Persoonlijke verhalen Zakelijk

De naam van mijn blog

De naam van mijn blog en waar hij vandaan komt. Ik heb er al eerder over geschreven, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dat ook gelezen hebt. Dus ik doe gewoon lekker even alsof dat niet zo is. De naam van mijn blog is al in 2004 ontstaan, alleen de naam, nog niet het blog. De naam zal ook nooit meer bij me weg gaan. Vanaf 2004 is het onlosmakelijk met me verbonden en, hoe raar het ook klinkt, sinds het overlijden van mijn opa nog meer, maar daar over later. Ook lees je in dit blog hoe je het eigenlijk uitspreek, want hoewel de oorsprong Spaans is, spreek je het verre van Spaans uit. 

Al een tijd was ik op zoek naar een hobby, ik ben altijd graag creatief bezig geweest. Vroeger bijvoorbeeld, had mijn opa (niet die van mijn blognaam) een boek meegenomen met allemaal behangstalen. Met waterverf en viltstift heb ik daar prachtige schilderijen van gemaakt. Ook kregen we daar vaak een vel papier, met van die vakjes van 1 cm. bij 1 cm. In elk vakje maakte ik dan een op zichzelf staande tekening en samen werd ook dat een heel gaaf geheel. Ik wil ook niets weggooien, wie weet wanneer ik het nog nodig heb en wat ik er van kan maken. In mijn kantoorbaan kon ik weinig van mijn creativiteit kwijt. Wel in de gesprekken die ik voerde, maar ik deed niets met mijn handen. Ik zocht iets om op een serieuze manier weer creatief aan de slag te gaan.

Zelf sieraden maken

Uiteindelijk dacht ik aan iets anders wat ik vroeger graag deed. Van Sinterklaas had ik ooit zo’n bruin doosje met vakjes gekregen, met een doorzichtig deksel, met daarin alles om zelf oorbelletjes te maken. Geweldig vond ik dat. Dáár wilde ik weer iets mee doen. Ik bestelde een basisset en ging aan de slag. Heerlijkheid! Op de grond of aan tafel, omringd met kralen, draad, hangers. Niet bedenken wat ik wilde maken, maar gewoon mijn gevoel aan zetten en gaan. Wat maakte ik een verschillende dingen. Ze werden ook steeds mooier, het is toch een ontwikkeling. Op een gegeven moment durfde ik ze weg te geven als cadeautje op een verjaardag en ging ik mensen vertellen over mijn passie. Langzaam kwamen er wat opdrachten binnen van bekenden. Toen ik ook eindelijk een hyvespagina had liet ik daar dingen zien en ik meldde me aan op het kralen.com forum.

De naam Mar-JoYa

Niet lang daarna wilde ik wel een webshop beginnen en deed dat met een gratis mijnwebwinkel.nl waar ik als link www.mijnwebwinkel.nl/…….. zou krijgen. Die puntjes moesten wel gevuld. Ik ging er een avond met mijn man voor zitten. Het zou ABSOLUUT geen samenvoeging worden van onze namen. Met alle respect voor iedereen, ik vind dat zo suf.

armcandy

Uitgangspunt was dat het mijn handgemaakte sieraden zijn, dus ‘iets’ met sieraden. Misschien het woord voor kraal, sieraad of oorbellen in een andere taal. Google translate is je beste vriend. Afrikaans, Italiaans, Frans en toen Spaans. Joya, het Spaanse woord voor sieraad. Marjo, mijn naam. Eerste twee letters van het één, de laatste twee letters van het andere. Mar-JoYa. Sieraden van Marjo.

Hoe Mar-JoYa de naam van mijn blog werd

Ik zal proberen een lang verhaal kort te maken. Zoals ik zei, bij een gratis mijn webwinkel www.mijnwebwinkel.nl/…….. als link krijgen. Beetje suf en onprofessioneel vond ik dat wel. Mijn man is mijn eigen huisnerd, die wist vast wel een oplossing. Dit werd uiteindelijk een soort van voorpagina via WordPress. Ik kon daarin een menu maken met een ‘over mij’ pagina, een contactpagina en link naar de shop. Helemaal goed dus. Mijn link werd: www.Mar-JoYa.nl en ik was trots!

Dit is heel lang gewoon zo gebleven. De shop was een hobby, niks profesioneels verder, maar een manier om mijn hobby te bekostigen. Ik nam mezelf ook niet super serieus. Op zich ook niets mis mee. Hoe de verandering kwam weet ik niet, maar ik wilde toch iets meer, misschien had te maken met het feit dat ik sinds de geboorte van Pollewop (’12) al zo’n twee jaar thuis zat. Wat, dat kon ik niet plaatsen. Hoe, geen idee. Tot ik dankzij Facebook en Ideefje (die op dat moment ook nog iets heel anders deed) besefte dat ik aan mijn zichtbaarheid moest werken, wilde ik er wel iets professioneels mee.  Meer moest doen met social media, zodat mensen het gezicht achter de shop konden leren kennen. Goed idee! Ik besloot me zelfs in te schrijven bij de KvK. Wilde ik mezelf serieus nemen als bedrijf, moesten anderen dat ook doen en dit was een goed begin!

De wereld van bloggers

Hoe alle puzzelstukken in elkaar vielen weet ik niet precies meer, maar op de één of andere manier kwam ik losstaand van het bovenstaande in aanraking met blogs. Ik wist er niets van, kwam er ineens een paar tegen, moest denken een de BFL-sites van vroeger, waar Mar-JoYa zelfs wel eens voor geïnterviewd is.

Ik besloot me er in te verdiepen en dacht: dat is gaaf, dat wil ik ook! Vroeger wilde ik al schrijfster worden. Het gelukkigst was ik als ik op school een opstel mocht schrijven. Helemaal wanneer de leraar een paar eerste regels gaf en wij aan moesten vullen. Waar anderen een hekel hadden aan opstellen schrijven, was ik dan in mijn element. Wat een win-win situatie. Ik kon mezelf zichtbaarder maken, mensen konden me leren kennen en ik kon het combineren met mijn andere passies. Er waren inmiddels kinderen én ik maakte inmiddels meer dan sieraden alleen!

 

De naam van mijn blog

 

Toen ik het hier met mijn man over kreeg, bleek wat ik niet wist. Die beginpagina in WordPress? WordPress is een blogprogramma. Say what???? We besloten webshop en blog twee aparte domeinen te geven. Ze zouden wel naar elkaar linken. Zo kwamen zowel MarJoYa.nl als Mar-JoYa.nl online. En zo kwam ook mijn eerste blog online. De allereerste blogs heb ik laatst besloten te verwijderen. Ik ben inmiddels zo veel gegroeid, er is zoveel veranderd. Ze pasten niet meer bij mij en bij mijn blog. Waar het kan probeer ik de oude blogs aan te passen, zodat ze weer goed voelen. Bij de eersten ging dit niet.

Webshop gesloten

Qua blog kwam het zelfs zover, dat ik er meer voldoening uit haalde, dan uit de webshop. Ook meer inkomsten. Daarnaast: wat je aandacht geeft groeit en alle aandacht gaat nu naar mijn gezin, mijn baan voor de baas én mijn blog. De webshop werd een verwaarloosd kindje. Daarom besloot ik mijn webshop te sluiten.

Sorry, het korte verhaal werd toch lang, maar dit is het verhaal achter de naam van mijn blog. Een naam die er al lang was en die nooit meer weggaat. Want dat met mijn opa? Hoe hij mijn naam nog meer betekenis gaf? We zijn Groningers. Groningers zeggen vaak ‘ja’ achter een zin. Mijn opa zei eens: “…..dat is van ons Marjo, ja” En dat is eigenlijk bijna hoe je het uitspreekt: ‘mar-joh-ja’.nl

❥ Hij is er niet meer en laat een grote leegte achter, maar ik denk nog vaak aan hem en glimlach zachtjes in mezelf wanneer ik iemand vertel: “ik ben van Mar-JoYa, ja”.

 

– Dit blog is onderdeel van de 30 day blog challenge

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.