Cilla en Rolf Börjlind - meesters van de Scandinavische Crime Fiction
Lezen

Cilla en Rolf Börjlind – Rönning & Stilton serie

Al een tijdje ben ik lid van de bibliotheek en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Tijdens één van de bezoeken nam ik Bevoren Goud van Cilla en Rolf Börjlind – meesters van de Scandinavische Crime Fiction – mee. Later bleek dat dit een deel was in de ‘Rönning & Stilton’-serie is. Een serie Scandinavische thrillers waar ik graag meer van zou lezen. Ondanks de heftigheid af en toe. 

Cilla Börjlind en Rolf Börjlind zijn twee gerenommeerde Zweedse schrijvers en scenarioschrijvers, vooral bekend om hun bijdrage aan de Scandinavische misdaadliteratuur en televisiedrama. Ze hebben samen enkele populaire misdaadromans geschreven die zich onderscheiden door hun realistische verhalen, gelaagde personages en meeslepende plots.

Meesters van de Scandinavische Crime Fiction

Of zoals ik aan René uitlegde; het is alsof er een doos puzzelstukjes over de tafel verspreid is gelegd en de schrijvers langzaam stukje bij beetje de stukjes naar elkaar toe schuiven, maar in aparte eilandjes over dezelfde tafel. Je begrijpt pas wat er aan de hand is als alle losse stukjes-eilandjes aan elkaar gelegd worden. De manier waarop ze dit doen is onnavolgbaar!

De auteurs Cilla en Rolf Börjlind

Cilla en Rolf Börjlind zijn niet alleen getalenteerde schrijvers, maar ze hebben ook een indrukwekkende staat van dienst in de Zweedse film- en televisie-industrie.

Ze werkten samen aan de scenario’s voor verschillende Scandinavische tv-series en films, waaronder de populaire Martin Beck-serie (naar de boeken van Sjöwall & Wahlöö). Deze ervaring in het creëren van meeslepende verhalen voor het scherm heeft hun schrijfstijl duidelijk beïnvloed, met een sterke focus op dialoog en karakterontwikkeling.

De Börjlinds staan bekend om hun sterke betrokkenheid bij sociale kwesties, wat zich weerspiegelt in hun boeken. Ze gebruiken hun werk om kritiek te uiten op maatschappelijke problemen en om complexe morele dilemma’s aan te kaarten.

Lijst van de boeken in de ‘Rönning & Stilton’-serie door Cilla en Rolf Börjlind in volgorde van publicatie

Hieronder vind je een lijst van de serie over Ronning en Stilton op volgorde. Deel 8 wordt verwacht op 5 december 2023. Maar is nu al te reserveren.

  1. Springvloed 
  2. De Derde Stem 
  3. Zwarte Dageraad 
  4. Slaaplied 
  5. Koudvuur
  6. Bevroren Goud
  7. De Samaritaan
  8. Het oog van de nacht

De delen zijn afzonderlijk te lezen, maar nu ik met een “verkeerd” deel begonnen ben, zou ik je adviseren om gewoon vanaf deel I te beginnen. Na één van de boeken wil je ze toch allemaal lezen.

Waarom je de Rönning & Stilton-serie moet lezen

Cilla en Rolf Börjlind hebben zich gevestigd als meesters van de Scandinavische misdaadfictie door hun aangrijpende verhalen, scherpe karakterontwikkeling en oog voor maatschappelijke kwesties. Hun boeken bieden lezers een diepgaande kijk op complexe misdaden en morele dilemma’s, en ze blijven spannend tot de laatste bladzijde.

 

Meteen na het lezen van het eerste boek (wat dus eigenlijk deel zes bleek te zijn) was er een band met de uitgesproken hoofdpersonages met elk hun eigen inrigerende verhaal. Want niet alleen Rönning & Stilton spreken tot de verbeelding. Ook Mette Olsäter en haar man Marten, Abbas el Fassi, Minken, Muriel, Drammerige Vera en Beseman om maar een paar te noemen, zijn onmisbaar voor tot nu toe (ik ben inmiddels bij Koudvuur) elk verhaal en hun verhalen doen op hun beurt iets met je.

❥ Ben je fan van Scandinavische misdaadfictie met een sociale twist en boeiende personages, dan zijn de boeken van Cilla en Rolf Börjlind zeker de moeite waard om te lezen.

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.