Gordijnen kiezen voor je woonkamer
Interieur en wonen

Gordijnen kiezen voor je woonkamer

Al een hele tijd willen we wel andere gordijnen in de woonkamer. Voor in de keuken hebben we eenvoudige plisse rolgordijnen. Voor het lange raam in de woonkamer ook. In de woonkamer hebben we nog een raam, helemaal rechts en daarnaast twee openslaande deuren. Omdat dit één geheel is, hangen er links en rechts inbetweens tot op de grond en die sluiten in het midden. Maar gordijnen kiezen voor je woonkamer is zo makkelijk nog niet. 

Gordijnen kiezen voor je woonkamer

Aan de ene kant vind ik ze eigenlijk nog te mooi om weg te doen. Ze houden goed het licht buiten, maar laten ook nog genoeg licht door. De gordijnen passen perfect bij het interieur wat we nu hebben, zoals ze dat altijd, bij elke verandering van de woonkamer hebben gedaan.

We hebben deze inbetweens namelijk inmiddels al jaren. We wonen hier nu sinds 2008 en daarvoor in onze oude woning hingen ze ook al. Toen nog gecombineerd met prachtige paarse velours overgordijnen. Die ik hier overigens ook met liefde weer op zou hangen. René vond alleen van niet. Maar goed, het kiezen van gordijnen voor onze woonkamer is zo lastig, omdat we niet weten wat we willen. En omdat we het niet eens zijn over wat we willen, dat ook.

Waar moet je op letten wanneer je gordijnen kiest voor je woonkamer

Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van gordijnen voor je woonkamer. Het kopen van gordijnen is een grote uitgave, dus het is fijn wanneer je een miskoop voorkomt. Daarnaast zijn gordijnen niet alleen functioneel, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het creëren van de sfeer en uitstraling van een ruimte. Bij het kiezen van gordijnen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de stijl, de kleur, het materiaal en de lengte. In dit artikel bespreken we enkele tips voor het uitkiezen van gordijnen die bij jouw interieur passen.

waar moet je op letten als je gordijnen koopt voor je woonkamerPraktisch gezien is het inmeten van de gordijnen het allerbelangrijkst. Als het niet past, dan heb je een probleem. Je kunt ervoor kiezen om alles op te laten meten, zodat het zeker klopt. Uiteraard kun je het ook prima zelf. Meet in ieder geval twee keer, voor de zekerheid. Meet de lengte van het raam en kies gordijnen die iets langer zijn dan de lengte van het raam. Op deze manier creëer je een mooie plooi in de gordijnen. Voor een modernere uitstraling kun je ook kiezen voor gordijnen die net boven de grond eindigen.

Functie

Voordat je begint met het uitkiezen van gordijnen, is het belangrijk om te bepalen wat de functie van de gordijnen zal zijn. Ga je de gordijnen gebruiken om de kamer te verduisteren, of wil je vooral privacy creëren? Of wil je de gordijnen vooral gebruiken als decoratief element? Het is belangrijk om deze vragen te beantwoorden voordat je begint met het uitzoeken van gordijnen.

Budget

Bepaal ook vooraf hoeveel je wilt uitgeven aan de gordijnen. Er zijn gordijnen beschikbaar in verschillende prijsklassen, van goedkoop tot duur. Houd er rekening mee dat duurdere gordijnen vaak van betere kwaliteit zijn en langer meegaan. Wissel je vaak van stijl en interieur dan kun je beter voor voordelige gordijnen gaan, zodat je niet steeds een fortuin kwijt bent.

Ophangsysteem
Verder moet je kiezen welk ophangsysteem je wilt gebruiken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals rails, roedes en ringen. Kies een systeem dat past bij de gordijnen en de stijl van je interieur.

Lichtdoorlatendheid

Overweeg hoeveel licht je wilt dat er door de gordijnen komt. Wil je de kamer helemaal verduisteren, kies dan voor verduisterende gordijnen. Wil je juist wel wat daglicht binnen laten, kies dan voor lichtdoorlatende gordijnen.

Stof 

De stof van de gordijnen bepaalt mede de uitstraling van je interieur. Kies een stof die past bij de sfeer die je wilt creëren. Zo zorgt een zware stof voor een warme uitstraling, terwijl een lichtere stof zorgt voor een luchtiger gevoel. Ook voor verduisterende gordijnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor zwaardere stoffen, terwijl lichtdoorlatende gordijnen van een lichter materiaal gemaakt kunnen worden. Katoen, linnen en polyester zijn populaire materialen voor gordijnen.

Kleur

Kies een kleur die past bij de kleuren van je muren, meubels en accessoires. Als je de gordijnen wilt laten opvallen, kun je kiezen voor een contrasterende kleur. Als je juist een rustige uitstraling wilt creëren, kun je beter kiezen voor een neutrale kleur.

Stijl

Kies gordijnen die passen bij de stijl van je interieur. Er zijn verschillende stijlen gordijnen om uit te kiezen, zoals klassiek, modern, landelijk of industrieel. De stijl van de gordijnen moet passen bij de stijl van jouw interieur. Als je bijvoorbeeld een modern interieur hebt, kun je kiezen voor strakke, minimalistische gordijnen met een effen kleur. Voor een landelijk interieur kun je juist kiezen voor gordijnen met een patroon, zoals ruitjes of bloemen.

Extra functie’s

Er zijn ook gordijnen verkrijgbaar met extra functies, zoals thermische isolatie of geluidsisolatie.

Gordijnen met geluidsisolatie kunnen helpen om geluiden van buitenaf te dempen. Deze gordijnen zijn vaak gemaakt van zwaardere stoffen met een dichtere weefstructuur, die de geluidsgolven beter absorberen. Hierdoor kan het geluid van buitenaf verminderd worden, wat vooral handig kan zijn als je in een drukke straat woont.

Gordijnen met thermische isolatie houden de warmte in de kamer vast, waardoor je energie kunt besparen op verwarming. Deze gordijnen zijn vaak gemaakt van zwaardere stoffen met een dichtere weefstructuur, die de warmte beter vasthouden. Hierdoor blijft de kamer in de winter warmer en in de zomer koeler.

Door te kiezen voor gordijnen met extra functies kun je niet alleen de uitstraling van de kamer verbeteren, maar ook de functionaliteit en veiligheid van de gordijnen verhogen.

Nu is het voor mij nog afwachten wanneer we de perfecte gordijnen vinden voor onze eigen woonkamer en dan zal ik zeker rekening houden met dit lijstje. Ach en aan de andere kant, misschien lopen we er wel gewoon ineens tegenaan.

❥ Ben jij tevreden over jouw gordijnen of zijn ze ook wel aan vervanging toe? Wat vind jij het belangrijkst aan de nieuwe gordijnen voor je woonkamer?

 

 

Photo’s by Anaïs MURITH | Priscilla Du Preez on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.