Home MAMA Waarom naar de peuterspeelzaal?

Waarom naar de peuterspeelzaal?

by Marjo
Waarom naar de peuterspeelzaal

Daarom! Voor mij was het vanzelfsprekend. Heel erg zelfs. Ik kon eigenlijk geen reden verzinnen waarom Muppet niet naar de peuterspeelzaal (PSZ) zou gaan. Ik kon heel veel redenen verzinnen waarom wel. Oké, in alle eerlijkheid, ik kon één reden verzinnen om het niet te doen.

Ze moeten al zo jong zoveel. Op de kleuterschool al de Cito-toets. Prestatiegericht boven spelenderwijs, bijna. De redenen om het wel te doen, waren er toch meer en wogen voor mij zwaarder.

Juist omdat ze al zo vroeg zoveel moeten, is een goede voorbereiding misschien toch wel het halve werk. De redenen zullen dus voor de hand liggen, toch deel ik ze vandaag! Misschien had jij ze nét even nodig, omdat je wel twijfelt en een goede keuze wilt maken. Mijn redenen om het wel te doen, kunnen namelijk nét zo makkelijk jouw redenen zijn om het niet te doen. Heb je aanvullingen hoor ik het natuurlijk graag! Waarom naar de peuterspeelzaal?

De redenen waren voor beide kinderen gelijk. Er was één reden anders. Muppet was 2,5 (de psz leeftijd) toen Pollewop werd geboren. Voordeel van twee ochtenden psz voor hem, was dat ik die tijd had, alleen voor mijn dochter. Die tijd stond 100% in het teken van haar. Als ze sliep kon ze rustig bij me blijven liggen, zonder dat Muppet om aandacht vroeg, of haar zelfs wakker maakte.

Van kleins af aan opgegroeid met school

We brachten hem elke dag samen naar de PSZ en later naar school. Ik ben vanaf het begin klassenmoederin de klas van Thomas, wanneer we in de klas bijvoorbeeld gingen oefenen voor het afscheid van juf, bleef zij er bij. De eerste ochtend beetje onwennig, maar de ochtenden daarna zette zelf al een stoeltje in de kring en ging er lekker bij zitten en als het oefenen begon deed ze mee. Ze is dus van kleins af aan opgegroeid met school. Ze wilde niets liever dan blijven. De PSZ staat op het plein van de basisschool, dus elke dag als we Thomas brachten, zag zij haar school ook staan. Dat maakte het wachten lastig. Dan kan ik toch niet zeggen dat ze niet zou gaan. Reden duidelijk!

Waarom naar de peuterspeelzaal? De andere redenen:

het ontmoeten van andere kinderen. Voor Muppet omdat Elynn natuurlijk lange tijd te klein was om echt mee te spelen, voor Elynn is het fijn om ook met meisjes te spelen.

samen spelen, samen delen. Het beste leer je dat natuurlijk door met meerdere kindjes te mogen delen en spelen. Leren omgaan met conflicten.

proberen is leren. Het aanbod en de verwachtingen zijn op de PSZ anders dan thuis. Afwisseling in speelgoed en aanbod van activiteiten thuis en op school. Samen oefenen, samen groeien.

vreemde ogen dwingen. Juf benadert dingen anders dan papa en mama. Om verschillende redenen. Beide kinderen leren op school dingen die ze thuis van mij gewoon niet aan willen nemen. “Juf zegt”……. ik vind het prima.

samenwerken. We hebben hier geen groepjes kinderen. Op school leren ze op een andere manier om begrip en respect voor elkaar te hebben. Meer mogelijkheden om dit daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Jong geleerd, is oud gedaan.

alvast wennen dat mama er niet altijd bij is. Wennen aan het loslaten, de momenten dat je bij je kind bent worden steeds minder, dat is voor jullie allebei wennen.

veel kindjes van de PSZ gaan hier daarna door naar dezelfde lagere school, best fijn als ze dan al een vriendje/vriendinnetje hebben

&  als werkende moeder is het best fijn om het dagdeel dat ze naar de PSZ is en Muppet naar de basisschool, uurtjes te gebruiken voor mezelf. In dit geval ga ik de ochtend dat ze naar school zijn heerlijk een rondje hardlopen en mijn cardio/buikspieroefeningen doen.

♥MJ

Reacties

reacties

Gerelateerd

3 comments

Hester 18 juli 2017 - 15:45

Wij staan nu ook voor de keuze om onze kleintjes al dan niet naar de peuteropvang te laten gaan. Vind het best een moeilijk keuze. Houd ze liever bij me ; ), maar tegelijkertijd besef ik dat ze daar ook leren spelen, ontdekken, samenwerken enzo.

Reply
Marjo 19 juli 2017 - 14:03

Heb ze ook graag bij me, maar toch vond ik het ook wel lekker en zo kon ik zelf ook alvast een beetje wennen 😉

Reply
Barbara 21 januari 2016 - 22:25

PSZ biedt ook verschillende speelmaterialen en vormen aan, is spelenderwijs leerzaam.
Daarnaast moet je de CITO toetsen zien, op PSZ én op de basisschool als toets voor de leraren, of zij wel goed les hebben gegeven.
De tijd voor jezelf is ook erg belangrijk, een soort oplaadmoment voor als ze weer thuis komen.

XxX wéér leuk geschreven!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.