De werking van magnesium bij sport
Lifestyle

De werking van magnesium bij sport

Het is halverwege januari en veel mensen hebben hun goede voornemens al weer naast zich neer gelegd. Daarom heb ik voor dit jaar doelen gesteld. Meer balans in privé en werk, meer dingen doen waar ik voldoening uit haal, afvallen tot mijn streefgewicht en weer 5 kilometer hardlopen. Het afvallen en hardlopen wil ik op een verantwoorde manier doen, met ondersteuning. Van een vriendin hoorde ik toevallig over de werking van magnesium bij sport. 

Van de kracht van magnesium ben ik al overtuigd. Dat het ondersteuning bij het sporten kan geven, dat wist ik niet. Omdat ik mede door een blessure al zo lang niet gelopen heb, kan ik alle hulp gebruiken. Natuurlijk weet ik waar mijn aandachtspunt ligt bij het lopen. De oefeningen voor mijn kuit die ik van de fysio kreeg, ben ik alvast weer aan het oppakken, omdat ik merk dat dit een zwakke plek blijft. Ik weet welke houding ik aan moet nemen wanneer ik ga lopen om mijn knieën niet te belasten. Dat is stap één. Stap twee is langzaam opbouwen, zodat mijn lichaam weer kan wennen aan de belasting.

Wat is magnesium

Je lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Eigenlijk zorgen mineralen er voor dat vitamines hun werk kunnen doen. Magnesium is zo’n mineraal, met invloed op wel 300 processen in het lichaam en veel mensen hebben ongemerkt een tekort.  Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan, terwijl magnesium een belangrijke rol speelt bij bijvoorbeeld de vorming van botten en spieren.

Het zorgt letterlijk voor ontspanning in je lichaam. Het heeft invloed op je stofwisseling, activeert enzymen, bevordert de eiwitopbouw.  Een gebrek aan magnesium wordt ook in verband gebracht met botontkalking. Daarnaast kan een gebrek aan magnesium zorgen voor zowel lichamelijke als psychische klachten, variërend van onrust, migraine stress, verlaagde weerstand en heeft zelfs invloed op je bloeddruk.

De werking van magnesium bij sport

Dat magnesium de sportprestaties kan verbeteren, dat wist ik niet.  Het speelt een rol bij de vorming van eiwitten en bij vet- en koolhydraat stofwisseling. Magnesium helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding. Energie die bij het sporten goed kunt gebruiken! Het bevordert de gezondheid van je hart en bloedvaten. Onmisbaar, ook bij het beoefenen van je sport. Het vergemakkelijkt de zuurstofopname en je energieverbruik blijft lang op peil. Je hebt minder snel kans op verzuring. Zoals ik eerder al zei, vermindert het stress en bij het beoefenen van een competitiesport kan dit een positieve invloed hebben.

magnesium bij sportDe stevigheid van je skelet is van belang qua blessures en magnesium draagt hier aan bij.  In het algemeen, maar vooral bij het sporten is het van belang dat de overdracht van zenuwprikkels in orde is en je spieren goed functioneren. Door het zweten hebben sporters sowieso een groter kans op magnesiumtekort. Waarom denk je dat zweet zo zout is. Hallo magnesium!  Met de beste magnesiumtabletten weet je dat je voldoende magnesium binnen krijgt, op de verpakking staat immers precies hoeveel je neemt.

De belangrijkste eigenschappen van magnesium voor sporters:

Herstel van spieren na belasting
Minder kans op verkramping en verzuring
Verbetering opname zuurstof, hoger energielevel
Preventie blessures
Draagt letterlijk bij aan de ontspanning van je spieren
Betere verwerking van prikkels door je zenuwstelsel
Minder stress is beter in balans
Opbouw van eiwitten

Opbouw eiwitten

Dat eiwitten belangrijk zijn bij het sporten is bekend.  Ze helpen bij de opbouw en het behoud van spieren. Ze zijn enorm belangrijk bij het herstellen van de spieren na belasting. Door de eiwitten maakt ons lichaam enzymen en hormonen aan. Ze zorgen voor het transporteren van de stoffen in het bloed. Magnesium helpt weer bij de opbouw van eiwitten in het lichaam.

Het halen van doelen

Omdat ik niet onwijs veel discipline heb, heb ik dus besloten geen voornemens te bepalen voor dit jaar, maar doelen. Het halen van doelen is voor mij niet vanzelfsprekend, daarom heb ik er concrete haalbare doelen van gemaakt.

Mijn doelen heb ik onderverdeeld in kleine stapjes. Op deze manier voelt het overzichtelijk en niet als onhaalbare kluif.  Zoals met het afvallen. Van mijn zwangerschapskilo’s zijn er negen af. Vanaf dat punt wilde ik in totaal, naar mijn streefgewicht, 17 kilo afvallen. Het eerste doel heb ik gezet op min 12 kilo. Daarna hoef ik er nog maar vijf. Die beide cijfers zijn te overzien. Het hoogste cijfer het eerst, dan is het daarna makkelijk.

Het hardlopen doe ik met een coach in mijn oor. Renate Wennemars om precies te zijn.  Zij helpt me om langzaam op te bouwen naar de 5 kilometer. Er zijn verschillende versie’s. Door alle drama en gedoe,  heb ik besloten weer vanaf nul te beginnen. De 5 kilometer easy. Opbouwend met in het begin eenvoudige intervallen. De training is er op gericht om in een bepaald aantal weken 5 kilometer te kunnen lopen, maar als ik drie keer training één wil lopen, dan kan dat ook. Die vrijheid binnen een afspraak met mezelf, maakt dat ik gedreven ben om er juist voor te gaan. Het mag, maar ik zorg er voor dat het niet nodig is.

❥Wat is jouw doel voor 2019, of was het een voornemen en ben je er al weer klaar mee? Wat doe jij om je doelen juist wél te halen?


 

Afbeeldingen sportvrouw via Shutterstock door Tyshchenko Photography en sportlerares door El Nariz

* Er  kunnen geen rechten aan dit artikel worden ontleent. Voor alle zelfzorg (genees-)middelen geldt: Lees voor gebruik de bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel of langer aanhouden van klachten altijd je huisarts

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.