Voor en nadelen aan ondernemen
Persoonlijke verhalen Zakelijk

Voor en nadelen van ondernemen

Via Facebook ben ik lid van een hele leuke inspirerende groep voor ondernemende vrouwen. Een specifieke groep ondernemende vrouwen. Vrouwen die ondernemen met hart en lef. Een initiatief van Eefje van Ideefje. Bijzonder om te zien hoe en waarom deze vrouwen zijn gaan ondernemen.

Allemaal vanuit passie, van worden wat je wilt zijn. Kunt zijn. Toch zitten er voor en nadelen aan ondernemen en die wil ik vandaag met je delen. Mijn persoonlijke wel te verstaan. Vanuit mijn gevoel. Het mooie aan die groep vrouwen is vooral dat ze elkaar inspireren, zichtbaar maken, ondersteunen en adviseren. Elk vanuit hun eigen kracht. Ook zij lopen tegen de verschillende voor en nadelen aan ondernemen met hart en lef aan. Elke keer weet er iemand raad, of weet iemand waar het antwoord gevonden kan worden.

Voor en nadelen van ondernemen

De voor en nadelen van ondernemen zijn open deuren,  maar ik vond het wel fijn om ze te lezen voor ik begon. De nadelen zetten me aan het denken, de voordelen maakten het makkelijker om er voor te gaan! En ik heb er nog geen dag spijt van.  Laat ik dat vooropstellen. Het grootste voordeel is namelijk de vrijheid. De vrijheid brengt ook meteen een verantwoordelijkheid met zich mee. Het gaat niet vanzelf, het komt niet aanwaaien. Het is netwerken, het is de G-factor (gun-factor) het is administratie en het is acquisitie. In een eigen onderneming doe je het wél helemaal voor jezelf en je doet het vanuit een passie.

Als je doet wat je leuk vindt, werk je nooit een dag in je leven. Ik leef mijn droom, vanuit mijn gevoel. Autodidact, dus het is veel uitzoeken, veel leren en veel op mijn snufferd gaan. Dat vind ik een voordeel. Het geeft een kick dingen te weten te komen. Steeds wijzer te worden. Het is durven en doen, dat maakt me trots. Ik heb mijn eigen bedrijf! Alleen geen vast inkomen. Dat nog niet. Dat is één van de nadelen. Het is onzeker, je bent afhankelijk van opdrachten of cliënten, hoezeer jij je best ook doet. Je moet zorgen dat je zichtbaar bent, dat vergt doorzettingsvermogen.

Voor en nadelen van ondernemen vanuit huis

Ik heb er bewust voor gekozen om vanuit huis te ondernemen. Zo hoef ik alleen de dagen dat ik buiten de deur werk, maar iets van de kinderen te missen. Ik maak dus zo veel mogelijk van het opgroeien van mijn kinderen mee, want ik ben er bij. Ik kan het zo plannen dat ik prima kan helpen op school. Voor mij is het erg belangrijk om betrokken te zijn bij school. Ze zijn inmiddels bijna meer op school dan thuis. Qua werktijden ben ik de enige om rekening mee te houden en dat vind ik het allergrootste voordeel.

‘Even wachten, even afmaken’

Het nadeel is wel dat ik er ben. Dat er dus ook dingen van me verwacht worden. Ik zeg soms iets te vaak; ‘Even wachten, even afmaken’, tegen kinderen én mijn man.

Heb ik overdag dingen laten liggen om te helpen op school, moet ik dat ’s avonds inhalen, want deadlines en planning. Ik zie de afwas en weet dat de was boven opstapelt. Je kunt snel ‘nog even dit’ en ‘nog even dat’. Dat nadeel kun je zelf ombuigen naar een voordeel. Als de was draait, heb je de handen weer vrij. Als mijn man toch nog even wil gamen, pak ik mooi mijn laptop. Mijn werk kan ook overal mee naar toe, nog een voordeel. Laptop, planner en telefoon in de tas en gaan!

Aandachtspunten bij het ondernemen

Aan ondernemen zijn natuurlijk ook een hoop risico’s verbonden, zoals het inkomstenrisico als je ziek wordt, een ongeluk krijgt of zwanger wordt.

Dit risico kun je afdekken met behulp van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Nu ik zwanger ben en mijn blog nog steeds aan het groeien is, ga ik opnieuw nadenken over het één en ander. Had ik niet beter al een AOV kunnen afsluiten om ervoor te zorgen dat ik geen inkomsten misloop als mijn laptop dadelijk niet meer op schoot past? Of wanneer alle energie opgeslokt wordt door de zwangerschap en ik geen inspiratie meer heb voor het schrijven van blogs?

Aansprakelijkheid is ook een aandachtspunt bij het ondernemen. Wat als je bijvoorbeeld een restaurant begint en iemand wordt onwel. Welke schade is dan op jou te verhalen en welke verzekeringen kun je daar voor afsluiten? In alle eerlijkheid, dat is er ook eentje op het rijtje huiswerk.  Met het schrijven van mijn disclaimer heb ik al een eerste stap gezet en ik geef bewust geen adviezen op het gebied van gezondheid, vaccinatie en medicatie bijvoorbeeld. Ik ben ervaringsdeskundige, geen wetenschapper. Ik zal dus nooit iemand vertellen wat hij moet doen, alleen spreken uit ervaring.

Mijn passie leven

Het enige dat ik wil met mijn blog is mijn passie leven, vroeger wilde ik schrijfster worden. Via een omweg ben ik dat geworden. Ik vond het heerlijk om met vormgeving en styling aan de slag te kunnen. Dat is wat ik nu dagelijks doe. Ik deel het met mijn gezin, we doen er veel samen voor. Ook zij hebben iets aan mijn onderneming.

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Dat is voor mij het grote voordeel van een eigen onderneming. Doen wat je droomt, zijn wat je wenst. Vind je passie en ga er mee aan de haal. Zoals Eefje zou zeggen: trek je stoute schoenen aan!

♥MJ

 


Afbeelding business woman via Shuterstock

 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Leuk om te lezen!
    Ik ben druk bezig met een ondernemingsplan en wil dit jaar ook voor mijzelf gaan starten.
    Best spannend! Maar ik wil er vol voor gaan, het is een droom die ik al heel erg lang heb…. Waarom niet ervoor gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.