Home KINDERMODE Buiten spelen voor kinderen

Buiten spelen voor kinderen

by Marjo
Buiten spelen voor kinderen

Het is wel een dingetje dat buiten spelen voor kinderen. Ik merk dat ik toch, ook al wil ik het niet, best voorzichtig en beschermend ben. Van te voren had ik me nog zo voor genomen niet zo’n mama te zijn. Eerst moet je bepalen hoe ver ze mogen en daarna moet je ze laten gaan.  Buiten spelen voor kinderen heeft de kracht van risicovol spelen en de gezondheid van vitamine D.

Verder worden kinderen gezonder, slimmer en socialer van buitenspelen. Niet alleen het loslaten en het stellen van grenzen vind ik lastig. Totaal onverwacht ben ik ook te ‘netjes’. Het is voor kinderen zo heerlijk om gewoon te kunnen ravotten. Natuurlijk houden ze geen rekening met kleding of schoenen. Ze zijn niet bang om vies te worden. Terwijl ik vaak denk; “doe maar niet”. Doe maar niet, want dan word je vies. Pas op, straks val je en breek je iets. Doe voorzichtig. Ik zie schoenen stuk gaan, kinderen onder de modder thuis komen en Elynn haar prachtige jurkje zwart worden. Inmiddels heb ik een jurkje en een rokje weg kunnen gooien en zijn Thomas zijn (gelukkig redelijk oude schoenen) totaal aan gort.

Buiten spelen voor kinderen

De momenten dat de schoenen stuk gingen en het jurkje en rokje vies werden, genoten ze wel met volle teugen. Rode wangen, stralende ogen. Risicovol spelen heeft veel voordelen. Het vergroot het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Zolang ze niets breken is een schram of bult niet zo heel erg. Ze hoeven niet bang zijn om te vallen. Het is prima te verzorgen en het zal snel en makkelijk genezen.

Buiten spelen voor kinderen boom klimmen

Maar hoe speelt je kind veilig buiten? Dat kan op verschillende manieren. Wanneer je zorgt voor stevige kinderschoenen, beperk je de kans op vallen aanzienlijk. Rennen, springen, in bomen klimmen, vallen en weer opstaan! Ontdekken, grenzen verleggen, alles wat een kind nodig heeft om te groeien. Wil je niet dat ze hun kleren beschadigen, zorg dan voor stevige kleding, of zorg voor oude speciale sets om buiten te spelen.

Afspraken maken

Voor wat betreft het loslaten, maak je duidelijke afspraken. Laat ze de afspraken ook herhalen. Wees niet bang om af en toe te checken of ze zich aan de afspraken houden. De drie belangrijkste afspraken die ik met mijn kinderen heb gemaakt zijn:

• Tot waar ze buiten mogen spelen (en niet verder). Als ze beide hun B-diploma hebben, mogen ze weer een stuk verder

• Als ze ergens naar toe zijn en ze gaan ergens anders heen, moeten ze dat komen vertellen (andere plek, bij iemand in huis, of ergens achter het huis)

• Wanneer je twijfelt of iets goed of verkeerd is, vraag je dan af of je het aan papa en mama zou vertellen als je het deed

In het najaar buiten spelen

Ook buiten spelen in de winter is ontzettend goed. Frisse lucht, laatste restjes vitamine D en extra beweging waardoor ze energie kwijt kunnen. Het nadeel is dat het vroeger donker wordt, en dus ook eerder schemerig en koud. Gelukkig is er opvallende, warme en zachte fluoriserende kleding voor kinderen. Hiermee is je kind beschermt tegen kou en ze vallen tegelijkertijd goed op. Je kunt ze niet altijd vasthouden en je kunt ze niet altijd beschermen. Je kunt hen en jezelf wel een handje helpen om het loslaten makkelijker te maken.

Ben jij ook een overbeschermende mama, of lukt het je makkelijk om ze los te laten? Heb jij nog tips voor andere mama’s ♥

 


Afbeeldingen buiten spelen via Shutterstock

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.