxi-cosi heb je praktisch geen zicht op je kindje en schokt het ook lekker.

Wat zegt de wet

“Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets of brommer een veilige zitplaats hebben. De zitplaats moet voldoende steun geven aan rug, handen en voeten.”

Een doek is geen officiële zitplek. Toch zitten ze (in de M-houding) in de doek. De voetjes zijn echter niet ondersteund. Ik ben minder stabiel en mijn kindje is bijna als een airbag, wanneer het hij  stuur in de rug krijgt. Of ik bovenop hem valt. En zou ik mezelf dat kunnen vergeven, wanneer ik op de fiets zou stappen en er zou iets gebeuren. Maar dan neig ik weer de andere kant op, want in al mijn veertig jaren, ben ik nog niet aangereden. En met de kansberekening over het aangereden worden lopend, of het feit dat ik mijn oudsten gewoon los laat rennen, met de kans dat ze aangereden worden, omdat ik het risico incalculeer, zou ik er weer wel voor gaan.

Waar ik ook voor kies, een fietskar, maxi-cosi achterop of fietsen met draagdoek: ik ben kwetsbaar omdat ik op de fiets zit. Als moeder wil ik het beste voor mijn kind en hem beschermen. Ik moet dus mijn eigen keuze maken, ik ben de moeder, maar wat zou jij doen ♥

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

3 Reacties

  1. Ik heb mijn dochter de eerste maanden in een maxicosi in een fietskar vervoerd. Maar was blij toen ze met zeven maanden in het voorstoeltje kon! Na weer een half jaar is ze achterop gegaan. Dat vind ik het fijnst. De fietskar is overigens weleens op zijn kant gegaan toen ze erin zat omdat ik een stoepje meenam maar ze zat goed vast.
    Priscilla onlangs geplaatst…Op weg naar de hersteloperatieMy Profile

  2. Ik heb een fietskar omdat ik mezelf te onhandig vind want als ik val blijft de fietskar staan hahahaha maar ik vind dat een draagzak even veilig is als een fietsstoeltje, fietskar of bakfiets. Zeker als ze zo klein zijn zitten ze daar toch het beste vind ik. Ik ben trouwens als tiener aangereden geweest op de fiets door een bestuurder die ook groen had net zoals ik dus een ongeluk is soms snel gebeurd. Wat ik wel aanraad is een fietshelm. Zelfs mijn zoontje die in de fietskar zit draagt een fietshelm zodat hij die helm altijd linkt met een fiets. En de mama geeft een goed voorbeeld en draagt er ook 1 😉
    cindy onlangs geplaatst…We hebben een geheimpje!My Profile

  3. Ik fiets dus niet met de kleine.. Irritant soms dat wel maar wacht wel gewoon tot hij in zitje kan!
    Nicole onlangs geplaatst…Met de auto naar Amsterdam? Nooit meer!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.