5x Waarom een grillplaat
In de keuken

5x Waarom een grillplaat

Ben je net als ik gek op eten en dan vooral gegrild eten? Sta je alleen liever in de keuken dan achter de barbecue? En leg je net als wij uiteindelijk al het vlees óp de gourmetstel in plaats van één voor één in de pannetjes?  Dan is een horeca grillplaat voor thuis, misschien ook iets voor jou! Grill- en bakplaten gebruik je in de keuken om te grillen, of op tafel om mee te gourmetten. Wanneer je met ogen en mond eet, is een goed gegrilde biefstuk mét streepjes of goed gegrilde chickenwings van de horeca grillplaat voor thuis bevredigend voor zowel smaak als aanblik. 

Uiteraard kun je, of je nou wel of niet vegan eet, ook heel goed je groente grillen op een bakplaat, maar wat zijn de voordelen van een grillplaat in huis? Waarom zou ook hij een bakplaat willen niet alles koken op je fornuis? Zoals ik net al aangaf, geroosterd eten is in veel gevallen veel lekkerder. Hoe graag ik ook een maiskolf uit de oven eet, veel lekkerder vind ik een geroosterde maiskolf van de grill. Ook een broodjes hamburger is drie keer zo lekker wanneer je grilt in plaats van bakt! Door de hoge temperatuur en de geribbelde platen schroeien etenswaren snel dicht. Daardoor krijgen ze de karakteristieke grillstrepen en behouden ze hun sappen. Er zijn meer voordelen. Waarom jij een grillplaat zou moeten aanschaffen lees je vandaag in; 5x Waarom een grillplaat.

5x Waarom een grillplaat

5x Waarom een grillplaat

Met een grillplaat kun je meer dan je denkt en het kan keukenapparaten vervangen waardoor je ruimte in je keukenkastjes overhoudt. Dit zou voor ons al veel verschil maken met de beperkte ruimte in de keuken. Je kunt zelf een electrische bakplaat op je aanrecht zetten.

Er zijn grillplaten op stroom, maar een bakplaat van gietijzer met anti-aanbaklaag is er ook voor houtskoolgrill en gasfornuis. Uiteraard  kun je ook een grillplaat voor inductiekookplaten online shoppen. Het maakt dus niet uit hoe je kookt, een grillplaat kan altijd. Je tostiapparaat kan de deur uit. Broodjes grillen doe je makkelijk op de bakplaat. En je kunt meer dan één tegelijk maken, hoe handig is dat met een een stel ongeduldige hangry kindjes. Hoeveel pannen zou je nog nodig hebben, wanneer je op je fornuis kunt grillen? Ik zou meer ruimte hebben voor vlees op een grillplaat dan in een ronde koekenpan.

Minder verbruik

Wanneer je de grillplaat gebruikt om snel tomaatjes, broodjes of vis te roosteren, is het voordeel dat je de oven niet aan hoeft te zetten. Het duurt langer voordat een oven warm is, met een bakplaat op het fornuis of de tafel kun je sneller aan de slag. Het voorverwarmen van de oven kost meer tijd en energie, dus meer verbruik. Op een bakplaat kun je meerdere producten tegelijk klaar maken. Hierdoor kun je sneller eten. Minder energie én minder tijd dus.

Gezond eten van de bakplaat

Een grillplaat gebruik je om vlees en vis op een hoge temperatuur te bereiden. Een grillplaat is een gezonde keuze, zonder vet of oliën kan het voedsel prima braden. Je maakt op een gezonde manier een maaltijd, omdat je alleen kruiden en specerijen hoeft te gebruiken. Teveel verzadigd vet verhoogd je LDL-cholesterol, ook al heb je de voedingsstoffen in boter en margarine nodig, minderen kan altijd, omdat je de voedingsstoffen ook binnen kunt krijgen uit andere producten zonder de vetten.

Gezelligheid aan tafel

Met een bakplaat, grillplaat of partygrill op stroom, kun je gezellig tafelen  en ben je sneller aan het eten. De kinderen hoeven minder lang geduld te hebben en jij eet je niet tijdens het wachten vol met koolhydraten, waardoor de honger je vergaat en je koolhydraatarme dieet op de hobbel gaat…Kinderen vinden het geweldig om hun eigen eten te maken, met de grillplaat kan iedereen zijn eigen maaltijd maken. Hier in huis vinden ze eten uit kommetjes geweldig, dit kan mooi gecombineerd worden met eten van de bakplaat.

Verschillende bakplaten

Er zijn verschillende bak- en grillplaten. Een vlakke grillplaat gebruik je het meest om vlees, vis, groente, eieren en pannenkoeken te bakken. Met een bakplaat die geribbeld is, kun je heerlijk braden en grillen. Een grillplaat is ook ideaal wanneer je gaat BBQ’en en het vlees niet lang direct op het vuur moet liggen.

Ik ga zelf voor een all-round grillplaat die op het gasfornuis en op de bbq kan. Omdat die van ons het meest voor grillen gebruikt zou worden [pannenkoeken bak ik wel in een pan] zou ik voor een geribbelde grillplaat kiezen. Heerlijk geroosterd vlees met geroosterde groenten als mais, zoete aardappel en aubergine!

❥ 5x Waarom een grillplaat: bakken en braden met een grillplaat is gezonder, sneller en voordeliger, beperkt het ruimtegebrek in de keuken en is gewoon lekkerder! Heb jij al een grill-of bakplaat?

 


Foto gegrilde hamburger door Nadezhda Moryak | Foto gegrilde kip door Valeria Boltneva via Pexels

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.