Wat je moet weten over rode Rioja wijn
Lifestyle

Wat je moet weten over rode Rioja wijn

Niet alleen mensen genieten graag van de Spaanse zon. Ook wijndruiven gedijen goed bij warme zonnestralen! In de wijnstreek Rioja, in het noorden van Spanje, levert dat rijpe en sappige druiven op, waar heerlijke rode én witte wijnen van gemaakt worden. Rood met pit maar ook met aroma’s van sappig fruit en vanille. Ideaal voor een Mediterraanse avond met vriendinnen! Voordat je jouw (digitale) winkelmand volgooit: alles wat je moet weten om de lekkerste rode Rioja wijn te kiezen.

In het grootste deel van de wijngaarden in Rioja groeit de rode Tempranillo druif. Wijnen van deze druif zitten over het algemeen vol smaken van zwoel fruit als bessen, pruimen en rozijnen en tonen van chocolade, drop en soms zelfs een beetje leer. Deze Spaanse rode wijn heeft flink wat power door de stevige tannines. Hoewel de druif populair is, zijn er maar weinig wijnen die gemaakt zijn van 100% Tempranillo. De reden daarvoor is dat de wijnen die van deze druif gemaakt worden niet geschikt zijn om lang op te leggen. Daarom wordt er altijd een andere druivensoort, zoals toegevoegd.

Wat je moet weten over rode Rioja wijn

De regels waar wijnmakers zich aan moeten houden, verschillen per land en soms zelfs per regio. In Rioja hebben ze besloten dat iedereen die een Rioja wijn koopt, deze gelijk moet kunnen drinken.

De Rioja wijntypes op een rijDaarom er zijn wettelijke rijpingsperioden waar wijnproducenten zich aan moeten houden en vindt dat rijpen bovendien plaats in hún kelder, niet in die van de koper. De wijnen hebben benamingen die aangeven hoe lang ze gerijpt zijn. Zo weet je snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Of eigenlijk, wat voor wijn in de fles! Dat is ontzettend handig, online wijn kopen wordt zo namelijk een stuk gemakkelijker.

De Rioja wijntypes op een rij

– Rioja Joven: wijnen die niet of nauwelijks op hout gerijpt zijn.
– Een Rioja Crianza komt in het derde jaar na oogst op de markt en is dan minimaal 12 maanden op hout gerijpt.
– Een Rioja Reserva is nóg langer gerijpt: een Reserva komt niet voor het vierde jaar na oogst op de markt en is minimaal 12 maanden gerijpt op hout én 24 maanden op fles.

Baas boven baas

Er is altijd baas boven baas: de Rioja Gran Reserva. Kom je er een tegen? Dan tref je een wijn waarvan de druiven al meer dan zes jaar geleden geoogst zijn, de wijn daarna minimaal 24 maanden op hout heeft gerijpt en, tot slot, 36 maanden op fles. Deze lange rijpingsperiode doet eigenlijk alleen rode Rioja goed, een witte of rosé Gran Reserva is zeer zeldzaam.

Ben je nog op zoek naar een zalige salade voor bij een wijntje, check dan deze zalige salade met geitenkaas en vijgen. Of het bij Rioja “hoort” of past weet ik niet, maar: “als je het apart lekker vindt, is het ook samen te eten”, aldus mijn moeder!

❥ Drink jij ook graag een wijntje of houd je meer van iets anders? Wat eet jij het liefst bij een goede wijn?

 


 

Uitgelichte afbeelding door Diogo BrandaoFoto wijndrinkend koppel door Nate Johnston via Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.