Home BUDGET | BESPAREN Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

by Marjo
zonnepanelen plaatsen

Het is niet te ontkennen dat het verbruik van fossiele energiebronnen een belangrijke factor is in de opwarming van de aarde. Steeds meer mensen besluiten daarom om hun eigen energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. De zon is immers een energiebron die niet opraakt. Maar is dat nog wel verstandig? Heeft zonnepanelen plaatsen nog wel zin en waarom zonnepanelen kopen?

Ja, zonnepanelen plaatsen heeft nog steeds zin. Zonnepanelen zijn een duurzame en schone manier om energie op te wekken. Zonnepanelen helpen ook bij het verminderen van energiekosten. Daarnaast zorgen zonnepanelen ervoor dat je minder afhankelijk bent van de energiemarkt. Zonnepanelen zijn daarom een verstandige keus, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Dubbel eigenlijk. Je bespaart zoals gezegd op je energiekosten en krijgt daarnaast een vergoeding voor de energie die je levert.

Zonnepanelen plaatsen // BTW terugvragen

De kostprijs van zonnepanelen kan een grote investering zijn, afhankelijk van je portemonnee uiteraard. Met de stijgende prijzen én de klimaatproblemen kan het wel de moeite waard zijn.

BTW zonnepanelen terugvragenDe BTW kun je overigens gedeeltelijk bij de belastingdienst terugvragen. Let erop dat je voldoet aan de voorwaarden voor btw-teruggaaf en zo snel mogelijk met je aanvraag start. In ieder geval binnen 6 maanden na het jaar waarin je investeert in de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen schaf je aan

Wat mij vooral lastig lijkt is om te bepalen hoeveel zonnepanelen op je dak komen te liggen. Natuurlijk is dit van een aantal factoren afhankelijk. De ruimte die je dak biedt is natuurlijk van grote invloed. De geschiktheid van je dak kun je online bepalen. Je kunt ze het best op het zuiden richten, bij voorkeur met een helling van 30-45 graden, houd daar rekening mee bij je keuze. De kwaliteit van de installatie en de zonnepanelen speelt hier ook een belangrijke rol. Met kwalitatief goede panelen en installatie, kun je met een klein dak nog een aardige opbrengst genereren bijvoorbeeld.

Daarbij is de hoeveelheid zonnepanelen, ondanks het terugvragen van de BTW, afhankelijk van het budget wat je hebt. Betaal je zonnepanelen van je spaargeld, of ga je er geld voor lenen? Waar je bij je offertes voor zonnepanelen nog even op moet letten is of de prijs all-in is voor het hele systeem of of per paneel. Check ook of je in aanmerking komt voor de subsidies die hiervoor gelden, hierdoor kan het nog interessanter zijn om over te stappen op zonnepanelen.

Als laatste is er nog jouw eigen doel. Weten hoeveel energie je zelf kunt opwekken met de zon is een praktische rekensom. Hoeveel energie wil je opwekken met je panelen en hoeveel zonnepanelen zijn daarvoor nodig.

Opbrengsten zonnepanelen

Het is geen slecht idee om niet te lang te wachten met het plaatsen van de panelen, wanneer je dit al van plan was. Je gebruikt namelijk een deel van de stroom voor jezelf, de stroom die je terug levert streep je weg tegen je verbruik. Zoals het nu lijkt wordt deze regeling vanaf 2025 afgebouwd. Hierdoor streep je minder weg en wordt je opbrengst iets lager.

Wist jij trouwens dat, ondanks dat de opbrengst in het voorjaar en de zomer het hoogst is, je met je zonnepanelen ook in het najaar nog steeds een goede zonnen-energie opbrengst kunt hebben?

❥ Heb jij zonnepanelen? Waardoor heb je besloten om ze te plaatsen en hoe bevalt dit voor je? Zou je dit nu nog steeds doen?

Photo by Vivint Solar // Bill Mead on Unsplash

Reacties

reacties

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.