Duurzaam én goedkoop je huis verwarmen
Interieur en wonen Lifestyle

Duurzaam en goedkoop je huis verwarmen

Eerder schreef ik al over van het gas afgaan met een inductiekookplaat. Een andere manier om je huis gasvrij te maken is met de aanschaf van een pelletkachel of pelletkachel-CV.  Omdat aardgasvrij leven me steeds meer aanspreekt ben ik me hierin gaan verdiepen. Het is voor jou ook vast interessant, want jij wilt vast ook duurzaam én goedkoop je huis verwarmen.

Met een pelletkachel verwarm je een deel van je woning, met een pelletkachel-CV verwarm je jouw hele huis, deze wordt dan aangesloten op je radiatoren. Een biomassaketel is een cv-ketel voor je verwarming én warm water. Een pelletkachel is een stuk efficiënter dan een houtkachel, er is minder hout nodig voor net zo veel warmte. De meeste pellets, zoals Biopellets van Delangebv.nl worden gemaakt van zaagsel of schoon resthout en worden geproduceerd in Nederland. En behalve CO2-neutraal, zijn de pellets ook nog eens kostenbesparend. Maar wat is een pelletkachel en waarom is het duurzaam en hoe zit het met de pelletkachel subsidie?

Wat is een pelletkachel?

Het is een energiezuinige kachel op biobrandstof. Die pellets waar ik het net al over had, zijn de brandstof. Ze worden gemaakt van restafval, een grondstof die praktisch niet opgaat, er wordt slechts een klein deel gebruikt voor de pellets, daarbij bomen kun je planten en zo is er invloed op de grondstof. Er worden momenteel zelfs al pellets gemaakt van mais of soja pulp. Vandaar duurzaam. Het rendement van de kachel is, door volledige verbranding van de pellets, heel hoog.

Hoe dan?

De pellets gaan in een reservoir en vanaf daar naar de verbrandingskamer. De ontsteking is elektronisch en zo gaan de pellets branden.  Verder is er een ventilator voor de aan- en afvoer van lucht en toevoer van warme lucht in de ruimte. De kachel is duurder in aanschaf dan een gas- of houtkachel, maar is zuiniger en de brandstof is relatief goedkoop. Hij gaat aan en uit met een knop, en is daarom lekker gebruiksvriendelijk. Daarnaast kun je kiezen voor uitgebreidere pelletkachels met afstandbediening en/of timer.

Een sfeervolle maar duurzame woonkamer

Een pelletkachel past in elk interieur. Daarbij geeft een pelletkachel veel sfeer en warmte, net als een houtkachel of open haard, maar met minder belasting voor het milieu.

Duurzaam én goedkoop je huis verwarmen

Leg een mooi vloerkleed voor de haard met daarbij comfortabele stoelen en je hebt een fijne leeshoek. Als blogger zou ik er een heerlijke relax stoel met een voetenbankje er voor zetten, waar ik lekker onderuitzittend met een laptop op schoot kan werken. De kindjes kunnen er voor op de grond, mooi warm zitten spelen met Duplo en Lego, of gezellig een boekje lezen. Ik zie het al helemaal voor me.

Duurzaam je huis verwarmen

De uitstoot van fijnstof is zowel binnens- als buitenshuis laag, door diezelfde volledige verbranding. Voor wat betreft het duurzaam én goedkoop je huis verwarmen, vond ik het heel interessant om te lezen dat bij het stoken van een pelletkachel evenveel CO2 vrij komt als bij een vergelijkbare hoeveelheid hout dat verrot in het bos.  Wanneer je een  pelletkachel koopt met een zo laag mogelijk ‘minimaal vermogen’, kan de kachel op een lage stand blijven branden en voorkom je dat de kachel onnodig uit- en aanslaat. Dit voorkomt de uitstoot van extra fijnstof.

Veiligheid

De kachel wordt heet, qua veiligheid moet je er om denken wanneer je kleine kinderen hebt, maar als jij je gezond verstand gebruikt, komt dat goed. Er komt geen roet en as in de kamer tijdens het stoken, door het gesloten verbrandingsysteem.

Schoonmaken

Er blijft bijna geen as over, schoonmaken is eenvoudig. Het glas is  schoon te maken met een vochtige spons waar een beetje asresten op zijn gedaan. Je kunt ook glasreiniger gebruiken.  Een goed onderhouden kachel gaat langer mee, het is zaak om hier regelmaat in aan te brengen. Mede omdat het wel of niet schoonhouden van je pelletkachel ook invloed heeft op de verbranding.  Je kunt dit meenemen in je wekelijkse schoonmaakroutine uiteraard.

Denk er om dat de kachel afgekoeld is voor je begint! Voor de buitenkant gebruik je een vochtige doek en eventueel een milde reiniger.  De brandkamer zuig je met een speciale aszuiger of oude stofzuiger. Eén keer in de zoveel tijd is er een groter schoonmaakbeurt nodig, waarbij je ook alle onderdelen als de branderkorf en rookgaskanalen bijvoorbeeld. Voor het groot onderhoud zou ik persoonlijk een servicecontract afsluiten, mede omdat ook het controleren van de elektrische onderdelen en de inspectie van de reductiemotor daarbij horen en ik daar totaal geen verstand van heb. Dan vind ik het belangrijk om het, in verband met de veiligheid, door een specialist te laten doen.

Subsidie

Sinds 2016 kun je via de overheid een subsidie aanvragen. Dit omdat het een goed alternatief is voor houtkachels en open haarden. De subsidie is niet alleen voor bedrijven, maar ook particulieren. De kachel moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Met deze duurzame energie subsidie wil de overheid het overstappen op duurzame energie aantrekkelijker maken en promoten. De subsidie is beschikbaar tot 2021.

❥ Heb jij zelf een pelletkachel? Wil je dan in de reacties je ervaringen delen, misschien helpt dit mij en anderen nog met de keuze om over te stappen op het gebruik van biobrandstof in de woning. 

 


 

Stock Photo houten pellets door Marian Weyo | woonkamer met pelletkachel door alexandre zveiger

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.