Home INSPIRATIE Georganiseerd het nieuwe jaar in

Georganiseerd het nieuwe jaar in

by Gastauteur
georganiseerd het nieuwe jaar in

Merk jij ook dat je altijd tijd tekort komt? Dat je jezelf helemaal vol plant, nooit ‘nee’ kan zeggen en daardoor dikwijls vastloopt? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Besef dat je niet alle ballen eeuwig in de lucht kan houden. Soms moet je eentje laten vallen om weer ruimte in je handen en hoofd te maken. Besef goed dat het aantal mensen met een burn-out jaarlijks toeneemt.

Mensen nemen over het algemeen te veel hooi op hun vork. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het goed om vroegtijdig in te grijpen en hard aan de rem te trekken. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet overspannen raakt? Dit doe je door beter te organiseren. Hoe je dit aanpakt, lees je in dit artikel. 

Plan afspraken 

Een agenda kopen klinkt misschien een beetje ouderwets. De meesten van ons gebruiken simpelweg hun telefoon om snel afspraken in te noteren. Toch gebeurt het dikwijls dat afspraken daardoor vergeten worden of dat er meer afspraken worden gemaakt dan mogelijk is op één dag. Daarom is het beter om gewoon een papieren agenda aan te schaffen. Er zijn zelfs agenda’s waarbij je iedere dag over een geheel A4’tje aan ruimte beschikt. Zo kan je ieder uur zorgvuldig inplannen. 

Het is ook goed om een papieren agenda in huis te leggen. Laat iedereen in het gezin afspraken in de agenda schrijven. Zo weet iedereen wat er op het programma staat en voorkom je dat er dubbele afspraken worden gemaakt. 

Durf nee te zeggen 

Vaak raken mensen overspannen doordat ze simpelweg te veel op hun bordje hebben gekregen. Een mens kan nooit alles aan. Soms moet je, zoals gezegd een paar ballen laten vallen om goed te kunnen functioneren en ook nog aan je zelf te denken.

Daarom is het belangrijk om te leren ‘nee’ te zeggen. Je hoeft niet altijd voor de school van je kinderen klaar te staan, er hoeven niet altijd kindjes thuis te komen spelen, je hoeft niet iedere keer er voor familie te zijn of een extra uur te werken of te ruilen met een collega.

Als het niet uitkomt, zeg je ‘nee’. Dat zal niemand erg vinden. Jij hebt dit nodig om te kunnen functioneren. Jij hebt dit nodig om naast een moeder, vrouw en carrièrejager ook nog jezelf te kunnen zijn. Vergeet dat niet!

Maak tijd voor jezelf 

Dit klinkt zo eenvoudig, maar is het zeker niet. Plan iedere dag een momentje voor jezelf. Een moment waarop je écht even helemaal niets hoeft en je bezig kunt houden met dingen die er voor jou toe doen.

me time, relax mamaPak een notitieboek en schrijf dingen op waar je dankbaar voor bent of wat er die dag allemaal is gebeurd. Schrijf de dag van je af. Mediteer. Ga even sporten of kruip gewoon op de bank in een chill-outfit met wat lekkers en een goede serie. Dit zijn de momenten dat je écht even kunt opladen.

En als het je vaker niet lukt dan wel om van deze momenten te genieten, dan plan je deze ook in je agenda. Maak ruimte voor jezelf. Op die manier blijf je mentaal sterk en gezond.

❥ Ga jij met ons georganiseerd het nieuwe jaar in? Of ben jij al lang op de goede weg en kun je een paar extra tips met ons delen? 

 

Photo woman with planner by STIL || Photo my cup runneth over by Jon Tyson on Unsplash

 

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.