Nachtnanny overbodige luxe of fijn alternatief
Inspiratie Ouderschap

Nachtnanny overbodige luxe of fijn alternatief

Als ik in alle eerlijkheid toe moet geven waar ik het meest tegen op zie, zijn dat de slapeloze nachten. Na de bevalling heb je zo je rust nodig, maar kom je daar niet altijd toe. Wanneer de kraamzorg er nog is, kun je overdag je momenten pakken en daar moet je echt van genieten! Maar het idee dat je er ’s avonds weer helemaal alleen voor staat…Het zette me aan het denken over de nachtnanny overbodige luxe of fijn alternatief?

Veel pas bevallen vrouwen (of eigenlijk vrouwen in het algemeen) hebben een beeld voor zich. Al dan niet opgelegd door de maatschappij. Alles kunnen ze aan en alles moeten ze alleen doen! Alle ballen in de lucht. Anders zijn ze zwak. Zijn ze geen goede vrouw of moeder. En een pasgeboren baby is natuurlijk rozengeur, zwitsalluchtjes en genieten! Dat moet. Het is helaas niet altijd maneschijn. Ik vond het niet aaneengesloten kunnen slapen bijvoorbeeld echt vreselijk vermoeiend. Ook al zat er bij ons al snel een ritme in en deden we alles met zijn tweeen. Het niet kunnen slapen zoals ik nodig had vond ik best een opgave.

 

wat bén je voor moeder wanneer je de nachten niet eens zelf kan

 

En toen kwam daar het bericht over de Nachtnanny. Social media ging los. Want wat bén je voor moeder wanneer je de nachten niet eens zelf kan! Jij wilde toch moeder worden, dan moet je het ook doen! Nu ik zelf zwanger ben, zette het me toch even aan het denken. Wat vind ík er eigenlijk van.  Ten eerste vind ik dat je geen schuldgevoel hoeft te hebben omdat je ook maar een mens bent, dat je ook veel te verwerken hebt en dat het niet een 100% roze of blauwe wolk is. Soms is er een beetje grijs en zolang dat soms is, hoeft dat helemaal niet erg te zijn.

Nachtnanny overbodige luxe of fijn alternatief

Misshien ben je juist wel een hele goede moeder, wanneer je toe durft te geven dat je het niet allemaal alleen redt. Dat je gillend gek wordt na de zoveelste onderbroken nacht. Dat je niet meer weet waar je het zoeken moet, wanneer je nét lekker wegdommeld na de vorige keer en er alweer een huil klinkt, zo eentje waarvoor je er af moet, maar je niet meer weet hoe je het ene been nog voor het andere moet zetten.

Nachtnanny overbodige luxe of fijn alternatief

Daarnaast het is niet alleen wegens het huilen of het voeden dat je een Nachtnanny in overweging zou kunnen nemen. Sommige kinderen hebben zoveel energie en/of slapen zo weinig dat ze met hun energie en vrolijkheid jou uit je slaap houden. Van heel veel onderbroken nachten wordt niemand beter. Jij niet, je partner niet, je kind niet.

Alleen moeders kunnen troost bieden

‘It takes a village to raise a child’

en je kind moet zich aan jou kunnen hechten. Helemaal mee eens, maar naar mijn mening is het niet het één of het ander. Het kan zo goed naast elkaar bestaan. Er is een prachtige Afrikaanse uitdrukking: ‘It takes a village to raise a child’. Bij het opvoeden en leren van kinderen zijn alle mensen in de directe omgeving van het kind betrokken. Jij  hebt enig invloed op de ‘village’ van de kind.

Ik zie er geen kwaad in om het vanaf het begin met een village te doen. Of dat een betaalde Nanny moet zijn, of iemand uit de directe omgeving is voor mij nog wel een dilemma.  Je kind leert door de hulp van een ander misschien juist dat het op meer mensen kan bouwen dan alleen maar zijn ouders. Dat er veel meer mensen voor hem of haar willen zijn.

Je hoeft het niet alleen te doen

Ik ben geen wetenschapper of hulpverlener, maar ben wel van mening dat je het niet alleen hoeft te doen. Vraag hulp waar nodig, zodat jij jezelf en je kind de beste start kan geven als moeder. Is dat voor jou een Nachtnanny, dan lijkt mij dat prima. Zou het al helpen wanneer je overdag even rust kunt nemen, of wanneer iemand voor jou het huishouden overneemt of zorgt voor een warme maaltijd, regel dat dan. Een rustige ontspannen moeder, is vaak een rustig en ontspannen kind. De nanny hoeft ook niet persé alles over te nemen in de nacht toch? Wil je het voeden zelf blijven doen, maar is je kind de hele nacht onrustig? Deel de nacht dan. Of laat de nanny samenwerken met één van de ouders, zodat de ander een goede nacht maakt. Soms is één nacht al goud waard!

Wat vind jij? Is een nachtnanny overbodige luxe of fijn alternatief voor als je het echt even niet meer trekt? Hoe belangrijk is het voor jou dat je alles zelf doet en juist niet op anderen steunt? Nog een belangrijke vraag; zou jij er €100 tot € 300 per nacht voor over hebben?

♥MJ


Afbeeldingen borstvoeding en man & vrouw via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

2 Reacties

  1. Sineke zegt:

    De mogelijkheden die nu beschikbaar zijn, waren in mijn tijd absoluut niet aanwezig. In mijn werk toendertijd, bestond parttime werken niet eens !!! Hedentendage worden er zoveel eisen gesteld, moet je zoveel ballen in de lucht houden…Ik kan me voorstellen dat het teveel is af en toe. Ook voor mij was dat al zo. Ik heb het alleen moeten doen. Maar als de middelen voor hulp er waren geweest en ook het budget….dan had ik er zeker over nagedacht !

  2. Mooi onderwerp. Ik zou het zeker overwegen als de nachten langere tijd zwaar blijven en je ook echt weer op het werk wordt verwacht. Denk dat kindje ook meer heeft aan ontspannen ouders, dan ouders die super gestresst door de vermoeidheid zijn.
    Patricia onlangs geplaatst…Mamablogs overzicht: deze moeders bloggen er op losMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.