Muur behangen; hoe doe je dat?
Interieur en wonen

Een muur behangen; hoe doe je dat?

Door Wendy – Vroeger dacht je bij behang vaak aan de dertien lagen op de muur in je nieuwe woning. De lagen behang die je met een stoomapparaat moest verwijderen en waarvan de onderste laag altijd aan het bloemetjesbehang van je oudtante deden denken. Behang wordt echter meer en meer modern en steeds meer gebruikt bij het decoreren van je woning. Het bloemetjes behang van oma ( check behang eijffinger) is zelfs weer helemaal in, maar een muur behangen; hoe doe je dat?

Waar moet je op letten bij het behangen van een muur en wat is er nodig bij het behangen van de muren in de woning?  Wat ik sowieso heel mooi vind aan behang ten opzichte van verf is dat behang eigenlijk altijd een warme sfeervolle uitstraling heeft. Mis je gezelligheid in je warmte en wil je een fijne gemoedelijke sfeer in huis aanbrengen, denk dan zeker aan behang! Er is trouwens bij elke woonstijl een passend behang te vinden en vind je het allemaal te heftig, dan kun je altijd nog voor een effen behang kiezen. Zelfs dan geeft het papier van het behang nog steeds meer sfeer dan een laag verf. Dit is uiteraard stap 1 bij het behangen van je muur; welk behang past bij jou, je inrichting én je budget?

Een muur behangen; hoe doe je dat?

Wat ik nu het liefst zou willen is één lange wand in mijn woonkamer behangen. Gewoon omdat het kan en ik toe ben aan iets nieuws en het meteen in een grote verandering is, zonder al teveel gedoe en winkelen bij verschillende woonwinkels. Dat laatste is niet mijn favoriete bezigheid namelijk.

Interieurstyling is ook niet mijn sterke kant. Allerlei nieuwe hebbedingetjes uitzoeken en met accessoires je woonkamer veranderen, is niet mijn ding. Het liefst heb ik een aantal grote eyecatchers. Met het behangen van een grote wand maak je meteen een statement. Nu is het meestal zo dat ik iets in mijn hoofd haal en dat meteen wil uitvoeren. Daarbij denk ik niet na wat handig is. Het belangrijkste bij het behangen van een muur is een goede voorbereiding.

Hoe moet je een muur behangen en wat heb je nodig?

Dat je behang nodig hebt ligt voor de hand, maar hoeveel, dat is lastiger te bepalen. Gelukkig kun je heel makkelijk uitrekenen hoeveel behang nodig is met een online behangcalculator. Zorg dat je de informatie van de behangrol bij de hand hebt. Soms geeft de behangcalculator ook informatie over hoeveel lijm voor je behangproject nodig is, en ook welke type lijm het meest geschikt is.

Hoe muur behangen en wat heb je nodig

Een aantal items zijn handig en sommige onmisbaar bij het behangen van een wand. De belangrijkste op een rijtje;

behangtafel – op maat snijden en/of lijm aanbrengen
stanleymes – behang op maat snijden
behanglijm – zorg voor de juiste lijm bij je behang
roergarde – klaarmaken behanglijm
lijmborstel – verdelen lijm [behang of wand]
opstapje | trap – afhankelijk van de hoogte van de wand
potlood en schietlood – voor het zetten van een loodlijn op de muur

Hoe moet je een muur behangen

Terugkomend op die goede voorbereiding. Je kunt over een oude laag behang heen behangen wanneer deze laag  één behanglaag is, volkomen vlak is, overal op elk punt erg goed vastzit en uiteraard schoon en vetvrij is. Zorg dat de ondergrond in ieder vlak is. Denk om schroeven en spijkers. Gaten kun je vullen met vulmiddel. Maak de ruimte zo leeg mogelijk zodat je genoeg ruimte hebt om overal bij te kunnen. Dek eventueel overgebleven meubelstukken af. Draag indien nodig oude kleding.

Heb je gekozen voor een bewerkt behangetje, denk dan om het patroon; zorg dat het aansluit én dat je het niet verkeerd om hangt. Snijd alle banen die je nodig hebt om maat en leg ze verkeerd om, op elkaar op de behangtafel. Maak dan pas de lijm aan. Smeer op twee derde van de baan, in de lengterichting en in het midden lijm aan en verdeel dit een beetje gelijk. Het ingesmeerde deel vouw je dubbel om deze gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Schuif dan de baan op en smeer de rest van het behang in. Vouw dit deel dan ook en laat enkele minuten inwerken.

Wanneer je de kamer binnenkomt, zie je meteen een hoek of een muur, dat is de meest geschikte plek om te beginnen. Bij behang met een patroon start je in het midden, anders in de hoek. Wil je dat de banen naadloos op elkaar aansluiten, breng dan op ongeveer 1 millimeter afstand van de vorige baan de nieuwe baan aan. Wanneer je het uitwrijft met de uitwrijfborstel zet het behang vanzelf uit en stopt het de gaten.

Tip bij wandcontactdozen; duw het behang er tegenaan [zachtjes] en trek het vervolgens weer terug. Je hebt nu de omtrek in het papier staan en zo kun je de vorm makkelijk uitsnijden of knippen.

❥  Klus jij altijd zelf in huis, of laat je het liever doen? Wat is jouw favoriete klus in huis en waar zou je het meest tegenop zien?

 


Photo interior wallpaper by Thanos Pal | Photo TROPICAL PARADISE by DESIGNECOLOGIST on Unsplash

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.