Wat heb je nodig als je een huisdier adopteert
Inspiratie Lifestyle

Waar moet je om denken als je een huisdier adopteert

Voor een aantal gezinnen is het vanzelfsprekend; het hebben van een huisdier. Toch zitten er ook veel gezinnen met de vraag of ze een huisdier willen of niet. En hoe dan? Haal je een puppy bij een goede fokker of adopteer je een huisdier uit het asiel? Waar moet je om denken als je een huisdier adopteert? Natuurlijk hangt dat ook af van het dier dat je adopteert. In dit artikel ga ik uit van een hond of een kat, de meest gekozen huisdieren.

Als je van plan bent een huisdier te adopteren, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je er uiteraard achter komen welk soort huisdier je wilt en pas daarna welke benodigdheden daarvoor nodig zijn. Voor katten heb je bijvoorbeeld een kattenbak, kattenspullen en voer nodig. Je wilt natuurlijk dat je huisdier gezond en gelukkig is, dus het is belangrijk om de juiste spullen voor je huisdier te kiezen.

Daarnaast moet je ook overleggen met je huisgenoten of iedereen akkoord gaat met het idee om een huisdier in huis te nemen. Als je alles hebt uitgezocht en iedereen is akkoord, dan is het tijd om een huisdier te adopteren! En met zo’n adoptie geef je een dier een tweede kans, hoe mooi is dat!?

Waar moet je om denken als je een huisdier adopteert

Besef in ieder geval goed dat je een grote verbintenis aangaat wanneer je een dier adopteert. Sta daarom vooral stil bij een aantal praktische dingen.

Waar moet je om denken als je een huisdier adopteert

Realiseer je van te voren goed wat je jezelf en je gezin op de hals haalt, hoe negatief dat ook klinkt. Check goed of je überhaupt de tijd hebt voor een huisdier.

Daarnaast moet het dier qua praktische behoeften en karakter ook daadwerkelijk bij jou en je situatie passen. Kies je voor een kat, dan moet je een kattenbak schoonmaken. Lig je liever op de bank en blijf je liever binnenshuis een bordspel spelen is een hond die je echt actief uit moet laten en veel tijd in de buitenlucht nodig heeft  geen match met jou. Doe goed onderzoek, vooral wanneer je een specifiek ras op het oog hebt.

Wees reëel in wie er voor het dier gaat zorgen. Je kunt wel roepen dat het de verantwoordelijkheid is van de kinderen, omdat zij een huisdier wilden, maar ga er vanuit dat jij er voor opdraait en bepaal of jij dat wilt. Dan kan het alleen maar meevallen.

Ook financieel moet een huisdier in het plaatje passen. Bij de meeste huisdieren is het niet klaar met een eenmalige uitgave en zijn er genoeg onvoorziene omstandigheden te bedenken die veel geld gaan kosten. Het blijft meestal niet alleen bij de voeding die hij dagelijks nodig heeft. De gezondheid van het huisdier of juist problemen er mee zijn dingen die een behoorlijke rekening kunnen veroorzaken.

Wat heb je nodig als je een huisdier adopteert

Als je erover denkt om een huisdier te adopteren, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je wilt natuurlijk graag zorgen dat het huisdier een veilig en comfortabel thuis heeft en dat betekent dat je, zoals gezegd een aantal dingen in huis moet hebben voordat je het huisdier ophaalt.

De eerste levensbehoefte van een dier is zijn voer. Zorg ervoor dat je weet wat het eet en dat er genoeg is. Je kunt van te voren met het asiel overleggen waar het dier van houdt, omdat ze het al kennen. Zou het dier speciaal dieetvoer nodig hebben, zijn zij daarvan op de hoogte.

Verder is een heerlijk eigen plekje perfect, vooral om te slapen. Denk aan een fijne hondenmand, wanneer je een hond adopteren zou. Ook al zijn er genoeg beestjes die niets met hun speciale plekje doen, het is fijn dat de mogelijkheid er is. Zorg, wanneer het bij je dier past, dat er genoeg speeltjes zijn om zich mee te vermaken.

Geduld is onmisbaar. De overgang van zijn vertrouwde plek naar jouw huis is groot. Neem en geef de tijd om jullie aan te passen naar de nieuwe situatie. Ook voor jou verandert er immers iets. Je hebt een extra gezinslid om rekening mee te houden, met zijn eigen behoeftes waarin jij zult moeten voorzien.

❥ Heb jij een huisdier? Wat was voor jou de grootste verandering toen je hem of haar kreeg? Heb je veel rekening moeten houden met het dier?

Photo by Karina Vorozheeva, Humberto Arellano and Wade Austin Ellis on Unsplash

 

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.