Domotica in 2018
Budget en besparen Inspiratie

Domotica in 2018

Het was een duidelijke trend de laatste jaren: domotica. Zonder dat ik het wist, deed ik er zelf al aan mee. Het automatiseren van het huis is iets wat namelijk steeds vaker voorkomt in Nederland. In 2014 waren er in totaal ongeveer 200.000 slimme woningen. Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de technische detailhandel, verwacht echter dat de hoeveelheid ‘smarthomes’ zal stijgen naar 800.000. Dit betekent dus nog meer de opkomst van domotica in 2018.

Het betekent ook nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld de besturing van de verwarming of verlichting, maar ook van elektrische zonneschermen en zelfs het digitaal openen van een slot.De benaming domotica komt voort uit het Latijnse woord domus dat huis betekent en de technische begrippen informatica, telematica en robotica. Een direct synoniem voor het woord domotica zou ‘huisautomatisering’ kunnen zijn. Domotica heeft als doel het vergemakkelijken van het ‘besturen’ van een woning om zo een betere kwaliteit van wonen en leven te creëren. Gemak dient de mens. Benieuwd naar wat de grote trend domotica in 2018 te bieden heeft? Je leest het hier.

De trends voor Domotica in 2018

Domotica is momenteel op verschillende manieren in te zetten. De meest voorkomende toepassingen zijn de apps van Philips, Essent en Osram. Met deze apps is het mogelijk om via de smartphone de verlichting, verwarming en zonwering van een woning te besturen. Zit je te genieten op je vakantieoord, maar bedenk je je opeens dat je de verwarming nog aan hebt laten staan? Met deze apps is dat geen enkel probleem. Toch moet je je dit nog wel realiseren voordat de verwarming ook daadwerkelijk lager gaat. En hier gaat in 2018 verandering in komen.

In 2018 zal de domotica in een woning dusdanig slim worden dat er bijna gesproken kan worden van kunstmatige intelligentie. Er zullen systemen op de markt worden gebracht die, op basis van jouw behoeftes, zelfstandig kunnen detecteren hoe bijvoorbeeld de temperatuur van een woning is. Hier zullen deze systemen dan ook automatisch op inspelen. Als je kijkt naar de definitie van domotica kan je pas in 2018 spreken écht spreken van domotica. Denk aan de energiekosten die je hiermee kunt besparen. Tezamen met bijvoorbeeld een aantal zonnepanelen op het dak zal jouw woning een stuk duurzamer zijn.

Domotica in de verdere toekomst

De technologie-experts zijn er nog niet helemaal over uit, maar verwacht wordt dat de volledige huisautomatisering van slimme woningen een doorslaand succes zullen zijn. Het zal het wonen en leven een stuk gemakkelijker maken. En in het jaar 2020? Dan hebben  we allemaal wel een aantal zelfbesturende apps.

Wat ik niet verwacht had is dat ik er zelf in mee zou gaan. Sinds een tijdje hebben we de hue lampen van Philips. Voor mij hoefde het in eerste instantie niet zo, maar gemak dient de mens hoor. Je kunt best zonder, maar heb je eenmaal, dan wil je dat niet meer ♥Afbeelding domotica via Shutterstock

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.