Besparen op je energie rekening
Budget en besparen

Besparen op je energie rekening

Besparen. Het is niet dat we het moeten, maar wel dat ik het wil. We hebben lang niet kunnen sparen en dat lukt nu eindelijk wel een beetje en eigenlijk smaakt dat naar meer. Er komen straks een aantal uitgaven qua kleding, daar heb ik al een aardig spaarpotje voor, maar die hoeft niet leeg natuurlijk. Ik besloot eens te kijken wat je zou kunnen besparen op je energie rekening.

Hoe meer er in zit, hoe meer er over blijft. In die spaarpot bedoel ik. Simpel, op zijn Johan Cruyfs, maar zo is het wel. Besparen op energiekosten klinkt voor mij als abracadabra. Je gebruikt toch wat je nodig hebt en daar betaal je dan voor? Maar ís dat wel zo, gebruik je echt wat je nodig hebt of is er alleen al te besparen wanneer je bewust met energie omgaat? Het is zo vanzelfsprekend. Je doet het licht aan als je thuis komt en het brandt. Je stapt onder de douche en geniet van het hete water. Je huis wordt heerlijk verwarmd in de koude dagen, zonder dat je er naar omkijkt.

Besparen op je energie rekening

Ga je een nieuw apparaat kopen, welke dan ook, let dan op het vermogen. Check hoeveel watt (W) het apparaat heeft. Is het vermogen onnodig hoog, verbruikt het dus ook onnodig meer energie. Tegenwoordig hebben steeds meer elektrische apparaten een energielabel. Zo kun je precies zien hoe zuinig het apparaat is.

Het meest voor de hand liggende advies is; zet een apparaat uit, wanneer je het niet gebruikt. Hoe vaak ik niet vergeet de oven uit te zetten, is niet op één hand te tellen. Daarnaast ben ik vaak genoeg thuis gekomen, om te zien dat het licht op de kamers van de kinderen of in de douche nog aan was. Tegenwoordig loop ik een rondje door het huis om te checken of alles uit is. Laat apparaten ook niet stand-by staan. Je kunt altijd de stekker er uit trekken.

Verwarming

Het verwarmen van je huis begint met je (in veel gevallen) CV-ketel die de warmte via een afzonderlijk circuit verdeeld per paneelradiator in verschillende ruimtes van je huis. Per radiator kan de temperatuur worden geregeld.

verwarming besparen energie

De temperatuur van de ketel bedien je via de thermosstaat. Die kan met een extra trui of dekentje, misschien best wat lager. Ben je niet thuis, hoeft je woning ook niet maximaal gestookt worden. Op de slaapkamers staan de radiatoren uit. De dagen dat we niet thuis zijn, is de thermostaat zo ingesteld dat er niet verwarmd wordt. Het zijn kleine dingen, maar het scheelt.

Ook CV’s hebben energielabels, waarbij label A in de meeste gevallen van toepassing is, omdat alleen nog hoogrendementsketels (hr-ketels) geleverd worden. Ook A+ of A++ is mogelijk. Je kunt dus door je keuze ook energiezuiniger stoken. Wil je nog zuiniger stoken, kies dan voor een warmtepomp.

Kraantje Pappie

Het warme kraanwater kost energie en gaat meestal via je combiketel. Houd voor de grap eens met een timer bij hoe lang onder de douche staat en vraag je af of dit echt nodig is.

Maak afspraken met je kinderen over de douchetijd. Hoe minder water er moet worden verwarmd, hoe hoger de besparing.  Door middel van een mengkraan kun je goed bepalen welke watertemperatuur nodig is voor wat je met het water wilt doen. Met een waterbesparende douchekop kun je flink besparen op je gas en water. Gelukkig hebben ze al lang niet meer de miezerige straaltjes, wat nog steeds het vooroordeel is. Er zijn veel verschillende sites waar je waterbesparende kranen kunt vergelijken, doe daar je voordeel mee.

Extra maatregelen warm water

Je kunt bij voor het besparen op warm water ook denken aan het installeren van een douchewater-warmteterugwinsysteem”. Met het warme water uit het afvoerputje wordt het schone douchewater voorverwarmd. Ook kun je in plaats daarvan een zonnecollector met boiler te plaatsen. Daarmee wordt  de warmte van de zon gebruikt om huishoudwater op te warmen, hiermee kun je ongeveer 50% van je water verwarmen!

❥ Behalve voor je portemonnee is energie besparen ook goed voor het milieu! De mogelijkheden zijn eindeloos en tegenwoordig maakt de techniek zo veel mogelijk. Onthoud dat je voor elk apparaat dat je vervangen moet een betere keuze kunt maken, financieel en voor de toekomst!

 


 

Stock Photo besparen energie door Chinnapong | warm huis door Kishivan

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.