Lezen

Wat als dit de hemel is

wat-als-dit-de-hemel-is

Door Nienke – Toen ik dit boek voor het eerst zag besefte ik maar weer eens dat dit de reden is waarom lezen vanaf mijn e-reader het aflegt tegenover het ouderwetse boek. Ik vind de kaft wonderschoon om het maar es even zo te zeggen, het straalt een sereniteit uit dat goed past bij de inhoud van het boek.

Zo mooi en sereen het boek eruit zag toen ik hem ontvingen zo beduimeld en vol ezelsoren is hij nu. Tijdens het lezen dacht ik voortdurend: Dit moet ik onthouden, dit wil ik opnieuw lezen en dus vouwde ik het hoekje van veel pagina’s voor het gemak even om.

Wat als dit de hemel is

Wat als dit de hemel is? Bijna-dood-ervaringsdeskundige leert je authentiek te leven. In ‘Wat als dit de hemel is?’ gaat Anita Moorjani in op de sociale mythes in onze hedendaagse samenleving.

Onvoorwaardelijke liefde

Gevoelens van angst, schaamte en schuldgevoel worden ons opgelegd door onze cultuur. Moorjani leert je afscheid te nemen van deze gevoelens. Ze leidt je naar je ware identiteit en geeft je zelfvertrouwen. Moorjani bespreekt tien verschillende mythes, waaronder:

Je krijgt je verdiende loon
Van jezelf houden is egoïstisch
Vrouwen zijn het zwakke geslacht

Moorjani ontkracht deze mythes door middel van persoonlijke verhalen en inzichten. Zo leert ze je de betekenis van onvoorwaardelijke liefde en hoe je van jezelf kunt houden. Ook staan er praktische tips en oefeningen in het boek waarmee je aan de slag kunt. Hiermee leer je de hemel op aarde te vinden!

Wijsheden en zienswijzen

‘Wat als dit de hemel is?’ is niet een boek om in één ruk uit te lezen. De hoofdstukken afzonderlijk wel, maar na elk hoofdstuk legde ik het weer enkele dagen weg. Er komen veel wijsheden en zienswijzen voorbij en als je ook aandacht wil besteden aan de oefeningen die na elk hoofdstuk worden gegeven heb je die tijd ook even nodig. Ik moet me bedwingen om niet alle mooie stukjes uit het boek hier te herhalen.

Toeval of synchroniteit

Wat ik wel wil benoemen is, dat dit boek bij toeval op mijn pad kwam en toen ik het onderwerp en de levensloop van de schrijver bestudeerde vond ik het dubbel toevallig dat dit boek juist nu in mijn leven kwam. Vervolgens komt een dergelijke gang van zaken in dit boek ook aan de orde. De schrijfster zegt hierover in het boek dat zoiets een geweldige synchroniteit van het leven is. Een synchroniteit die ik nu na het lezen van dit boek in alle eerlijkheid niet meer kan en wil ontkennen.

Okay Brad Pitt waar blijf je?

Ik ben over het algemeen dol op ‘self-help’ boeken, lees graag de Happyness en ben zeker niet vies van enige spiritualiteit of alternatieve zienswijzen. Daarbij moet ik echter wel opmerken dat ik redelijk allergisch ben voor zweverigheid en ‘hosanna’ geroep bij bepaalde overtuigingen en een beetje cynisme op de dit gebied is mij ook niet vreemd. Op het moment dat ik lees dat je door middel van je eigen wilskracht een persoon in je leven kan trekken, hoor ik gelijk een klein stemmetje dat zegt: ‘okay Brad Pitt, waar blijf je?’. Als ze vervolgens echter een ontmoeting van haarzelf en een lezer beschrijft dan valt toch eigenlijk niet te ontkennen dat we inderdaad, zoals ze heel mooi schrijft als een kluwen draadjes verbonden zijn.

Gebrek aan zelf-liefde

Kritisch ben ik als het om beïnvloeding van kwetsbare mensen gaat of wanneer men gedwongen of sterk beïnvloed worden om ideeën te geloven of te volgen. Even moet ik dan ook ernstig fronsen als ze schrijft dat zij in haar eigen overtuiging kanker heeft gekregen omdat ze niet genoeg van zichzelf hield. Mijn frons verdiept zich en gaat even over in lichte boosheid als mijn gedachten gaan naar mijn overleden vriendin. Een jonge vrouw die het gevecht tegen kanker verloor in tegenstelling tot de schrijver en no way dat ik ga geloven dat dit door gebrek aan zelf-liefde kwam. En die vrijheid laat ze de lezer gelukkig ook. In ‘wat als dit de hemel is?’ wil Anita Moorjani  je enkel graag deelgenoot maken van haar ervaring en overtuiging.

Liefde voor haar medemens

Wat als dit de hemel is?

En begrijp me goed ze is volledig overtuigd, tot in elke vezel van haar lijf waarschijnlijk, van haar kijk op de wereld en de mens. Ze zal ongetwijfeld willen dat iedereen deze overtuiging zou hebben en voelen, maar ze probeert niet koste wat kost te overtuigen. Ik denk oprecht dat ze vanuit liefde voor haar medemens en haar verlangen om mensen gelukkig en krachtig te zien op deze wereld dit boek heeft geschreven.

 Laat je drijfveer liefde zijn en niet angst, iedereen is goed zoals hij is

Overigens beperkt ze zich niet alleen tot deze wereld want ze is ook overtuigd van de wereld na de dood en hoe deze er uitziet. En dat brengt ze over bij alles wat ze doet en meemaakt. Ze predikt onder anderen (bij gebrek aan een beter woord) onvoorwaardelijke eigenliefde en liefde voor de medemens. En niet eigenliefde, als in: ik heb geen zwaktes of maak nooit fouten, maar van jezelf houden ondanks eventuele zwaktes en fouten die je maakt. Laat je drijfveer liefde zijn en niet angst, iedereen is goed zoals hij is en in deze en de volgende wereld wordt je niet veroordeeld, dus doe dat zelf ook niet. Geruststellende gedachtes vind ik en tegelijkertijd roept dit bij mij en wellicht ook bij jou vragen op. Deze beantwoordt ze voor een groot deel ook in dit boek.

Opvallend genoeg is een van haar overtuigingen: dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van externe bronnen voor je eigen welzijn, mij in het bijzonder is bijgebleven. Dit geeft mij een goed en krachtig gevoel. Tegelijkertijd realiseer ik me echter deze overtuiging natuurlijk ook van een externe bron afkomstig is.

Bijna dood ervaring

Anita Moorjani heeft jarenlang in het zakenleven gewerkt tot ze in april 2002 werd gediagnosticeerd met terminale kanker. Haar bijzonder genezing in 2006 heeft haar leven enorm veranderd. In 2012 schreef ze haar eerste boek ‘Ik moest doodgaan om mezelf te genezen’. Moorjani houdt zich nu vooral bezig met het delen van de inzichten die ze kreeg door haar bijna-doodervaring. In dit boek beschrijft ze aan de hand van enkele geijkte uitdrukkingen, mythes zoals zij ze noemt, enkele ontmoetingen en ervaringen en probeert daarmee aan te geven of ze correct zijn.

Preachy of ongemakkelijk

Hoewel ‘proberen’ is niet wat ze doet, de schrijfster beschrijft haar ervaring en laat het aan jou of in het midden of een mythe klopt of niet. Net op het moment waarop het wat mij betreft te ‘preachy’ of ongemakkelijk werd wist ze dit door haar openhartigheid en luchtigheid cq nuchterheid te voorkomen. Om eerlijk te zijn vergat ik tijdens het lezen een paar keer welke mythe ze aan het ontkrachten was omdat wat ze beschrijft breder is dan die ene mythe. Overigens wordt er ook gesproken over verwachting in plaat van mythe en dat is passender vind ik. Daar komt ook bij dat de mythes niet allemaal bekend waren bij mij als mythe maar ik wel de verwachtingen begreep die aan deze stellingen hingen.

Een wereld waar je naar gaat verlangen

Anita Moorjani beschrijft ook diverse keren kort hoe het er tijdens haar BDE eruit zag. En het is een liefdevolle schitterende wereld, zonder veroordelingen en totale verbondenheid met elkaar, kortom een wereld waar je naar gaat verlangen. En tegelijkertijd vertelt ze over de wereld waarin ze nu leeft. En deze is minstens zo mooi. Vol liefde voor zichzelf en anderen, waar iedereen het waard is om onvoorwaardelijk lief te hebben en te worden liefgehad. Hoe fijn is het om vervolgens te realiseren dat ik en jij ook in deze wereld leven en het zo kunnen ervaren. Ik ben iig blij dat zij er in is, want als iedereen zo in het dit leven zou staan als zij zou de wereld er een stuk serener en liefdevoller uitzien dan nu.

Alsof alleen dankzij die gebeurtenis haar inzichten op dit moment bestaansrecht hebben.

Liefde voor haar medemens

De schrijfster valt op bijna elke pagina terug op haar BDE. ‘toen ik op een ander vlak was’, toen ik doodging’ en ‘tijdens mijn BDE’. Op een gegeven moment begon ik me hier een beetje aan te ergeren. Alsof alleen dankzij die gebeurtenis haar inzichten op dit moment bestaansrecht hebben. Ik bedoel, wie zou de woorden en overtuigingen in twijfel durven trekken van iemand die hetgeen hierna komt heeft gezien en ervaren?! Ik heb dat niet meegemaakt dus hoe kan ik dat geloven.

Feit is; Het overkwam haar en ze is overtuigt en wil dit delen met iedereen die wil luisteren. En ze benadrukt dat regelmatig. Dan staat er; Het is echt zo, echt dus, nee ECHT, echt, echt echt. Ik geloof haar en heb het echt, nog echter, echtst niet nodig om haar te geloven. Ze schrijft omdat ze een boodschap heeft, en ze echt, echt, echt denkt dat ze mensen kan helpen hiermee. En ik denk ook dat dit zo is. Daarvoor heeft ze ‘echt’, het voortdurend terugvallen op haar BDE en haar beschrijving van ontmoetingen met mensen die haar voortdurend overladen met loftuitingen en vertellen hoe haar vorige boek hun leven heeft verandert niet nodig. Ze is geloofwaardig, passioneel en oprecht en schreef dit boek uit liefde voor haar medemens.

Verlanglijstje

Dit gezegd hebbende, ik ben door die verwijzingen vreselijk benieuwd geworden naar haar eerste boek. En hij staat dus ook bovenaan mijn verlanglijstje voor Sinterklaas. Ik ga vanavond mijn schoen zetten.

Ik hoop dat ik met mijn wilskracht niet alleen een ontmoeting kan bewerkstelligen maar misschien ook een cadeautje mijn kant op kan laten komen….

Auteur Anita Moorjani | Aantal pagina’s: 296 | Uitvoering: paperback | Isbn: 978 90 00 35226 5 | Prijs: € 19,99 | Genre: spiritualiteit

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.