Home INSPIRATIE 4 voordelen van een mama fiets

4 voordelen van een mama fiets

by Marjo
4 voordelen van een mama fiets

Mama worden betekent veel shoppen. Niet alleen kleding kopen voor je baby en alle dingen die hij nodig heeft. Je mag ook voor jezelf shoppen! Toen ik mama werd wilde ik bijvoorbeeld ik een andere fiets kopen. Op veel fietsen past prima een kinderstoeltje, maar ik geef je 4 voordelen van een mamafiets en vertel je tussendoor welke andere keuzes voor een moeder fiets ik nu zou maken.

Eén van de dingen die je als mama vooral moet doen, is het je zo gemakkelijk mogelijk maken en dat kan tegenwoordig steeds beter! Al vanaf het moment dat je zwanger bent, doe je aanpassingen. Je let op wat je eet, je past je kleding aan en je denkt al snel na over veranderingen aan je woning voor de baby. Daarnaast wil je graag veilig op weg. Niet alleen als de baby er is, maar ook met je bolle baby buik. Als je net als ik alles of veel op de fiets doet, is een goede veilige fiets een must, juist met die extra kostbare lading. Daarom is een moeder fiets tijdens de zwangerschap al handig.

4 voordelen van een mama fiets

Mijn mama fiets gaat al 9 jaar mee en heeft zelfs een aantal weken als postbode overleeft. Het zijn door kwaliteit en stevigheid duurzame fietsen. Negen jaar later zou ik twee andere keuzes maken, om het allemaal nog makkelijker te maken! Maar eerst de 8 voordelen van een mama fiets. Eigenlijk kunnen we het beter hebben over een family bike, of familie fiets. Voor papa’s zijn deze fietsen net zo goed een uitkomst natuurlijk.

Lage instap

Om te beginnen het voor de hand liggende. De lage instap van moederfietsen. Praktisch met je zwangere buik, want meer ruimte én makkelijker opstappen. Doordat de afstand tussen jou en het stuur groter is, is de kans op een stuur in je buik kleiner. Normaal gesproken al fijn is maar als je zwanger bent helemaal. Wanneer je kindje eindelijk mee mag op de fiets (meestal wanneer het zelfstandig tot zit kan komen, in verband met rompstabiliteit) is de lage instap praktisch wanneer het zitje voor op de fiets de afstand weer kleiner maakt. Omdat je de ruimte hebt, hoef je niet op de meest onmogelijk manieren op en af te stappen, wanneer je kindje op de fiets zit. Dit maakt de kans om te vallen kleiner.

Dubbele standaard

De mama fiets is ontwikkeld om extra veiligheid te bieden en gericht op stevigheid. Een mamafiets heeft een stevig frame voor het gewicht en extra stevige spaken en en wielen. De dubbele standaard zorgt voor extra steun als je de fiets parkeert. Daarbij, hoe steviger de standaard, hoe makkelijker je kindje op de fiets zet met twee handen. Helemaal wanneer je de mand volgeladen hebt of volle fietstassen en dan je kindje nog moet installeren.  Wanneer je zorgt voor een goed zitje, ben je extra in het voordeel. Bij voorkeur kun je de gordeltjes met één hand los en vast maken.

Ruimte voor het kinderzitje

Zoals genoemd is  het opstappen tussen zadel en fietszitje voor je kind, veel makkelijker door de lage instap is. Het voelt alsof het er heel oncomfortabel uitziet, maar niets is minder waar. Je kunt kijken of de fiets van je keuze een verlengstuk heeft. Daarmee kan er extra ruimte gecreëerd worden tussen jou en het zitje. Bij de meeste mama fietsen is er tegenwoordig  even zo goed qua bagagedrager rekening gehouden met  ruimte voor het kinderzitje..

voordelen van een mama fiets, moederfiets of familie fiets

De bagagedrager is extra lang, zodat het zitje makkelijk te plaatsen is en zodat je niet bijna bij je kindje op schoot zit en zijn neus in jouw rug.

Stuurslot of stuurslagbegrenzer

Hiermee kun je het stuur vast zetten. Dit is vooral heel praktisch als je je kindje op de fiets wilt zetten of er af wilt halen. Je stuur blijft met het slot recht staan. Hierdoor krijgt je fiets op dat moment nog meer stevigheid, helemaal in combinatie met de dubbele standaard. Het is een fijn  gevoel om je kindje veilig en vertrouwd op je fiets kunt zetten, mét volgeladen fietstassen of mandje op je transporter.

Tips voor de aanschaf van een familie fiets:

Persoonlijk zou ik kiezen voor een fiets met versnellingen. Ik heb er zeven en het is zo handig om te kunnen schakelen in verschillende verkeerssituatie’s met dat extra gewicht op je fiets. Moet je echt langere afstanden overbruggen zou ik kiezen voor een elektronische mama fiets. Dit is één van de dingen die ik anders zou doen.

Moet je veel vervoeren op je fiets? Ga dan voor een transport family fiets. Op deze manier kun je wat grotere boodschappen meenemen. Ideaal voor als je gaat shoppen met je kindje. Maar net zo makkelijk handig voor een picknick, je kunt alles in de speciale mand voor je transportfiets doen en gaan.

Kijk of je een moeder fiets kunt vinden die bij je past én een dichte kettingkast en jasbeschermers heeft. Zo zijn de benen van groter kindjes in het achterzitje bij het trappelen goed beschermt.  Controleer of alle merken zitjes op de fiets passen. Dit lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet.

Een verende zadelpen en/of voorvork maakt het fietsen op slechtere fietspaden, mét ballast comfortabeler. Dit is een keuze, maar wel iets waar ik voor zou gaan.

❥ De reden dat ik zou kiezen is denk ik wel duidelijk: een moeder fiets is veilig, gemakkelijk en vertrouwd. Alles wat je als mama wilt. En er op uit met je kindje op de fiets, is één van de leukste dingen om te doen. Het is gezellig en leerzaam! Heb jij zelf gekozen voor een familiefiets en welk merk is het geworden? 

 


Afbeelding mama fiets via Shutterstock door anatoliy_gleb | kidsseat on bike door Rasstock

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.