Burn-out bij moeders
Lezen Lifestyle Ouderschap

Burn-out bij moeders

Een burn-out, juist bij moeders komt vaker voor dan je denkt. De rol van moeder is vaak een intensieve en veeleisende taak. Het is niet verrassend dat moeders kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een burn-out. Volgens de World Health Organization (WHO) is een burn-out een syndroom dat gekenmerkt wordt door emotionele uitputting, afstandelijkheid ten opzichte van werk en een gevoel van persoonlijk falen. 

Hoewel mensen in alle beroepsgroepen en levensfasen kunnen lijden aan een burn-out, zijn moeders in het bijzonder kwetsbaar vanwege de vele taken en verantwoordelijkheden die zij op zich nemen. Er zijn een aantal meest voorkomende redenen waarom moeders een burn-out kunnen ontwikkelen. Verder zijn er stappen die moeders kunnen ondernemen om te voorkomen dat ze een burn-out ontwikkelen. Ook lees je hier over de beste zelfhulp boeken bij burn-out.

Burn-out bij moeders // Waarom moeders een burn-out krijgen

Overbelasting: Moeders hebben vaak veel taken en verantwoordelijkheden, zoals het verzorgen van de kinderen, het bijhouden van het huishouden en eventueel ook het werken buitenshuis. Deze taken kunnen leiden tot een overbelasting en een gevoel van uitputting.

Gebrek aan ondersteuning: Moeders kunnen het gevoel hebben dat ze het allemaal alleen moeten doen, zonder voldoende hulp van anderen. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en het gebrek aan ondersteuning kan bijdragen aan een burn-out.

Perfectionisme: Sommige moeders stellen hoge eisen aan zichzelf en willen alles perfect doen. Dit kan leiden tot een gevoel van falen als ze niet aan hun eigen verwachtingen kunnen voldoen, wat kan leiden tot een burn-out.

Gebrek aan tijd voor zichzelf: Moeders kunnen het gevoel hebben dat ze geen tijd hebben voor zichzelf, wat kan leiden tot een gebrek aan emotionele en mentale rust.

Ongelijkheid in huishoudelijke taken: Als moeders het gevoel hebben dat ze het grootste deel van de huishoudelijke taken alleen op zich moeten nemen, ondanks dat ze een partner hebben, kan dit leiden tot frustratie en uitputting.

Een burn-out voorkomen

Er zijn een aantal stappen die moeders kunnen ondernemen om te voorkomen dat ze een burn-out ontwikkelen of om te helpen bij het herstellen van een burn-out.

Professionele hulp

Als je het gevoel hebt dat je niet meer in staat bent om met je taken en verantwoordelijkheden om te gaan, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld een psycholoog of een huisarts zijn. Zij kunnen je begeleiden en advies geven om je situatie te verbeteren.

Vraag om hulp

Moeders hoeven het niet allemaal alleen te doen. Het is oké om hulp te vragen aan familie, vrienden of een oppas. Zoek uit waar je hulp bij nodig hebt en vind manieren om die hulp te krijgen. Of het nou met de huishoudelijke taken of het verzorgen van de kinderen is.

Maak tijd voor jezelf

Kijk wat bij je past, maar maak tijd voor jezelf vrij en vul het in zoals jij wilt. Door een hobby te nemen of door regelmatig te gaan sporten. Het is belangrijk om te ontspannen en te herstellen.

Stel grenzen

Het is belangrijk om te leren om grenzen te stellen, zowel op het werk als thuis. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen.

Eet gezond en blijf bewegen

Een gezonde levensstijl kan helpen om emotionele en mentale gezondheid te behouden en te versterken. Probeer gezonde voeding te eten en blijf regelmatig bewegen.

 

 

voorkomen burn-out bij moeders

Zoek steun

Het is belangrijk om verbinding te hebben met andere mensen en om steun te hebben. Zoek naar manieren om verbinding te maken met andere moeders of zoek professionele steun, zoals een coach of therapeut.

De beste boeken bij een burn-out bij moeders

Er zijn een aantal boeken die gericht zijn op het voorkomen en omgaan met burn-out. Hieronder geef ik enkele voorbeelden van populaire boeken die kunnen helpen bij het omgaan met burn-out:

zelfhulp boeken bij een burn-out

  • De date met jezelf – Een journal voor jezelf, je doelen en je dromen – De date met jezelf is een boek vol spannende oefeningen met als resultaat verbluffende inzichten met betrekking tot jezelf, je wensen en doelen. Met het journal De date met jezelf kom je tot heldere inzichten over jezelf. Je komt erachter wat je echt wilt en wat je doelen zijn. Dat doe je door spannende oefeningen te doen en prikkelende vragen te beantwoorden.

  • Nooit meer te druk – een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld – Nooit meer te druk van Tony Crabbe is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Wat Marie Kondo doet voor je huis, doet Tony Crabbe voor je hoofd en je leven.

  • Ongevraagd advies – Als je meer uit je leven wilt halen Ben je bezig om alle ballen die op je afkomen in de lucht te houden? Dan is dit hét boek voor jou. Het leven is een marathon en om deze fit uit te lopen, heb je een goede voorbereiding nodig. Het vraagt bewuste keuzes.

  • Je bent al genoeg – Mentaal gezond in een gestoorde wereld – Nóg gelukkiger en nóg succesvoller: het gevoel nooit goed genoeg te zijn, zit ingebakken in onze tijd. Hoe je ook je best doet om ‘jezelf te verbeteren’, er is altijd wel iets aan jezelf om ontevreden over te zijn. In dit boek laat psycholoog Thijs Launspach zien dat verbinding het tegengif is in een wereld van nooit-genoeg-zijn. Verbinding met onszelf, maar ook met anderen, want mentaal gezond blijven in een gestoorde wereld is niet alleen een individuele verantwoordelijkheid.

Deze boeken behandelen onderwerpen zoals stressbeheersing, emotioneel welzijn en het creëren van een balans tussen werk en persoonlijk leven.  Ook bieden ze praktische tips en oefeningen die mensen kunnen gebruiken om te leren omgaan met burn-out en/of om te voorkomen dat ze opnieuw in een soortgelijke situatie terechtkomen.

Robber fikst alles | een verhaal om een burn-out met kinderen te bespreken

Tot besluit wil ik dit boek nog met je delen. Want wanneer een moeder een burn-out krijgt, dan zijn er altijd kinderen bij betrokken. Robber fikst alles, is een prachtig en handig boek om een burn-out bespreekbaar te maken met kinderen. Want wat als je jouw moeder, of zoals in het boek je vader moet fiksen.

Robbers vader heeft een fiks-winkel.
Mensen brengen er hun kapotte spullen.
En Robbers vader maakt die.

Maar soms fiksen Robber en haar vader iets heel bijzonders.
Dat is erg leuk. Leuker dan anders.

Tot haar vader er op een dag genoeg van heeft.
Hij kruipt in bed en komt er niet meer uit…

Robber besluit om haar vader te fiksen.

Burn-out bij moeders

Het is in ieder geval heel belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Dat wat voor één persoon werkt, hoeft niet per se voor een ander te werken. Het is echt een kwestie van uitproberen. Neem je tijd! Besef dat aandacht te geven aan je emotionele en mentale gezondheid belangrijk is.

❥  Als je het gevoel hebt dat je het niet alleen kunt oplossen, zoek dan professionele hulp om je te ondersteunen bij (het herstellen van) je burn-out. 

 

Photo’s by Anthony Tran || Sincerely Media || Jonathan Borba on Unsplash

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.