TIPS VOOR SFEER EN STIJL IN JE TUIN \ Maak je tuin klaar voor het voorjaar
Inspiratie Interieur en wonen

Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Wat zijn we al even verwend met een fijn zonnetje en lekkere temperaturen hè? Heb jij dan ook meteen zo’n zin om naar buiten te gaan en in de tuin aan de slag te gaan? Denk daarbij dan ook aan de inrichting van je tuin. Maak vast een moodboard van hoe de ideale sfeer voor je tuin er voor jou uitziet. Van een vloerkleed voor buiten, tot de kussens op je loungeset. Maak je tuin klaar voor het voorjaar en geniet!

Het voorjaar is echt een geweldige tijd om je tuin op te frissen en voor te bereiden op het groeiseizoen. Het zorgt voor een gezonde groei van planten. Wanneer je de tuin voorbereid op het voorjaar en de zomer, maak je bijvoorbeeld de grond los en voed en belucht je de grond. Hierdoor blijven de wortels van je planten gezond en zullen je planten beter groeien. Zo heb jij dit hele seizoen een tuin om blij van te worden als je er in stapt! Alles wat je nu doet zorgt ervoor dat je straks fijn buiten kunt zijn.

Sfeer en inrichting van je tuin

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je tuin sfeervol en stijlvol in te richten, maar ik geef je een paar algemene tips die je kunt gebruiken om de sfeer in je tuin te verbeteren.

Begin met het kiezen van een thema. Bedenk daarna wel kleurenschema hier het beste bij past. Hierdoor ontstaat er eenheid en harmonie in de tuin en krijgt de tuin een persoonlijke uitstraling. Maak gebruik van verschillende planten die bloeien in verschillende seizoenen. Zo blijft je tuin het hele jaar door kleurrijk en interessant om naar te kijken. Door hoogteverschillen aan te brengen in je tuin, creëer je diepte en dimensie. Gebruik bijvoorbeeld pergola’s, hekken of bomen om dit verschil te maken.

Verlichting kan je tuin ’s avonds sfeervol maken en zorgen voor een prettige uitstraling. Kies voor warme, zachte verlichting en richt deze op belangrijke elementen in de tuin, zoals een mooie boom of een fontein.

Maak verder gebruik van accessoires om je sfeervolle tuin helemaal af te maken. Pak hiermee lekker uit! Hoe knusser, hoe beter. Windlichten, sierkussen, een mooi vloerkleed speciaal voor buiten, vazen met of zonder bloemen, en/of een prachtig schilderij.

Vloerkleden voor buiten

Eerlijk gezegd had ik er zelf niet eens aan gedacht, een vloerkleed voor buiten. Maar ik ben blij dat we het gedaan hebben. Je creeert in een handomdraai een woonkamer buiten met een outdoor vloerkleed. Daarbij heb je meteen een lekkere zachte ondergrond. Kleden voor buiten zijn er in verschillende maten, vormen, kleuren en patronen. Er is dus altijd eentje die bij je smaak past.

Een vloerkleed voor buiten moet natuurlijk bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt kiezen uit verschillende materialen met elk hun eigen voordeel.

Polypropyleen is een synthetische vezel die bekend staat om zijn weerbestendigheid en duurzaamheid. Polypropyleen vloerkleden zijn gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen schimmel en meeldauw. Jute is een natuurlijke vezel die sterk en duurzaam is. Het kan echter gevoelig zijn voor vocht en schimmel, dus een buitenvloerkleed van dit materiaal is misschien meer geschikt voor onder een overkapping.  Sisal is een andere natuurlijke vezel die geschikt is voor buitengebruik. Het is sterk en duurzaam, maar kan net als jute ook gevoelig zijn voor vocht. Zorg er daarom voor dat het vloerkleed regelmatig wordt gedroogd en niet te lang nat blijft.

Prakstische tips om je tuin klaar te maken voor het voorjaar

Begin met het schoonmaken van je tuin.  Ruim gevallen bladeren, takken en andere tuinafval op. Het voorjaar is de perfecte tijd om onkruid en ziekten in je tuin te bestrijden. Door het onkruid te verwijderen voordat het gaat groeien, kun je voorkomen dat het zich verspreidt en je planten overwoekert. Verwijder ook oude plantresten die niet meer nodig zijn.

Sorteer ook het buitenspeelgoed van je kinderen, wanneer dat net als bij ons nog steeds her en der in de tuin ligt. Kijk wat heel is en gooi weg wat stuk is. Check meteen wat er vervangen moet worden, zodat je dit op je shoppinglist kunt zetten.

Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Heb je veel grond of borders, controleer dan je grond. Test de pH-waarde van de grond en voeg indien nodig kalk of compost toe om de kwaliteit van de grond te verbeteren.

Maak de grond los. Gebruik hiervoor een hark of een schoffel. Compost is een geweldige manier om de kwaliteit van de grond te verbeteren. Voeg een laag compost toe aan de bovenkant van de grond om voedingsstoffen toe te voegen. Snoei dode takken en takken die elkaar kruisen om de gezondheid van bomen en struiken te bevorderen. Raadpleeg eventueel internet of een app om te checken wat je wanneer, mag snoeien.

Plan je nieuwe beplanting. Overweeg welke planten geschikt zijn voor de omstandigheden in je tuin, zoals de hoeveelheid zon en schaduw, de kwaliteit van de grond en de vochtigheid. Wij letten daar eigenlijk te weinig op, waardoor we vaak de verkeerde planten op de verkeerde plek zetten en elk jaar helemaal opnieuw moeten beginnen.  Plant vervolgens nieuwe planten in je tuin volgens je plan. Geef ze regelmatig water en zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Maak je tuin klaar voor het voorjaar! Door deze stappen te volgen, kun je je tuin klaarmaken voor het voorjaar en een gezonde, mooie sfeervolle tuin creëren waar je het hele seizoen van kunt genieten.

 

Photo’s by Kenny Eliason | Ralph (Ravi) Kayden | Markus Spiske on Unsplash

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.